B12 vitamini faydaları: Hangi yiyeceklerde bulunur?

B12 vitamini beden için mucizedir. Genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır. Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır.

B12 vitamini faydaları: Hangi yiyeceklerde bulunur?

B12 vitamin eksikliği belirtileri vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendilerini beş veya altı yıl belli etmeyebileceklerinden dolayı, B12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak önem kazanır.

B12 vitamini suda eriyen bir vitamindir, fakat diğer suda eriyen besinlerden farklı olarak karaciğerde, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Kobalt minerali içerir ve dolayısıyla kobalamin olarak da bilinir. Özellikle vejetaryenler ve yaşlılar b 12 vitamin eksikliği riski altında olduklarından, hakkında öğrenilebileceğiniz ne varsa öğrenmek ve takviye alırken göz önünde bulundurmak özellikle önemlidir.


B12 vitamini genellikle bitki besin kaynaklarında mevcut değildir ve vejetaryenlerin diyetlerinde yeteri kadar tüketmemeleri olasıdır.

Aynı zamanda kobalamin düzeyleri yaşla düştüğünden, yaşlı insanlar olası eksiklik belirtilerini kendilerinde izlemelidirler. Bununla birlikte, yaşlılardaki eksiklikler genellikle beslenme eksikliğinden değil vitaminin uygun olmayan emiliminden kaynaklanır.

B12 vitamin eksikliği belirtileri vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendilerini beş veya altı yıl belli etmeyebileceklerinden dolayı, b 12 vitamin takviyesi almayı her zaman göz önünde bulundurmak önem kazanır.

Eğer yeterli miktarda tükettiğinizden emin değilseniz kan testi yaptırabilirsiniz.

Sinir sistemini sağlıklı tutmak ve kırmızı kan hücreleri oluşturmak için vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitamine ayrıca folik asit almak için de ihtiyaç vardır ve bu vitamin enerji açığa çıkarılmasına yardımcı olur. Birçok çeşitli gıdadan fakat çoğunlukla et, balık ve süt ürünlerinden bağırsak yoluyla emilir. Vücutta küçük miktarlarda depolanabilir ve bunun %80’i karaciğerde depolanır. Eksiklik semptomlarının gelişmesi üç veya dört yıl sürebilir.

B12 vitamini tek başına alınamaz. Midenin iç doku tabakası tarafından üretilen ‘intrinsik faktör’ denilen başka bir madde ile birleşmelidir.

B12 vitamini eksikliği nedenleri

• Mideniz yeterince intrinsik faktör üretemiyordur.

• Bağırsaklarınız yeterince B12 vitamini ememiyordur.

• B12 vitamini bulunan gıdaları yeterince yemiyorsunuzdur (bu genellikle Vejeteryan diyeti uygulan kişilerde görülür)

B12 vitamini faydaları

• Cobalamin alyuvarların oluşumunda folik asitle birlikte çalışır ve böylelikle kansızlığı önler. İştahı arttırır.


• B12 vitamini homosistein düzeylerini düşürmede kullanılabilir – bu maddenin yüksek düzeyleri olası kalp hastalığına işaret edebilir, yani olası bir kalp hastası adayı iseniz, homosistein düzeylerinizi normale döndürmeye yardımcı olmak için b6 b12 vitaminleri ile folik asit bileşimlerini kullanabilirsiniz. (b9 b12 b6)

• Bu vitamin sağlıklı sinir sistemi muhafazası için gereklidir. Uzun sureli eksikliği, eğer tedavisiz kalırsa, geri dönülemez nörolojik hasarlara neden olabilir. Sinir hücreleri hasar görmüşse tedavi edici rol oynar.

• İlaveten, vücut besinlerin emilimi ve uygun hazım için de bu vitamine ihtiyaç duyar. Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir. Aynı zamanda hafızayı ve konsantrasyonu da geliştirmeye yardım etmesi ve rahat bir uyku sağlaması da B12 vitamini faydaları arasındadır. Öğrenme ve hafıza kapasitelerini geliştirir.

* B12 vitamin eksikliği ciddi zihinsel sorunlara yol açar. Kansızlık görülür. El ve ayaklarda uyuşmaya sebep olması da b12 vitamini eksikliği ile ortaya çıkabilecek bir sorundur.

* Bağışıklık sistemini ve sinir sistemini güçlendirir.

* Kişinin normal olarak büyüme fonksiyonu gösterebilmesini sağlar.

B12 vitamini’nin en fazla bulunduğu besinler arasında karaciğer ve böbrek, tavuk eti, yumurta sarısı, kabuklu deniz canlıları, balık ve süt ürünleridir.

B12 vitamini’nin kalçadan kas içine enjekte edilmesi ağızdan B12 vitamini alınmasına oranla 50 kat daha etkilidir. B12 vitamini eksikliğinde kişide halsizlik, ellerde ve ayaklarda uyuşma, yürüme güçlüğü ya da denge bozukluğu, ileri yaş dönemlerinde bunama, yoğunlaşamama ve bazı psikiyatrik rahatsızlıklar görülebilmektedir. B12 vitamini eksikliğinde vücutta yeterince demir vitamini depolanamaz.

B12 vitamini’nin eksikliğinde düzensiz kalp ritimleri, nefes daralması, saçlarda dökülme, tırnaklarda kolayca kırılma gibi durumlar görülebilmektedir. Bu nedenle eksikliği oldukça önemsenmelidir ve mutlaka bir hekime danışarak bilgi alınmalıdır.

B-12 vitamininin eksikliğinde yaşanan rahatsızlıklar

B12 eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı artar ve şiddetli vakalarda felç geçirilmesi bile olasıdır. Bu önemli vitaminin eksikliğinde oluşan diğer rahatsızlıklar şunlardır:

Yürüme bozukluğu,
Kronik yorgunluk,
Depresyon,
Sindirim bozuklukları,
Baş dönmesi,
Uyku hali,
Karaciğer büyümesi,
Göz bozuklukları,
Halüsinasyonlar,
Baş ağrıları,
Dil enfeksiyonu,
Huzursuzluk,
Zor nefes alma,
Hafıza kaybı,
Sinirsel bozulmalar,
Kalp çarpıntısı,
Kansızlık,
Kulaklarda çınlama,
Omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.


Sonuç olarak; B12 Vitamini’nin eksikliğini fark etmek önceki yıllarda çok gündemde olan bir konu olmadığı için mümkün değildi fakat artık halkımız daha bilinçli ve bu tür vitaminlerin eksikliği konusunda daha duyarlı hale geldi. Bu vitaminin eksikliğinde uyuşukluk, kol ve bacaklarda duyu azalması, baş ağrıları, özellikle yorgunluk, depresyon ve en çok da unutkanlık görülmektedir. Doğrudan sinir sistemini etkileyen bir vitamindir ve eksikliğinde folik asit ve b6 vitaminlerinden izlenmesi gerekmektedir. Çünkü sinir sisteminde birlikte çalışan bu 3 vitamin mutlaka doğru miktarda vücutta bulunmalıdır.

D vitamini eksikliği kısırlık sebebi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.