60 yaş artık 75 yaş mı oluyor?

60 yaş

İnsanlar artık daha uzun yaşıyor ve günlük hayat giderek pahalılaşıyor. Bu nedenle 60’lı yaşlarda iş hayatından uzaklaşma fikri giderek daha az gerçekçi oluyor.

2000’den 2019’a kadar küresel yaşam beklentisi 67 yıldan 73’e çıktı. BM, 2050 yılına kadar dünya çapında her altı kişiden birinin 65 yaş ve üzerinde olmasını bekliyor. Nüfus yaşlandıkça, pek çok ülke yakında işgücüne girenlerden daha fazla kişinin işgücünden ayrılacağı bir noktaya ulaşacak.

BBC’de Chris Stokel-Walker imzalı makaleye göre bazı kişilerin, emeklilik dönemi için devletten aldıkları rakamları çeşitli yatırım araçlarıyla tamamladığı belirtiliyor ama birçok eski çalışanın yeterli veya hiç kişisel birikimi yok. “Ayrıca, enflasyon ekonomisinde hayat pahalılığı arttıkça, biriktirilen tasarruflar da eskisi kadar işe yaramıyor.”


Kuşak zenginliği de artık yok

Makaleye göre uzun yıllar boyunca insanların daha genç yaşta finansal desteğe sahip olmalarını sağlayan kuşak zenginliği de artık yok. Makalede eskiden bu tür maddi kaynakların büyükanne/büyükbalardan ebeveynelere onlardan da  torunlara aktığı; ancak şu an durumun değiştiği belirtiliyor. Londra’da profesör olan Rebecca Sear “İnsanlık tarihinde ilk kez, artık ebeveyn neslinden büyükanne ve büyükbaba nesline doğru giden bir servet akışı yaşıyoruz” diyor.

Giderek daha çok insan 60 yaş sonrasında da çalışıyor

BBC’ye göre tüm bu faktörler giderek çok çalışanın, emekli olduğunda yeterli birikime ulaşabilmek için 65 yaşından sonra da işlerinde kalmalarını gerektiriyor.


Genç yaşlardan itibaren yatırım

Mart ayında yatırım yönetimi şirketi BlackRock, şirketin yatırımcılarına yıllık mektubunu yayınladı. Şirketin CEO’su Larry Fink, 60’lı yaşlarında rahat ve mali açıdan güvende bir şekilde emekli olmayı uman çalışanlarına bir uyarıda bulundu. Küresel yaşam beklentisi uzadıkça, sosyal güvenlik ağları yıprandıkça ve yaşam maliyetleri hızla yükselirken Fink, 65 yaşında emekliliğin birçok insan için mümkün olmayacağı konusunda uyardı.

Yatırım yönetimi şirketi BlackRock CEO’su Larry Fink’e göre rahat bir emekliliğin yolu, daha genç yaşlardan itibaren daha agresif bir şekilde yatırım yapmaktan ve 65 yaşından sonra da çalışmaktan geçiyor.

‘Bence yeni 65 artık 75’

Cardiff Metropolitan Üniversitesi’nde finans alanında baş öğretim görevlisi olan Chris Parry ise mevcut koşullarda artık yeni 65 yaşın 75 yaş olacağını düşünüyor.


Parry, “Artık hayatlarımız uzuyor, orta yaşların sonlarında ve ileri yaşların başlarında daha sağlıklı oluyoruz” diyor ve ekliyor: “Şu anda 80’li yaşlarının başında ve ortasında olan, sağlıklı ve hem fiziksel hem de zihinsel olarak çok aktif bir yaşamın tadını çıkaran birçok insan var.”

50 yaş üstü çalışanların değeri yeniden keşfediliyor!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.