Homeland – 3. Sezon Finali

2013 yılının Aralık ayında 3. sezon finalini yapan Homeland dizisi hem ülkemizde, hem de tüm dünyada çok ilgi gördü. Günümüzün uluslararası politik gündemini ve terör olaylarını konu alan Homeland, başarılı kurgusu ve sürükleyici temposuyla ciddi bir izleyici kitlesi yakaladı. 

Dizi, IMDB üzerindeki yüz elli bine yakın kullanıcının yaptığı oylamada 8,6 gibi yüksek bir puanı yakalamış durumda. Ayrıca almış olduğu birçok Altın Küre ve Emmy ödülleriyle de bu izleyici ilgisini kanıtlamış oldu. 


Homeland

Sekiz yıl Irak’ta esir olarak tutulduktan sonra bir operasyonla kurtarılıp, Amerika’ya dönen Denizci Nicholas Brody’nin serüveni ve onun üzerindense günümüz casusluk dünyası anlatılıyor. Komplolar, ihanetler, hesaplar, entrikalar…

Ülkesinde bir kahraman gibi karşılanan Brody, ailesinin tanıdığı aynı kişi midir, yoksa bambaşka birisine mi dönüşmüştür? Tutsaklık altında gördüğü işkenceler ve psikolojik baskılar sonucunda onun bir El Kaide militanına dönüştüğünü gören ve bundan en çok kuşku duyan kişi ise aynı zamanda bir manik depresif olan CIA Ajanı Carrie Mathison olmuştur. Sonra ona yakınlaşıp, aşık olacağı insan da kendisi olacaktır. Mathison karakterini canlandıran Claire Danes’in çok özel bir oyunculuk çıkarttığını ve drama dalında en iyi kadın oyuncu kategorisinde Altın Küre’yi aldığını belirtelim.

Dizide dinleme ve takiplerin de bol bol yapılıyor olması, ülkemiz gündeminde de şu sıralar yaşadığımız gibi bu işlerin ne kadar kolay olabileceğini gösteriyor.


Esir olduğu süre içerisinde müslümanlığı da seçen Brody, ülkesine ve ailesine kavuştuktan sonra ise hangi tarafta olduğunun çelişkisini sık sık yaşıyor. Zira intihar yeleğini patlatmayıp, bundan vazgeçmesine rağmen Amerikan Başkan Yardımcısı’nın kalp pilini bozup, onu öldüren de kendisi oluyor. Çavuş Brody karakteri üzerinden Homeland, bize gerçek kahramanlar ile hainler arasındaki çizgiyi de, trajik bir şekilde gösteriyor.

Homeland Brody

Homeland’in birinci sezon finali, tehlikeli bir ilişkiye dönüşen Brody ve Carrie yakınlaşması sonucunda planını çözme noktasına geldiği için Brody’nin Carrie’ye deli muamelesi yaptırıp, onu hastaneye tıktırmasıyla bitmişti. İkinci sezon finaliyse beklenmedik bir olayla sonuçlanmış, CIA’nin Langley’deki merkezi bombalanmıştı. Dizinin üçüncü sezon finalinde ise Brody, İran’da asılarak öldürülmüş, ama ölmeden önce CIA’nin planının gerçekleşmesini sağlamıştır.

Homeland’in dördüncü sezonu ise tüm izleyicileri tarafından dört gözle bekleniyor. Bizim için gelecek sezonu özel kılacak olan şeyse Ajan Mathison’un İstanbul’da görev yapacak olması olacak. CIA’nin kendi planlarıyla İran istihbaratının başına getirdiği Javadi’yi yakından takip etmek için Carrie Mathison İstanbul’da olacak.

Casusluk, karşı casusluk, iki taraflı oynama, kişisel menfaatler için safların değiştirilmesi ve ülkeler arasındaki bu oyunların iyi bir senaryo ile bu kadar gerçekçi aktarılmasının belki de en önemli sebebi, gerçekten gerçeklerden besleniyor olmasıdır. Kim bilir, hayatta bilmediğimiz neler oluyor ve şeffaf demokrasilerde bile buz dağının altını görmekten çok uzağız.


Bize kahraman diye tanıtılanlar belki de esas hainlerdir, hain olarak bildiklerimizse aslında gerçek kahramanlar… Kim bilir…