Microsoft Windows CrowdStrike mavi ekran hatası nasıl düzeltilir?

mavi ekran hatası

BTK, Windows cihazları etkileyen CrowdStrike kesintisi hakkında açıklama yayımladı. CrowdStrike kaynaklı mavi ekran hatasının çözümünü açıkladı.

Dün gece Windows cihazlar için yayımlanan bir güncelleme, tüm dünyadaki bilgisayarları çalışmaz hale getirdi. Siber güvenlik şirketi CrowdStrike tarafından yayımlanan güncelleme, Windows cihazlarda mavi ekran hatasına neden oldu. CrowdStrike kullanan ticari işletmeler dün gece hizmet veremez hale geldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) konuyla ilgili bir açıklama paylaştı.

BTK tarafından yapılan açıklamada; CrowdStrike yazılımını kullanan Windows cihazların global çapta kesinti yaşadığı, yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı ifade edildi. Ayrıca sorunun çözümü için yapılması gerekenler paylaşıldı.


BTK’nın CrowdStrike açıklaması şöyle:

“Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmekle birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır. Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz.”

CrowdStrike mavi ekran hatası nasıl düzeltilir?


BTK, CrowdStrike tarafından yayımlanan güncellemeden etkilenen ve mavi ekran hatası alan kullanıcıların sorunu nasıl giderebileceğini açıkladı.

  1. Windows’u Güvenli Modda veya Windows Kurtarma Ortamında başlatın.
  2. C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike dizinine gidin.
  3. “C-00000291*.sys” ile başlayan dosyayı bulun ve adını değiştirin.
  4. Bilgisayarı normal şekilde yeniden başlatın.

Microsoft kesintisi dünya genelinde kaos yarattı: CrowdStrike nedir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.