Bayramiç’te Tohum Takas Şenliği: Tohum Takası Nedir?

Türkiye’nin üçüncü, Bayramiç’in ilk Tohum Takas Şenliği’nde, Bayramiç ve çevresindeki köylerdeki evlerde paketlenen tohumlar zarflara konularak Pazar yerindeki yerlerini aldı.

bayramic tohum takas senligi tohum takasi nedir

Yer: Bayramiç Halk Pazarı

Tohum Aşkı yeri göğü sardı…

Hummalı bir çalışma; 40 kişi; 40 Erenler’e selâm olsun!


Her şey yaşam için, biz için. Göklerden düşen can damlalarının toprakla birleşmesiyle Toprak Ana’nın tomurcuklandırdığı küçücük parıltılar ellerimizde, ceplerimizde Bayramiç Pazarı’nın yolunu tutmuşuz. Düştüğümüz yollar, aşk ile buluşan dostlarla çoşa gelmişiz.

Bayramiç: Her yer her dem yemyeşil…

Gönüllere baktıkça ışıldayan gözler, kavuşma özlemiyle tutuşan niyetler, küçücük kese kâğıtlarına emekle doldurulmuş tohumlar var.

Burası, Yeni Dünya’nın can bulduğu yer.

Temmuz’un son günleri, yurdun dört bir yanından gelen gönüllüler Bayramiç’in Yeniköy Mevkii’nde buluşmuşuz; yüzlerimizde tebessüm, aşka geliyoruz.


Kutsal topraklarımızın sahipsiz olmadığını dile getirmeye gelmişiz buraya. Altın diye sayıklayanlara “Burada işiniz yok!” demeye, doğaya musallat olanlara inat, geleceğimiz için tohumlar ekmeye gelmişiz.

bayramic tohum takas senligi fidan doga bayramic halk pazari

Tohum Takas Şenliği

Türkiye’nin üçüncü, Bayramiç’in ilk Tohum Takas Şenliği’nde, Bayramiç ve çevresindeki köylerdeki evlerde paketlenen tohumlar zarflara konularak Pazar yerindeki yerlerini almışlar. İşgal edilmeye çalışılan onca toprağımızı vermeyeceğimizi anlatıyoruz böylelikle. Gün boyu süren koşuşturmaca, takasın başlamasıyla doruk noktasına ulaşmış; çoşku içindeki köylülerle bir arada tohumların yeni evlerine varışlarına tanık oluyoruz.

Takas’ın arkasından gelen söyleşiler ve panel, hem tohumlarımızın ve ekinlerimizin hallerini, hem de madenlerin topraklarımızı ne hale getirdiğini gözler önüne seriyor.

Peki tohumlar bizlere neyi anlatıyordu?

Tohum… Başlangıç.

Yepyeni bir başlangıcın eşiğinde durduğumuzu ve birlikte olduğumuz sürece kimseye doğayı, evimizi yağmalama hakkı vermeyeceğimizi anlatıyorlardı bizlere. O gecenin Yeniay’a denk gelmesi de oldukça manidardı. Artık yeni bir başlangıç yapıyor, ve o zamana dek söylenen, sokaklara dökülüp ‘hak’ aranan ve işe yaramayan her ne var idi ise hepsinden öte deneyimliyorduk birlikteliğimizi.


Şimdi, ‘eski’den sıyrılıp, onun yerine çözüm üreten, bize zaman kaybettirmeyecek olan bir yaklaşımın doğumu söz konusu. Düzenliyor olduğumuz Tohum Takası bizlere “Anadolu’nun Çocukları” olduğumuzu hatırlatıyor. Canlar bir araya geliyor, yeni dostluklar ve yeni kervanlar oluşuyor. Elimize aldığımız her tohum bizlere ‘var’ olduğumuzu ve ‘Anadolulu’ olduğumuzu hiç unutmamamız gerektiğini yeniden söylüyor.

İlgili yazılar

 

Didem Çivici
1985 yılında İstanbul’da doğdu. İngilizce Öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra Permakültür eğitimi aldı ve EKO-PER projesi okullarda ekolojik bahçeler kurdu ve eğitimler verdi. Bu alanda 2014 yılından bu yana “Kendine Yeten Balkon” eğitimleri vermeye devam etmektedir. 2013 yılı itibariyle, 2005 yılından beri ilgi alanı olan Tantra ve Tao alanında eğitimler almaya başladı. Kadın cinselliği ve psikolojisi konularında yazdı, Kandida Bye Bye blogunda deneyimlerini paylaştı. 2015 yılında tüm deneyimlerini bir araya getirip “Wild Woman Academy”i (Vahşi Kadın Akademisi) kurdu. Kendisi Qi Gong ve Yin Yoga gibi beden/zihin/ruh terapilerini kişisel gelişim teknikleriyle birleştiren eğitim ve inzivalar sunmakta, ayrıca “Beslenme ve Diyet Terapisi” master programı yaparak beden terapisi alanında derinleşmektedir. Kendisi ayrıca David Deida’nın kitaplarını çevirmektedir.