Ramazanda kilo kontrolü ve sağlık

Ramazanda kilo kontrolü

Ramazan ayı, Müslümanlar için hem bedenen hem de ruhen arınmanın, yavaşlamanın ve içe dönmenin zamanı olarak kabul edilir. Oruç tutma geleneği, sahip olduklarımız için şükretmenin ve açlıkla mücadele eden diğer insanlarla empati kurmanın ötesinde, irademizi terbiye etmenin ve bedenimizi arındırmanın da en iyi yollarından biridir.

Ramazanda kilo kontrolü için püf noktalar:

İşte Ramazan ayında oruç tutarken hem kilo kontrolünüzü sağlayacak hem de sağlıklı bir ramazan yaşamanızı sağlayacak ipuçları…


Sahuru Atlamayın: Sahur, gün boyunca ihtiyaç duyacağınız enerjiyi üretebilmeniz için önemlidir. Kesintisiz ve kaliteli bir uyku için sahura kalkmak, vücudunuzun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılaması açısından önemlidir. Sahurda tüketilecek besinler arasında su oranı yüksek meyve ve sebzeler, uzun süre tok tutan kompleks karbonhidratlar ve protein kaynakları bulunmalıdır.

Su Tüketimine Dikkat Edin: Oruç süresince su tüketimini ihmal etmeyin. İftar ve sahurda bol su içmeye özen gösterin. Ayrıca susuz kalmak, baş ağrısı ve yorgunluk gibi sorunlara yol açabilir.

İftarda Dengeli Beslenin: İftarda ana yemek, çorba, sebze yemeği gibi dengeli bir menü tercih edin. Yüksek miktarda yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan kaçının. Tatlı tüketimini haftada 2-3 gün ile sınırlandırın.

Ramazan Pidesini Kontrollü Tüketin: Ramazan pidesi lezzetli olsa da, aşırı tüketim kilo almanıza ve sindirim sisteminizin dengesini bozmasına neden olabilir. Pideyi sınırlı miktarda tüketmeye özen gösterin.

Çay ve Kahve Tüketimini Sınırlayın: Çay ve kahve dehidratasyona yol açabilir. Bu nedenle sınırlı miktarda tüketmeye çalışın.

Kan Şekerini Dengede Tutun: İftar menünüzde tüm buğday ürünlerinden, şeker yükü fazla besinler olan pilavdan ve tatlılardan uzak durun. Dengeli bir beslenme, gün boyunca enerjinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek hem bedenimizi koruyalım.

Hem de ibadetimizi daha bilinçli bir şekilde yerine getirelim.


nurettin şahinli

İftar sofraları nasıl olmalıdır?

Dengeli ve sağlıklı tabaklar için 4 grup önemlidir:

1) Protein: İftarınızda mutlaka kaliteli bir protein kaynağı bulundurun. Tavuk, balık veya kırmızı et, hem tokluk hissi verecek hem de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu amino asitleri sağlayacaktır.

2) Karbonhidrat: Tam tahıllar veya kepekli ürünler, kan şekerinizin hızla yükselip düşmesini önleyerek, uzun süreli enerji salınımı sağlar.

3) Yağ: Sağlıklı yağlar, omega-3 ve omega-6 gibi esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Zeytinyağı, avokado ve çiğ kuruyemişler bu gruba dahildir.

4) Sebze ve Meyve: Vitamin ve mineral zengini sebze ve meyveler, iftar sofranızın olmazsa olmazıdır. Salatalar ve çiğ sebzeler, vücudunuzun su ihtiyacını da karşılayacaktır.

Yavaş ve ölçülü yemek

İftarı açarken, mideyi birdenbire yüksek miktarda gıda ile doldurmak yerine, yavaş yavaş ve azar azar yemek önemlidir. İlk olarak bir bardak su ve birkaç adet hurma ile başlayın. Ardından çorba ve salata gibi hafif yiyeceklerle devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce bir süre mola vermek, sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Şekerli ve gazlı içeceklerden kaçının

İftar sofranızda şekerli ve gazlı içecekler olmamalıdır. Su, ayran veya bitki çayları gibi daha sağlıklı İçecekler sofranızda bulunmalıdır. Bu içecekler, vücudunuzun sıvı ihtiyacını daha sağlıklı bir şekilde karşılayacaktır.

Tatlıya dikkat!

Ramazan tatlıları, özellikle iftardan sonra çok cazip gelebilir. Ancak şerbetli ve ağır tatlılar asla tercih edilmemelidir. Sütlü ve hafif tatlıları tercih edin. Gece boyunca daha rahat bir uyku ve daha sağlıklı sindirmenizi sağlar.

Ramazan ayınızın sağlık, huzur ve mutlulukla geçmesi dileğiyle. İyi iftarlar!


Nurettin ŞAHİNLİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Umut Psikoloji ve Diyet Klinik Kurucu Müdür

Yeni araştırma: Diyet içecekler daha zararlı!


Nurettin Şahinli
Diyetisyen Nurettin Şahinli Kırıkkale’de doğdu. Yükseköğrenimini Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Gıda İşleme Bölümü Gıda teknolojisi programında ön lisansını 2014’te aldı. Daha sonra lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde 2017 yılında tamamladı. Yüksek lisans eğitimini T.C. Üsküdar üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Nörobilim alanında yapmaktadır Bazı yerel gazetelerde sağlık ve tıp alanında güncel yazıları bulunan İntern Nörobilim Uzmanı & Diyetisyen Nurettin ŞAHİNLİ, İstanbul Çekmeköy’de Umut Obezite ve Diyet Kliniğini kurucu olarak açmıştır. 2019 yılının sonlarında ise yine İstanbul Çekmeköy ilçesinde “UMUT PSİKOLOJİ VE DİYET KLİNİK” adı ile Psikoloji ve Beslenme alınında uzman kadrosu ile merkezini 2. kez kurmuş danışanlarını kabul etmektedir.