Game Of Thrones: 3. Sezon Finali

George R.R Martin’in “Buz ve Ateşin Şarkısı” adlı epik kitap serisinden uyarlanan fantastik televizyon dizisi Game Of Thrones (Taht Oyunları), on bölümlük seri sonrası üçüncü sezon finalini yaptı.

Oldukça heyecanlı bir yerde bitmiş olan ikinci sezon finalinden sonra yaklaşık bir yıllık bir bekleyişin ardından başlayan üçüncü sezonsa kitap serisinde Kılıçların Fırtınası – Kısım 1’e denk gelmektedir.


Westeros topraklarında demir taht için hak iddiasında olan beş kral adayının arasındaki amansız mücadelede ilk kayıp, ikinci sezonda ağabeyi Stannis tarafından öldürtülen Renly Baratheon olmuştu. Stannis Baratheon ise ikinci sezon finalinde güçlü donanması ile Kral’ın Şehri’ne yaptığı saldırıda Tywin Lannister’ın son anda yetişmesiyle ağır bir mağlubiyet alınca kabuğuna çekilir. Kral Joffrey Baratheon’sa bir bakıma kurtarıcısı olan Dede Lannister’ı Kral’ın sağkolu yaparak, ipleri onun eline vermiştir. Küçük yaşına rağmen sevimsizliğini ve gaddarlığını sürdürmektedir. Yarım adam Tyrion Lannister, babasına karşı gelemeyip, Sansa Stark’la evlenmek zorunda kalmıştır. Lannisterlar’ın içlerinde en adam gibi olanınsa Tyrion olduğu aşikardır.

3. Sezon

Üçüncü sezonla beraber büyüyen ve dizi takipçilerinin en çok sevdiği karakterse hiç kuşkusuz, Daenerys Targaryen olmuştur. Ölen kocasının ardından Dothraki klanı liderliğinden dolayı Khaleesi olan, sonra sahip olduğu ejderhalarla Ejderhaların Annesi namını alan Targaryen, bir yandan ejderhalarını büyütmekte, bir yandansa ordusunu kurmaya çalışmaktadır. Lekesizler ile kölelerden oluşan bir topluluğa sahip olmuştur, ama bunlara bir ordu demek için henüz erkendir. Ayrıca Dar Deniz’i geçmek için gerekli olan gemilere hala sahip değildir.

Kitap içeriğine sadık kalındığından kitap okurları için bir sürpriz olmasa da, üçüncü sezonun en trajik anı Robb Stark’ın erkenden ölümü olmuştur. Babası Ned Stark’ın intikamını almak ve Kuzeydeki Kral olarak, Kral’ın Şehri’ne doğru ilerlerken bir türlü beklenen hamleleri yapamamıştır. Kendisi Walder Frey’e verdiği evlilik sözünü tutamayınca çareyi dayısını evlendirmekte bulur, ama zaten ihanet etmeye meyilli olan Freyler bunu gururlarına yediremezler ve Lannisterlar ile gizli bir anlaşma yaparak, bu düğünü tezgahlarlar. Robb Stark, karısı ve annesiyle beraber 3.500 Kuzeyli askerinin de katledildiği Kızıl Düğün’de babasının kaderini paylaşır. Hiçbir muharebeyi kaybetmemiş olan Robb, Tywin Lannister’ın bu sinsi kumpasıyla yaşama veda etmiştir. Bu bilgi spoi (İleriki bölümlere ait ipucu) içermekte olup, annesi Catelyn Stark’sa nehre atılan cesedinin Lord Beric tarafından bulunarak, diriltilmesiyle Lady Taşkalp adını alacaktır. Küçük kız Arya Stark ise annesiyle ağabeyine kavuşmasına ramak kala bu trajediye şahit olmuştur, ama hayatta kalmıştır.

Eddard Stark’ın gayrimeşru çocuğu olan Jon Snow’sa hikayenin baş kahramanlarından birisidir. Sur muhafızı olmak için Duvar’a gider, ancak sonra yabanıllara katılmak zorunda kalır. Daha sonraysa onlardan kurtulup, yabanılların ilk saldırısını püskürtmek için yaralı halde sura geri dönmeyi başarır. Ak Gezenler’se yer yer ortalığa çıktı, fakat kendilerinden çok, isimleri dolaştı. Onların varlığının verdiği tehdidiyse Stannis’in kızıl büyücü kadını dile getirdi:

“Beş Kral’ın Savaşı artık anlamsız. Gerçek savaş, kuzeyde yatıyor. Ölüm, Duvar’a yürüyor.”

Üçüncü sezonunda bölüm süreleri biraz daha uzatılmış olsa da, yine on bölüm çekilmiş olan sezon bir solukta bitmiş oldu ve ikinci sezonun temposunu arattı. Açıkçası beklenenden durgun geçen üçüncü sezon biraz hayal kırıklığı yaratsa da, enfes müziği ve entrika dolu serüvenleriyle gelecek sezonu yine iple çektirecek.

Game Of Thrones Targaryen

Yazımızı bu fantastik öyküde yeralan dokuz hanedanın ünlü aile sözleriyle bitirmiş olalım…


Arryn Hanedanı       : As High As Honor (Onur Kadar Yüksek)

Baratheon Hanedanı: Ours is the Fury (Öfke Bizimkidir)

Greyjoy Hanedanı    : We Do Not Sow (Biz Ekmeyiz)

Lannister Hanedanı : Hear Me Roar (Kükreyişimi Dinle)

Martell Hanedanı     : Unbowed, Unbent, Unbroken (Boyun Eğmez, Eğilmez, Kırılmaz)

Stark Hanedanı        : Winter is Coming (Kış Geliyor)

Targaryen Hanedanı: Fire and Blood (Ateş ve Kan)

Tully Hanedanı         : Family, Duty, Honor (Aile, Görev, Onur)


Tyrell Hanedanı        : Growing Strong (Güçleniyoruz)