Çinli elektrikli otomobil devi BYD Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

BYD elektrikli otomobil

Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye’ye yatırım yapan Çinli otomobil üreticilerinden ilave gümrük vergisi alınmayacağına yönelik” kararın ardından Çin merkezli elektrikli otomobil üreticisi BYD Auto, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapmak için görüşmeler yapıyor. Chery de Türkiye’de üretim yapmak için kolları sıvadı.

Üst düzey yetkililerin Bloomberg‘e verdiği bilgiye göre, Çin merkezli elektrikli otomobil üreticisi BYD’nin, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırımı Pazartesi günü düzenlenecek bir törenle duyurulacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Mayıs ayında Bloomberg’e yaptığı açıklamada BYD ve Chery’nin Türkiye’de yatırım yapmaları konusunda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü söylemişti.


elektrikli otomobil

Yetkililer bu kapsamda BYD ile yapılan görüşmelerin sonuçlandığını, şirketin Avrupa’da Macaristan’a kuracağını duyurduğu ilk fabrikanın ardından Türkiye’de ikinci fabrikasını inşa edeceğini belirtti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, fabrika otomotiv sektörünün önemli kentlerinden Manisa’da inşa edilecek. Sözleşme törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması planlanıyor.

byd auto

Resmi Gazete’de yayımlandı: Türkiye’ye yatırım yapan Çinli otomobil üreticilerinden ilave gümrük vergisi alınmayacak

Çin’den gelen otomobillere uygulanan ilave gümrük vergisi uygulamasıyla ilgili değişiklik yapıldı. Yatırım teşvik belgesi alan firmalar, ilave gümrük vergisinden muaf tutulacaklar.

Hükûmet, bundan birkaç hafta önce bir karar aldı ve Çin’den ithal edilen tüm otomobillere yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verdi. Bu bağlamda; daha önce sadece elektrikli modelleri kapsayan düzenlemenin kapsamı, Çin’den gelen tüm otomobilleri kapsayacak şekilde genişletilmiş oldu.


Ancak bugün, konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan “7/6/2024 Tarihli ve 8639 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki “İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”da Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8724)” ile söz konusu düzenlemeye bir muafiyet maddesi eklendi. Yani bazı firmalar, Çin’den ithal ettikleri araçlarda yüzde 40 ilave gümrük vergisi ödemeyecekler. Peki hangi şartlarda?

Resmî Gazete’de yayımlanan kararda şu ifadeler yer alıyor:

MADDE 1- 7/6/2024 tarihli ve 8639 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararın 1 inci maddesinde düzenlenen (18) numaralı dipnota aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük vergisi muafiyetinden yararlanılarak gerçekleştirilen ithalatta bu dipnot kapsamı ek mali yükümlülük uygulanmaz.”

MADDE 2- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Karar hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.


Chery, BYD gibi firmaların Türkiye‘ye yatırım yapmaları için hükümetle görüştükleri zaten biliniyor. Muhtemelen söz konusu muafiyet maddesi, bir firmaları Türkiye’ye yatırım yapmaya teşvik etmek için eklenmiş durumda.

Chery, Türkiye’de mi üretilecek?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.