Sürdürülebilir enerji kaynaklarına rekor yatırım

Sürdürülebilir enerji

2023 yılında sürdürülebilir enerji yatırımları rekor seviyelere ulaştı, ancak Bloomberg’in yayımladığı özel haber dosyası, bu rekor rakamların “emisyonları sıfırlama hedefini zamanında gerçekleştirmek için yeterli olmadığını” belirtiyor.

Sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırımların oranı 2022 yılına göre yüzde 17 artarak yaklaşık 1,8 trilyon dolara ulaştı. Bu miktar, enerji alternatiflerine yapılan yatırımları, elektrikli otomobillerin satın alınmasını, hidrojen üretim programlarının ve diğer modern enerji teknolojilerinin inşasını içeriyor.

Sürdürülebilir enerjiler için gereken ekonomik zincirlerin inşasına yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık yatırımlar da eklenince bu oran yaklaşık 2,8 trilyon dolara çıkıyor.


Yatırım hacmindeki bu artış, sıcaklıkların tarihteki en yüksek seviyelere ulaştığı geçen yıl boyunca iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının artırılması gerektiği yönündeki genel histen kaynaklanıyor.

Bölgesel iklim krizi

Bazı tahminler önümüzdeki yaz sıcaklıkların ikinci rekor seviyelere çıkabileceğini gösteriyor.

Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya kıyısı olan ülkelerde, örneğin yağış azlığı nedeniyle 1961’den bu yana en kötü kuraklıkla karşı karşıya olan İspanya’da halihazırda birçok bölgesel iklim krizi yaşanıyor.

Hükümet meteoroloji kurumu, İspanya’da 2022-2023 döneminin açıkça kurak olduğunu ve metrekare başına 560,7 litre düştüğünü bildirdi.


İspanyol La Vanguardia gazetesine göre bu oran normal orandan yüzde 12 daha düşük.

Madrid’deki sorumlu makamlar, yüksek yatırım maliyetine ve dolayısıyla özellikle İspanya’nın doğal gaz üretmemesi nedeniyle gaz ithalatının maliyetine rağmen deniz suyunun tuzdan arındırılarak tarıma su sağlanması olasılığı konusunda çalışmalar yürütüyor.

Su kıtlığı

İspanya’nın kuzeydoğusunda yer alan Katalonya bölgesindeki bölgesel hükümet, 3 yıl önce su kıtlığı nedeniyle yakın zamanda olağanüstü hâl ilan etti.

Madrid hükümeti ise, tarım ürünlerinin fiyatlarını ve rekabet gücünü artıracak olan, istasyonlarda yakıt olarak doğalgaz kullanılarak deniz suyunun tuzdan arındırılması olasılığını araştırıyor. Çünkü gaz, sürdürülebilir olmayan bir yakıt olsa da İspanya’daki kuraklık haberi ve deniz suyunun tuzunu çıkararak sulama için kullanım olasılığına ilişkin bir çalışmanın önemi ortaya çıkıyor. Bu da gelecekte beklenen zorlukların türüne, geleneksel yaşam tarzlarının değişimine kadar uzanan bir dizi zorluğu içeriyor.

Çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kaynakları neler?

Çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kaynakları, çevreye zarar vermeyen ve sonsuza kadar kullanılabilecek enerji kaynaklarıdır. Bu kaynaklar, aşağıdaki gruplara ayrılabilir:

  1. Güneş Enerjisi: Güneşten elde edilen enerji, temiz ve sınırsızdır. Güneş panelleri aracılığıyla elektrik üretimi sağlanır.
  2. Rüzgar Enerjisi: Rüzgar türbinleri ile rüzgarın kinetik enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür.
  3. Hidroelektrik Enerjisi: Su gücü ile çalışan hidroelektrik santralleri, suyun potansiyel enerjisini elektrik enerjisine çevirir.
  4. Jeotermal Enerji: Yer altındaki sıcak kaynaklardan elde edilen enerjidir. Jeotermal santralleri ısıtma ve elektrik üretiminde kullanılır.

Türkiye, bu enerji kaynakları açısından şanslı bölgelerden biridir. Hidroenerji, jeotermal, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeliyle ülkemiz, sürdürülebilir enerjiye katkı sağlamaktadır.

Sürdürülebilir sağlık hizmetleri ve yeşil hastaneler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.