Kuzeybatı Derbisi: Ada’da Çılgın Şölen

Northwest Derby, yani Kuzeybatı Derbisi, Liverpool ile Manchester United arasındaki rekabetin adı… 22 Mart’ta, Premier League’de bir kere daha yer yerinden oynayacak. En büyük takım kim? Kırmızılar mı? Kırmızı Şeytanlar mı?

kuzeybatı derbisi liverpool manchester united ingiltere ingiliz futbolu futbol uefa avrupa şampiyonu kupası

Kuzeybatı Derbisi…

Liverpool ile Manchester United arasında oynanan maçlar bu adla anılır. Ada’nın en büyük takımı olma mücadelesiyle başlayan parlayan rekabet, Avrupa’nın en büyük takımı olma yarışıyla alevlendi, dünyanın en büyük takımı olma iddiasıyla çılgın bir şölene dönüştü. Eşsiz rekabet bu yıl 121’inci yaşını kutluyor.

Üretimdeki etkinliğiyle meşhur olan Manchester şehri ile limanıyla meşhur olan Liverpool şehri, İngiltere’nin kuzeybatı bölgesinin iki önemli merkezi durumdayken, 1894 yılında hizmete giren Manchester Gemi Kanalı, Liverpool limanının ticari önemini azaltır. İki şehir arasında başlayan çekişme, İngiliz futbolunun en büyük rekabetini doğurur.


İlk maç 28 Nisan 1894’te oynanır, Liverpool 2-0 kazanır. Bugüne gelene dek, iki taraf arasında oynanan maçlarda Manchester United’in 84, Liverpool’un 74 galibiyeti bulunuyor, 62 maç beraberlik ile sonuçlanmış.

Liverpool, Everton’un yönetimi ile anlaşmazlığa düşmesi nedeniyle ayrı bir yol çizmeye karar veren John Houlding tarafından, 1892 yılında kuruldu. Manchester United’ın kökleri 1878 yılında Lancashire ve York Demiryolu tarafından kurulan yeşil-sarı renkli Newton Heath Futbol Kulübü’ne dayanıyor. Kulüp; 1902 yılında kırmızı-beyaz renkleri benimseyerek, Manchester United adını almış. Liverpool, 1900-1901 sezonunda ilk İngiltere şampiyonluğunu kazandıktan sonra, aynı başarıyı 1950’li yıllara gelene kadar dört kere yineledi; 1953-1954 sezonunda ikinci lige düştü. Manchester United ise 1907-1908 sezonunda ilk İngiltere şampiyonluğunu kazandıktan sonra aynı başarıyı 1910-1911 sezonunda tekrarladı ve 1945 yılına kadar inişli çıkışlı bir grafik çizdi.

Avrupa’nın En Büyüğü Olma Yarışı

1945 yılında Manchester United’ın teknik patronluğuna gelen Matt Busby, Manchester United’ı bambaşka bir konuma taşıdı. Altı sezonluk dilim içerisinde dört kere lig ikincisi olduğu gibi, bir kupa şampiyonluğu kazanan takım, 1951-52 sezonunda İngiltere şampiyonluğu kazanarak 51 yıllık düşü gerçeğe dönüştürdü. Bu başarının ardından kadroyu gençleştirerek ‘Busby’in Bebekleri’ adıyla tarihe geçen parlak takımı kurdu. Sergilediği futbol ile futbolseverlerin hayranlığını kazanan Busby’in Bebekleri, başarısını iki İngiltere şampiyonluğu ile taçlandırdı.

Avrupa’da yeni bir yıldız doğmaktayken, 6 Şubat 1958’de futbol tarihinin en hazin olaylarından birisi meydana geldi. Kızılyıldız maçına gitmek üzere havalanan uçağın düşmesi sonucu sekiz oyuncu öldü, çok sayıda oyuncu yaralandı. Manchester United her şeye yeniden başlamak zorunda kaldı. Matt Busby, kazada sağ kalan oyuncuların yanına genç yıldızları katarak yeni bir kadro kurdu. 1962-63 sezonunda İngiltere Kupası’nı kazanarak iyi bir geri dönüş yaptı; 1964-65 ve 1966-67 sezonlarında İngiltere şampiyonluklarını kazandı. 1967-68 sezonunda ise Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı kazanarak, İngiliz futbolunu Avrupa Şampiyonluğu ile taçlandıran ilk kulüp oldu. George Best, Denis Law ve Bobby Charlton’lu kadro futbol tarihine altın harflerle yazıldı.

Manchester United’in başarılarıyla öne çıktığı yıllarda adı duyulmayan Liverpool, 1959 yılında Bill Shankly’in teknik direktörlüğe gelmesiyle tarihinde yeni bir sayfa açtı. Teknik direktör Bill Shankly ile yardımcıları Bob Paisley, Joe Fagan ve Reuben Bennett’ten kurulu teknik kadro, ‘birbirlerine ve kulübe sadakat sözü’ ile işe koyularak, Kırmızılar’ın karanlık yolunu aydınlığa kavuşturdular. 1961-62 sezonu sonunda birinci lige çıkan Liverpool, Shankly’nin emekliye ayrıldığı 1974 yılına kadar İngiltere’de üç lig ve iki kupa şampiyonluğu kazandığı gibi; 1965-66 sezonunda Kupa Galipleri Kupası’nda final oynama başarısı gösterdi, 1972-73 sezonunda ise UEFA Kupası şampiyonu oldu.

