Geceye ve soğuğa teslim olmuş sokakların arkadaşları

Onlar; geceye, geceyle birlikte soğuyan havaya teslim olmuş kimsesiz sokakların yalnızlığa mahkûm arkadaşlar…

Onlar; geceye, geceyle birlikte soğuyan havaya teslim olmuş kimsesiz sokakların yalnızlığa mahkûm arkadaşlar...

Havalar soğumuş; siz de soğukla mücadelenize, öyle ya da böyle galip geleceğiniz mücadelenize başlamışsınızdır. Kıyafetleriniz; kalınlaşmış, rüzgâra, yağmura, hatta kara karşı hazırlanmışsınızdır. Az biraz tuzunuz kurumuştur yani.

Akşam evinize gittiğinizde sıcak çorbanız; sofranızı, midenizi ısıtırken, eviniz zaten sıcaktır. Yatağınız ise havanızdan bile sıcak.


Sizi yaşamın gerçeklerinden alıp götüren bir dizi ile akşamı geceye bağlayıp, gününüzü bitirdiğinizde; bilin ki şanslısınız.

Çok şanslı…

sokak hayvanları kediler köpekler

Çünkü siz sıcak yatağınızdayken dışarıda o gittikçe soğuyan, soğudukça ilikleri donduran dışarıda; yaşam mücadelesinde olanlar vardır. Onlar; belki de bir lokma yiyecekleri olmadan yaşamaya çalışırlarken, soğuk onları kimsesiz sokaklarda yakalıyordur.

Hava kötüleştikçe; sokaklar da onlara ihanet ediyor ve bazılarının yaşam mücadelelerini kaybetmelerine şahit oluyordur. Oysa onlar aslında sokakların arkadaşlarıdır. Çünkü onlar; sokak hayvanlarıdır.

kuşlar

Onlar; siz sıcak evinize geldiğinizde, evinizden daha sıcak yatağınıza yattığınızda; sizin terk ettiğiniz sokaklarda yaşam mücadelesine yenilmek üzere olanlardır.

Onlar; geceye, geceyle birlikte soğuyan havaya teslim olmuş kimsesiz sokakların yalnızlığa mahkûm arkadaşlarıdır.

Onlar; sokak hayvanlarıdır.

İnsanlığın unuttuğu, hatırlayanların ise ulaşamadığı kimsesizlerdir.

sokak kedisi kediler soğuk hava kar yağışı

Yazarın okuyucularına özel ricası: Lütfen soğuk kış gecelerinde onları, o dostları yalnız bırakmayın. Pencerenizin kenarına güvercinler için yem, sokağınızın bir köşesine sokak hayvanları için yiyecek koyun.

İçiniz huzurlu, eviniz ve yatağınız sıcak olsun… 

Sapanca’da katliam var: Hayvanlar zehirlendi!

Röportaj: HAYTAP Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat


Süpermarketten hayvan barınaklarına örnek proje