Yerçekimi (Gravity)

11 Ekim 2013 tarihinde vizyona giren Yerçekimi (Gravity) adlı bilimkurgu sinema filmi, uzayda can pazarında olan iki astronotun gerilim ve heyecan dolu mücadelesini konu alıyor. 

Yönetmenlik koltuğunda Meksikalı Yönetmen ve Yapımcı Alfonso Cuarón oturan Yerçekimi’nin başrollerini ise Sandra Bullock ile George Clooney paylaşıyor. Filmin senaryosunu ise Yönetmen Cuarón, oğluyla birlikte yazmış.


Gravity

İki insan uzay boşluğunda yapayalnız kalsalardı, ne olurdu?

Rutin bir uzay keşfi görevi sırasında olmadık birşey olur ve başka bir uydudan kopan parçalar, deneyimli astronot Matt Kowalsky ile Dr. Ryan Stone’un da bulunduğu mekiği paramparça ederek, onları uzay boşluğuna sürükler. Sonrası ise tam bir can pazarıdır. Oksijenleri azalmaya ve yakıtları bitmeye başlamıştır, dahası Houston ile de iletişimleri kesilmiştir. Dünya tüm güzelliğiyle karşılarındadır, ama eve dönüş yolunu bulup bulamayacaklarıysa tam bir muammadır.

Bir film izlerken karşınızdaki kahramanlar nefes alamadıklarında sizin de nefesinizin kesildiği anlar olmuştur belki, ama Yerçekimi’nde bazı sahneler var ki, gerçekten nefes alamıyorsunuz. Sandra Bullock’un canlandırdığı Dr. Stone’un oksijen seviyesinin her geçen dakika düşmesiyle birlikte siz de koltuğunuzda oksijensiz kaldığınızı hissedeceksiniz. Dolayısıyla bu açıdan bakıldığında film oldukça başarılı ve gerçekçi. Gerilim dozajı fazla yüksek bulunabilir, bunu da içinde bulunulan duruma göre abartı görmemek gerek. Ancak George Clooney’in hayat verdiği Kowalsky karakterininse haddinden fazla rahat ve soğukkanlı olduğu söylenebilir.

Uzay boşluğunda yalnız ve yardıma muhtaç olarak kaldığınızda sığınılacak limanın ise başka devletlerin uzay istasyonları olduğunu anlıyoruz.


Bu filmi 3D izlemek ile 3D izlememek arasında büyük bir fark var. Üç boyutlu olarak izlemeyecekseniz, hiç izlemeyin daha iyi, çünkü yerçekiminin ne olduğu ancak böyle tam olarak anlaşılabilecektir. Sinema, konu ve karakterler kadar aynı zamanda görsel bir şölendir ve bu film de, teknik özellikleriyle ön plana çıkmaktadır.

Yerçekimi

Tamir edilen uzay mekiğinin yanı başındaymışcasına başlayan serüven, hayatta kalmaya çalışmaya ve gittikçe yükselen bir gerilim ortamına dönüşüyor. Sandra Bullock, güçlü bir performans ortaya koyarak, gerginliğini ve çaresizliğini çok iyi aktarıyor. Bu rolüyle Oscar’a göz kırptığını söyleyebiliriz.

Tüm bunların yanı sıra tüm film uzayda geçiyor olmasına rağmen bunun bir uzay filmi olduğunu söylemek zor. Uzayı anlamayı ve anlatmayı değil, uzaydan eve dönebilmenin olanaklarını anlatmaya çalışıyor…


Filmin ses kurgusu oldukça iyi ve astronot kıyafeti ile dış uzay arasındaki ses dengesi de başarılı bir şekilde verilmiş. Şartlar ne olursa olsun hayatta kalmak için en önemli şeyin yaşam umudu olduğunu vurgulayan Yerçekimi, yılın tartışmasız en iyi filmlerinden birisi ve izlenmeyi hak ediyor.