Şu Hobbitler Takdire Şayan Yaratıklar!

‘’Yaşayan pek çok kişi ölümü hak eder. Ölülerden bazıları da yaşamı. Yaşamı onlara verebilir misin? Ölüm hakkında karar vermekte aceleci olma. En bilgeler bile sonu göremez.’’

Orta Dünyanın kötülük tohumları bu filmde atılıyor!

hobbitler-indigodergisi

Yönetmenliğini  Peter Robert  Jackson’ın yaptığı, ABD yapımı, Fantastik Macera türündeki ‘’Hobbit’’ üçlemesinin son filmi olan ‘’The Hobbit: The Battle of five Armies’’ filmi ülkemizde, ’‘’Hobbit: Beş Ordular Savaşı’’, olarak, 17 Aralık 2014’te tüm sinema vizyonlarında izleyicilerin beğenisine sunulacak. Herşey ‘’Jrr Tolken’in Silmarilon isimli kitabı ile başladı. İkinci kitabı olan ‘’Hobbit’’ ile devam etti ve ‘’Yüzüklerin Efendisi’’ üçlemesi ile sona erdi.


İndigo Dergisi-Filiz Hallıoğlu

[quote]‘’Kişilerin en ufağı bile geleceğin akışını değiştirebilir.’’ [/quote]

Serinin ilk üç filmi olan ‘’Yüzüklerin Efendisi’’ Üçlemesinde kullanılan Görsel grafik ve efektler fragmandan izlediğimiz kadarıyla bu filmde bizi biraz hayal kırıklığına uğratacağa benziyor. Teknolojinin en üst düzeyde kullanıldığı bu filmde açıkcası Peter Jackson biraz işin kolayına kaçtığını söyleyebiliriz. Niye’sini merak ederseniz film bir sinema filmi ile Bilgisayar oyunu arasında kalmış gözüküyor. Yüzüklerin efendisi serisinde yapılan,  5 saat süren ork makyajlarının bu filmde olmadığını, bunların yerinde dijital karakterler kullanıldığını gören sanırım bir çok film takipçisi bu konuyu eleştirecektir. Bu durum belki de filmin gerçekçi yanını öldüren, filmden çok tat alamayışımıza sebep olabilecek etkenler arasında görülebilir. Fakat yönetmenin bu derece neden başarılı olduğunu  düşünüyorsanız, Tolken’in kitaplarda ortaya koyduğu anlatım, konu ve karakterlere olan bağlılığındandır diye düşünüyorum.

Filmde rol alan oyuncuların çoğunluğu İngiliz aktörlerden oluşmaktadır.  ‘’Gandalf’’ karakterini canlandıran ”Ian McKellen”,‘’Legolas’’ karakterini canlandıran ‘’Orlando Bloom’’,Dijital Karakter ‘’Smaug’’, ”Thorin Meşekalkanı” karakterini canlandıran ‘’Richard Armitage’’, ”Bilbo Baggins” karakterini canlandıran ‘’Martin Freeman’’, ”Saruman” karakterini canladıran ‘’Cristopher Lee’’  gibi oynadığı rol ile Oscar ödülünü alan bir çok oyuncu başarılı performansları ile övgüyü hak ediyorlar.

[quote]‘’Sevgi sadakatle, cesaret itibarla, ihanet intikamla ödüllendirilir.’’ [/quote]

Serinin en kısa filmi olan bu bölüm,  Hobbit  üçlemesinin son ve final filmi olup 2 saat 14 dk.’dır. Aslında kronolojik sıraya bakarsak önce ‘’Silmarilon’’ isimli ilk kitap, sonrasında ‘’Hobbit’’ kitabı, en son olarak da ‘’Yüzüklerin Efendisi’’ üçlemesi(Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kralın Dönüşü) olarak takip eder.

Filmin ana temasına gelince; Orta Dünyayı yaratan tanrıların çocukları olan Elf’lerin yapılan ağır savaşların sonucunda Orta Dünyayı terk edip tanrıların diğer yarattıkları halklara bırakışını konu almaktadır. ‘’ Cüceler, Orklar, Goblinler, Yarı-Elfler, insanlar ve çeşitli fantastik yaratıklar…’’ Seri bu ırkların arasında geçen güç savaşlarını anlatır. Bu savaşlara ara sıra Orta Dünyanın bekçileri olan iyi ve kötü büyücüler de dahil olur.


Hobbit kitabında; Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde geçen olayların tohumları atılır . Cücelerin zenginlik ve bolluk içerisinde yaşamlarından koparılması, tekrar o günlere geri dönme çabalarını anlatır. Bu arada eski düşmanlar tekrar güçlenip Orta Dünyayı ele geçirmek için atılım yaparlar.( Elfler tarafından zamanında yok edilmiş Karanlıklar Lordu Sauron, Orklar, Goblinler, Warglar ve yüzük tayfları)

Kısaca özetini verdiğimiz olaylar ve kişiler bu filmde son buluyor ancak  yaklaşık yüz yıl sonra tekrar ortaya çıkıp aynı olaylar ve mücadeleler  ile devam ediyor. Bu filmde kötülüğün tohumları atılmış olup Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde tekrar ortaya çıkıyor.

[quote]Fantastik Macera tutkunlarının özlemle beklediği ‘’The Hobbit 3’’ filminden sonra dileğimiz; gerçek Elflerin  anlatıldığı, serinin ilk kitabı olan ‘’Silmarilon’’u da en yakın zamanda izleyiciyle buluşturulması… [/quote]

Şu Hobbitler Takdire Şayan Yaratıklar!

Kaynaklar:

Sinema site, blog ve videoları


Jrr Tolkien Kitapları


Filiz Hallıoğlu
Filiz HALLIOĞLU 1977 İzmir Ödemiş doğumlu. Kendini tanımaya başladığında 5-6 yaşlarındaydı. Okulunu çok seven, dış’a göre başarılı ama kendini hep tanımak adına zaman zaman zorlayan bir öğrenci ve ailenin ikinci çocuğu olmasına rağmen doğuştan olgun olduğuna inanılan bir anlayışta geçti çocuk yılları. Sonrasında, kitaplarıyla keşfettiği kendi dünyasını kimse ile değişmediği bir yaşamı seçti...