Spiral Şeklinde Sonsuza

Sonsuzluğu kuşatabildiği halde kendisini kavrayamayan, sınırsız tahayyüllerine rağmen tahayyüllerin ötesinde bir varoluşa sahip olan ve bu varoluşla beraber tüm tasavvurlara imkân ve ortam sağlayan büyük bilmecenin, aslında bilinememesine rağmen ‘asla bilinemeyeceğinin bilinebileceğinin’ ve sırrını da arayanın yine aslında kendisinin olduğunu gösteren bir keşif çalışmasıdır bu gayret!

Kuşatabilen, kuşattığının hükmü ve tesiri altında olmadığı için yapının muhafazası mümkün olmaktadır. Çünkü; kuşatılan eğer kuşatanı kavramaya ve anlamaya yönelik en ufacık bir zafer kazanırsa, bu ufacık zaferin karşısında kocaman mümkünat çöker.


Mümkün olma halinin daimi devamı için hiyerarşik hüküm silsilesi şarttır. Bu silsile yapıyı kuran temel hayal elemanıdır. Bu nedenle özgürlük kendi hüküm dairesi içinde her türlü anlayış ve kavrayışa göre her varlık için anlamlandırdığı şekilde vardır.

Silsile içinde silsile ve kurallar içinde kurallar ve üsttekiler alttakilerden çok daha azlar. Spiral şeklinde sonsuza doğru uzanırlar. Uzandıkça rahatlarlar ve kurallardan giderek sıyrılarak bir’e doğru yaklaşırlar.

Her halükarda zihin ancak kendi dairesini tamamlama deneyimini hakkıyla başardığında diğer daireye geçebilir. Bu geçişler ilerledikçe, spiral şekli kendiliğinden ortaya çıkar ve belirir.


Büyük döngü içerisinde ilerledikçe ilerlenir ve çoğu şey kaybedilir. Kaybettikçe kazanılır ve gelişilir. Azaldıkça çoğalır ve bir oldukça sonsuzlaşır. İnsan ruhunda giderek kendisiyle daha çok kucaklaşır.

Zihnin daireyi kırması terk etme isteğinin büyük çabasıyla mümkün olabilir. Aksi bir durum sahiplenmeye marazi şekilde yapışma ve benliği şahlandırma ve dairede ‘isteyerek değişmedikçe’ asılı kalma anlamını taşır. Bu anlam, zihni sahip olma hapishanesine kendisinin kapatmasıdır.

Büyük yanılgı nerede olabilir? Güzel soruya doğru yanıt gerek! İnsan değişmeyi bilmedikçe dairesel döngü sonsuza dek devam edecek. Sadece bir şekilde mi ve sadece bir tane mi? Zannedildiği gibi olmasa gerek. Sonsuzluğunun tohumu tek bir şekilde seyretmeyecek. Öyle değil! İş yanılsamaların yanılttığından çok çok daha farklı! Sonsuzluğunun doğurduğu büyük canlı bu şekilde anlaşılmamalı. Artık kendisinin farkına varmalı.

Fark etmek, anlam, bilgi ve varlığın kendisini keşfi! İnsanlar niçin boş zaman bulamazlar ki? Her nedense bir türlü bilinemez! Bilmek istenmez! İstemek istenir bu illüzyonda. İstemek serbesttir. Sahip olma durumu ise amaç! Zihinlerdeki yanılsama kralları fark etseniz de fark etmeseniz de çırılçıplak!


Yazar: Türker ERCAN  Sayı 78  Mart 2012


Türker Ercan
Türker Ercan, 1 Haziran 1972 doğumlu. Öğrenciliği hiç bırakmayan bir öğretmen. Uzakdoğu sporları ile uğraştı. Felsefe, psikoloji, parapsikoloji konularında ve mantık alanında uzun yıllar araştırmalar yaptı.