85’inci Oscar Ödüllerinde En İyiler Savaştı: Sürpriz Yok!

Amerika Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin düzenlediği ve bu yıl 85’incisi gerçekleştirilen Oscar Ödül töreninde yine en iyiler savaştı. En iyi film dalında “Argo” zaferi kazanırken, en iyi yönetmen ödülü “Life of Pi” filmiyle Ang Lee’nin oldu.

Los Angeles’taki Dolby Theatre’da gerçekleştirilen törenden önce her zamanki gibi ünlülerin, özellikle de kadın oyuncuların şıklık yarışına girdiği kırmızı halı seremonisi gerçekleşti. Tören Seth MacFarlene’in bol esprili sunumuyla, oyuncuların özel performanslarıyla ve sürpriz konuklarıyla oldukça ilgi çekiciydi. Saat farkından dolayı ülkemizde oldukça geç saatte yayınlanan tören buna rağmen bol seyirciye ulaştı.

Ödüllere gelince Akademi her zaman olduğu gibi töreni izleyenleri şaşırtmadı. Oscar’ların kendi sitesi üzerinden yapılan anketler de gösterdi ki yine kategorilerde öne çıkanlar parlak heykelciği kazandı.


En İyi Film

En İyi Film” ödülü CIA’in İran’daki 6 Amerikan vatandaşını kurtarmasını konu alan ve Ben Affleck‘in yönettiği “Argo” filminin oldu. Film Türkiye’de de iyi bir gişe hasılatı yapmıştı ve yıllarca gizli tutulan gerçek bir operasyonu anlatması oldukça etkileyiciydi. Ama kategorideki diğer adaylara da bakıldığında gerçekten en iyisi miydi, orası tartışmaya açık… Bu kategoriyle ilgili diğer bir ilginç nokta da ödülü Beyaz Saray’dan yapılan canlı bağlantıyla ABD başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’nın vermesi oldu.

En İyi Yönetmen

En İyi Yönetmen” ödülüne, bir kaplan ve bir çocuğun masalsı macerasını anlatan “Life of Pi” filmiyle Ang Lee layık görüldü. Kategorideki diğer bir aday “Lincoln” filmiyle Steven Spielberg daha bir olası görünüyordu oysa ki…

En iyi Kadın Oyuncu

En iyi Kadın Oyuncu” ödülü Silver Linings Playbook filmiyle Jennifer Lawrence‘ın oldu. Bu dalda bu yıl bir ilk yaşandı, adaylar arasında bu ödüle layık görülen en genç ve en yaşlı kadın oyuncular birlikte yeralıyordu. “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü ise “Lincoln”deki enfes performansıyla Daniel Day-Lewis’in oldu. Burada bir parantez açıp şunu da belirtmekte fayda var ki, Daniel Day-Lewis’in çalışma prensiplerini ve rol aldığı filmleri bilenler, Oscar yarışında onunla aynı kategoride olmanın, kazanma şansının az olması sebebiyle, neredeyse haksızlık olacağı konusunda bana katılabilirler.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında ödülü, müzikal bir uyarlama olan “Les Miserables” filmindeki rolüyle Anne Hathaway alırken, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında ise bu ödülü daha öncesinde de yine bir Tarantino filmiyle kazanmış olan Christoph Waltz aldı. “Inglourious Basterds” ve “Django Unchained” filmlerinden ikide iki yapan Waltz, Tarantino ile iyi bir ikili olmuşa benziyor.

En İyi Yabancı Film

En İyi Yabancı Film” ödülü kimseyi şaşırtmadan Michael Haneke‘nin bir karı-kocanın hayatından bir kesiti anlattığı Amour filmine gitti. Yönetmenlik kategorisinde Lee ve Spielberg’den sonra en iddialı isim de Haneke’ydi ama ne yazık ki Haneke bu sene de eli boş döndü. “En İyi Animasyon” ödülü de Brave filminin oldu.

Teknik dallardan görsel efekt, sinematografi ve müzik ödülleri “Life of Pi”nin olurken, yılın iddialı yapımlarından Bond serisinin 24. filmi Skyfall ise orjinal şarkı ödülüne Adele ile ulaştı.

Bir çok ödüle ulaşması kesin gözüyle bakılan ama hezimete uğrayan Zero Dark Thirty, doğumgününde ödülü kazanması beklenen ve Amour’daki performansıyla göz dolduran Emmanuelle Riva ve kendi adıma yaşadığım en büyük hayalkırıklığı noktası, teknik dallardaki ödüllerden birine bile sahip olamayan Hobbit ile 2013’ün Oscar Töreni de geride kaldı. Şimdiden seneye aday olabilecek filmlere göz atmanın da faydası var!

2013 yılının Oscar Ödülleri

En İyi Film: “Argo”

 En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence, “Silver Linings Playbook”

En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis, “Lincoln”

En İyi Yönetmen: Ang Lee, “Life of Pi”

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway, “Les Miserables”

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz, “Django Unchained”

En İyi Uyarlama Senaryo: “Argo”, Chris Terrio

En İyi Özgün Senaryo: “Django Unchained”, Quentin Tarantino


En İyi Görsel Yönetmen: Claudio Miranda “Life of Pi”

En İyi Belgesel: “Searching For Sugar Man”, Malik Bendjelloul ve Simon Chinn

En İyi Kurgu: “Argo”, William Goldenberg

Yabancı Dilde En İyi Film: “Amour” (Avusturya)

En İyi Animasyon: “Brave”, Mark Andrews ve Brenda Chapman

En İyi Orjinal Müzik: “Life of Pi”, Mychael Danna

En İyi Orijinal Şarkı: “Skyfall”, Adele Adkins ve Paul Epworth

En İyi Yapım Tasarımı: “Lincoln”

En İyi Kısa Animasyon: “Paperman”, John Kahrs

En İyi Kısa Film: “Curfew”, Shawn Christensen

En İyi Kısa Metrajlı Belgesel: “Inocente”, Sean Fine ve Andrea Nix Fine

En İyi Ses Kurgusu: “Skyfall”, Per Hallberg, Karen Baker Landers ve “Zero Dark Thirty”, Paul N.J. Ottosson

En İyi Ses Miksajı: “Les Miserables”, Andy Nelson, Mark Paterson ve Simon Hayes

En İyi Kostüm Tasarımı: “Anna Karenina”, Jacqueline Durran

En İyi Makyaj ve Saç: Lisa Westcott ve Julie Dartnell, “Les Miserables”


En İyi Görsel Efekt: “Life of Pi”, Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer ve Donald R. Elliott.

Oscarlı Jared Leto, Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol’u canlandıracak


Burcu Karatepe
1987 yılının güneşli bir ağustos gününde dünyaya geldim ve her güneşli günün mucizelere açılan bir kapı olduğuna inanırım. İstanbul'un küçük illerinden biri olan Silivri'de geçirdiğim 20 yılımın ardından İstanbul Üniversitesi'nin Sosyoloji-Felsefe bölümü koridorlarının tozunu yuttum ve derhal iş hayatına atıldım. Çeşitli televizyonlar ve prodüksiyon firmalarında editörlük ve yönetmen yardımcılığı görevlerinde bulundum. En nihayetinde en sevdiğim şeylerin, kitapların arasında buldum kendimi. Bir yayınevinde kitap editörlüğü yapıyorum ve beni kağıt, kalemden, yazmaktan alıkoyabilecek hiç bir şey olmadığını düşünüyorum...