Bugün milyarlarca insan mutluluğu arıyor

“İnsan bilse mutluluk hiçbir yerde değildir bizde değilse.” Ben size mutluluğun anahtarını verebilecek kadar bilge değilim veya mutluluğu ifade edebilecek kadar tecrübeli ve yaşlı değilim. Ancak henüz çok gençken bazı şeyleri fark ederek, mutluluğu hiçbir yerde arama, o içinde bir yerlerde, onu bulmaya çalış diye tembihliyorum kendimi.

 Bugün Milyarlarca İnsan Mutluluğu Arıyor

İnsan ideallerinin peşinden gidebilir mi?

Asırlar boyu cevap aranan ve bitmeyen bir hikayedir, mutluluğu aramak. İnsanlık sürekli olarak formüller geliştiriyor. Hemen herkes kendince o iksire ulaştıracak öneriler sunuyor.

Mutluluk bir çocuğun gülümsemesinde, bir kitapta, annenin okşayışında, sevgilinin dokunuşunda, yarınlara duyulan umutta, mesafelere rağmen büyütülen sevgide, bilgide, güçte, aşkta, yalnızlıkta, kalabalıklarda…


Yaz sıcaklarında denizde veya bir ağaç gövdesinde, kış soğuğunda yanan bir şömine kenarında veya içilen sıcacık bir kahve de…

Anlatılan bir fıkranın ardından atılan kahkahada, okurken daldığın romanın birkaç sayfasında…

Mutluluk herkes için farklı yerlerde, farklı şeylerde.

Çok küçük yaşlarımdan itibaren ben de düşündüm her insan gibi uzun uzun. Acaba neredeydi mutluluk? Anneme, babama, babaanneme bolca sordum bu sorunun cevabını. Büyüdükçe mutluluğun çok da uzakta olmadığını, aslında içimde bir yerlerde olduğunu keşfetmeye başladım. Olmam istenen ben ile, olmak istediğim ben arasındaki gelgitlerimi karşılaştırdım. Bu aslında cevabın ta kendisiydi. Bunu öğrenmek hayatımı renklendirdi ve ulaşmam gerekenlerde aslında hiç de aracıya ihtiyacım olmadığını gösterdi. Işığı keşfetmek ve ona yürümek için sahip olmam gereken güç benim içimdeydi, bunu kimse veremezdi bana. Ben bunun farkında olabildiğim zaman gülümseyebilirdim.

Ben hayatımda istemediğim şeyleri yapmamayı, kendime fırsatlar yaratmayı, vakitler ayırmayı, yolculuklara çıkmayı, yeni insanlara ve yeni dünyalara açılmayı seçtim. Siz de deneyin, çok iyi geliyor.

Bilim adamları ise mutluluğu, öğrenilebilir olarak yorumluyor. Mutlu olmak için genlere veya lotodan çıkacak milyarlara ihtiyaç olmadığını söylüyorlar. İsteyen herkesin mutlu olabileceğini; dokunarak, hissederek hatta stres halinde bile mutluluğun yakalanabileceğini ileri sürüyorlar.

Bir Alman dergisinde uzman Wilhelm Schmid-Bode’nin mutluluğun reçetesi olarak öne sürdüğü liste açıklandı:

Çocuklar daha mutlu

Çocuklar daha mutlu, daha heyecanlı, sınırsız ve pespembe. Bol bol çocuklarla oynayın ilgilenin deniyor.

mutluluk

Kırmızı Biber

Öncelikle cehennem duygusu uyandırıyor, hemen arkasından ise ‘capsacin’ adlı madde sayesinde damakta ‘endorfin’ salgısı ile insanı mutlu kılıyor. Bol acı yiyen Asyalıların bu nedenden mutlu olduğu öne sürülüyor.

red pepper 155558

Jogging

Açık havada koşu yapmak ya da sıkı bir yürüyüş, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını sağlıyor. Bulunan her fırsatta temiz havada koşu ya da yürüyüş yapılması tembihleniyor.


Günlük tutmak

İnsanın gerçek mutluluğunun dışarıda değil, iç dünyasında olduğu düşünülüyor. Başımızdan geçen olaylar arasından mutlu anıları özellikle vurgulayarak kâğıda dökmek, o anları kalıcı kılıyor.

Meditasyon

Gevşeme tekniklerinin insanın ruhundaki sıkıntıları attığı bilindiğinden o anlarda küçük mutlulukların bulunabileceği belirtiliyor.

Evcil hayvan

Kuş, kedi, köpek ya da balık… Ev hayvanlarıyla uğraşan insanların çok daha mutlu ve sağlıklı yaşadıkları, gün içinde nice küçük mutlulukları tattırırları düşünülüyor.

Child-Girl-Dog-Person-Interested

Ev işleri

Erkeklerin yüzde 12’sinin, yemek pişirip ütü yaparak veya ev temizleyerek mutlu olduğunu söyledikleri; özellikle de bu işleri yaptıkları esnada kadınlara oranla daha mutlu oldukları gözleniyor.

Seks: İnsan ruhuna canlılık katıyor

Seks, en önemli mutluluk kaynaklarından biri olarak görülüyor. Cinsel ilişki sırasında salgılanan hormonlar insanın ruhunu da kanatlandırıyor.

Gülmek

Her şeyi ciddiye alanlar baştan kaybediyor. Gülmek, gülümsemek ve mizah insanı sağlıklı ve mutlu yapıyor.

Çikolata

Çikolatanın içerdiği penilatilamin, insanı bulutlara çıkarıyor.

chocolate214_021413_SB_tif_

Muz

Magnezyum ve kalsiyum içeren muz, stres anlarında yendiğinde mutluluk hormonu ‘serotonini’ kışkırtıyor.

İnsan ve dostluk

Almanya’da yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 45’i kendini arkadaşıyla mutlu hissediyor. Dostluğun en önemli belirtileri, karşılıklı güven ve birbirini dinleme yeteneği olduğu düşünülüyor.

Mor renk insan ruhunu dengeye kavuşturuyor

Kırmızı insanı aktif yapıyor, mavi dinlendiriyor. Kırmızı ve mavinin karışımı olan mor ise insan ruhunu dengeye kavuşturuyor.

purple-crocuses-gold_1488_600x450

Çiçekler

Doğaya saygı gösteren insanlar, küçük şeylerle mutlu olmayı da biliyor. Araştırmalara göre çiçek, insanın mutluluk düzeyini yüzde yüz oranında artırıyor.


Son olarak Cavidan Tümerkan’ın dizelerine rastlıyorum, onun da formülleri var, o da fazlaca sormuş bu soruyu kendine ve çevresine. Güzel de cevaplar bulmuş bence. Bir kaçını seçiyorum aralarından:

Aramaz uzaklarda

İnsan bilse

Mutluluk hiçbir yerde değildir

Bizde değilse.

Sular öyle güzel akar,

Rüzgâr öyle hoş eser ki bazen

Bırak akıntıya kendini, katıl rüzgâra

İster yaprak ol, ister kuş, ister bulut

Belki bir yıldızdadır özlediğin mutluluk.

Işığı solumak: Mutlu adamlar ve mutsuz kadınlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.