İngiltere’de yaşayan Lauren Bannon, yaşadığı sağlık sorunlarına çözüm ararken yapay zekanın yönlendirmesiyle hayatını değiştiren bir teşhis aldı. Lauren Bannon, sağlık sorunlarına çözüm ararken ChatGPT’nin yönlendirmesiyle hastalığını erken evrede teşhis ettirdi.
ChatGPT, doktorların tıbbi testlerle tespit edemediği tümörü buldu.
İki çocuk annesi olan 40 yaşındaki Lauren Bannon, yıllık sağlık kontrollerini aksatmadan yaptırıyordu. Ancak Şubat 2024’te parmaklarını bükmekte zorlanmaya başlayınca durumundan endişe etmeye başladı. Mayıs ayında yapılan testler sonucunda doktorlar kendisine romatoid artrit teşhisi koydu. Bu hastalık, vücudun bağışıklık sisteminin eklemlere saldırması sonucu ağrıya, şişmeye ve hareket kısıtlılığına yol açıyor. Teşhise rağmen Bannon’ın sağlık sorunları devam etti. Dört ay içinde nedeni açıklanamayan mide ağrıları başladı ve hızla 6 kilo verdi. Ancak yapılan testler net bir sonuç vermedi.
Çareyi ChatGPT’de aradı
Cevapsız kalan sorularına yanıt arayan Bannon, son çare olarak yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT’ye başvurdu. Yalnızca birkaç saniye içinde yapay zeka, Bannon’ın belirtilerinin Hashimoto hastalığına işaret edebileceğini öne sürdü.
Bannon, doktorlarını bu ihtimali araştırmaları için ikna etti. Yapılan testler sonucunda Hashimoto hastalığı teşhisi doğrulandı. Ancak süreç burada bitmedi. Daha kapsamlı taramalar sırasında Bannon’ın boynunda iki adet tümör tespit edildi. Ekim 2024’te bu tümörlerin kanserli olduğu ve Bannon’a tiroid kanseri teşhisi konduğu açıklandı.
Yaşadıkları karşısında şok olduğunu belirten Bannon, “Eğer ChatGPT’yi kullanmasaydım, hastalığım çok daha geç teşhis edilebilirdi” diyerek yaşadığı sürecin önemine dikkat çekti.
Uzmanlardan yapay zeka uyarısı
Hastalığın tipik Haşimato semptomları olmadan ilerlemesi, teşhisin zorlaşmasına neden oldu. Bannon, ChatGPT sayesinde doğru teşhise ulaştığını ve benzer sağlık şikayetleri yaşayanlara da araştırmalarında yapay zekayı dikkatli kullanmalarını tavsiye etti.
Öte yandan, Dallas merkezli acil tıp uzmanı ve yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Dr. Harvey Castro da, ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının farkındalık yaratmada önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Ancak Castro, “Yapay zeka, doktorların yerine geçemez. Teşhis, muayene ve tedavi mutlaka sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalıdır” diyerek uyarıda bulundu.
Castro, yapay zekanın doğru kullanıldığında sağlık sonuçlarını iyileştirebileceğini ancak tek başına kullanıldığında tehlikeli olabileceğini belirterek, “Hasta güvenliği her zaman öncelikli olmalı” ifadelerini kullandı.