İnternet özgürlüğüne bir adım daha

Türkiye, Sanal Suçlar Sözleşmesi ne imza attı. Bundan böyle yerel mahkemeler YouTube gibi uluslararası siteleri yasaklayamayacak. Gelişigüzel bir sansürlemeden, sözleşmenin hükümleri gereğince uygulanabilecek bir yasaya geçebilmek için önemli bir adım.

Türkiye'de internet sansürü

Site kapatmalarla sansürcü ülkeler listesine giren Türkiye bu imajı yıkacak bir karara imza attı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Sanal Suçlarla Mücadele Sözleşmesi’ne Türkiye adına imza attı. Tarihi anlaşmayla internet dünyası yasal zemine kavuşacak. Sözleşme, TBMM onayından sonra yürürlüğe girecek. Onaydan sonra yerel mahkeme kararlarıyla YouTube dahil binlerce internet sitesinin kapatılma kararlarının önüne geçilecek. Uluslararası sözleşmeler ülke yasalarının üstünde olduğu için Türkiye’nin de internet konusunda hazırlayacağı tüm mevzuat buna göre düzenlenecek.

Demokratik kurum ve sivil toplum kuruluşları, yayıncılar, bilişim sektörü ve internet girişimcileri tarafından imzalanması yıllardır istenen ve beklenen sözleşmenin hükümleri tam olarak uygulanabilirse, eksik yasalarla gelişigüzel site sansürlemesinin önüne geçilecek.


Türkiye’de Türk Ceza Kanunu’nun farklı maddeleri ve özellikle 5651 sayılı internetde Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanundan dolayı 7 binden fazla internet sitesi kapalı durumda. Özellikle 2,5 yıl kapalı kalan video paylaşım sitesi YouTube gibi mevcut mevzuat gerekçe gösterilerek kapatılan siteler bir ihtimal, bundan böyle kapanmayabilecek.

Elbette 5651 de de tanımlanan müstehcenlik gibi belirsiz ifadelerin yarattığı serbest yasaklama döneminin ne zaman sona ereceği ve uluslararası sözleşme hükümlerinin nasıl yorumlanacağı zaman içinde görülecek.


Gelişigüzel bir sansürlemeden, sözleşmenin hükümleri gereğince uygulanabilecek bir yasaya geçebilmek nihayetinde önemli bir adım.

İnternette şantaja direnen kadınlar: Bedenimiz bize ait!


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.