1970’li yıllarda Manchester United sessizliğe gömüldü, 1973-74 sezonunda ikinci lige düştü, bir sezon sonra yeniden birinci lige çıktı, Liverpool’un başarılarını izlemeye koyuldu. Liverpool, 1974-75 sezonunda Bob Paisley’in teknik direktörlüğe gelmesiyle göz alıcı bir yükseliş sergileyerek, dünyanın en iyi takımı olarak anılacak kadar büyüdü.

Kırmızılar oynadığı futbol ile rakiplerine parmak ısırttı, ‘You’ll Never Walk Alone’ dünyanın en popüler şarkısı oldu, Kop coşkuya boğuldu, dünya Liverpool’u izlemeye doyamadı. Keegan, Toshack, Dalglish, Souness, Aldridge, Rush gibi yıldızlarla üç Avrupa şampiyonluğu, bir UEFA Kupası, altı İngiltere şampiyonluğu kazandıktan sonra, 1983-84 sezonunda bayrağı devralan Joe Fagan ile bir Avrupa şampiyonluğu ve bir İngiltere şampiyonluğu kazanmıştı ki, futbol tarihinin hala unutamadığı Heysel felaketi ile, Kırmızılar derin bir darbe aldı.


1984-85 sezonunda, Heysel’de oynanan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali öncesinde Liverpool’lu holiganların çıkardığı olaylar, çoğu İtalyan olan 39 taraftarın ölümüne neden oldu. Liverpool altı yıl, diğer İngiliz takımları ise beş yıl Avrupa kupalarından men edildi. İngiliz futbolu, kulüpler seviyesinde büyük bir yara aldı. Liverpool, bu felaketten sonra, üç kere daha İngiltere lig şampiyonu olduktan sonra, derin bir uykuya daldı. İngiliz futbolunun yeni bir efsane yazma vakti gelmişti…

kuzeybatı derbisi liverpool manchester united ingiltere ingiliz futbolu futbol uefa avrupa şampiyonu kupası

İki Küresel Marka Arasındaki Rekabet

Alex Ferguson, 1986 yılında Manchester United‘ın teknik direktörlüğüne getirildi. Şeytanlar, 1967-68 sezonunda kazandıkları Avrupa Şampiyonluğundan beri, üç İngiltere Kupası şampiyonluğu dışında hiçbir başarı elde edememişti. İskoç teknik adam dahiyane yeteneğini kullanarak Old Trafford‘u inanılmaz zaferlerle süsledi. 27 yıllık görev süresi boyunca iki Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, bir Kupa Galipleri Kupası, onüç Premier Lig şampiyonluğu kazandı. Manchester United dünya futbolunun lideri oldu, dünyanın en büyük kulübü olarak anıldı. Manchester United’ın can alıcı yükselişini sessizlikle izleyen Liverpool, 2001-2002 sezonunda kazandığı UEFA Kupası, Federasyon Kupası ve Lig Kupası şampiyonlukları ile yeniden canlandı, 2004-2005 sezonunda İstanbul’da kazandığı Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ile büyük kulüpler arasına geri döndü.

1990’lı yıllardan itibaren küreselleşen futbol, Liverpool ve Manchester United gibi popüler kulüplerin taraftar kitlelerini dünya çapına yaymalarını sağladı. Bugün, Anfield ve Old Trafford küresel futbolun önde gelen merkezleri arasındalar… Kuzeybatı derbisi, dünya futbolunu küresel çapta coşturmaya devam ediyor. Liverpool taraftarları, Alex Ferguson’un emekliye ayrılmasıyla Liverpool’un İngiltere’de yeniden hakimiyet kuracağına inanıyor. United taraftarları ise Liverpool efsanesini sonsuza dek tarihe gömdüklerini iddia ediyor.

Şampiyonlar Ligi’ne Katılan Dördüncü Takım Kim Olacak?

Sturridge kuzeybatı derbisi liverpool manchester united ingiltere ingiliz futbolu futbol uefa avrupa şampiyonu kupasıBu haftaki maça gelince… Puan cetveline baktığımızda, Chelsea‘nin şampiyonluk yarışını önde götürdüğünü, Manchester City ve Arsenal‘in ise Maviler’in peşinden koştuğunu görüyoruz.

Kuzeybatı Derbisi’nin iki aktörü bu sezon parlak bir form grafiği çizemediği için dördüncü ve beşinci sıralarda; şampiyonlar ligine girebilmek için kıyasıya mücadele ediyor.

Liverpool, 2015 yılında topladığı puanlarla yeni yılda Premier League’nin en fazla puan toplayan takımı olma başarısına sahip…

Anfield’deki maç, devler ligine giriş yolunda her iki takım için önemli bir dönemeç olarak görünüyor. Puan tablosunda Manchester United’ın ileride olması nedeniyle Liverpool’un kazanmaya daha fazla ihtiyacı var. Balotelli, Sturridge, Henderson ve Coutinho gibi yıldızlarına güvenerek, skor tabelasına ev sahibi olmanın avantajını yansıtmak isteyecektir. Bu nedenle, United’e göre daha atak bir oyun sergileyeceğini düşünüyorum. United, oyunu kendi alanında kabul ederek; Young ve Di Maria’nın etkili kanat hücumlarına; hücumda Rooney’in etkili son vuruş becerisine güvenecektir.

Sonucu, klas futbolcular belirleyecek. Şu bir gerçek ki, dünya futbolunun gözü, kulağı Anfield’de olacak. Çok heyecanlı ve çok çekişmeli bir maç izleyeceğiz.


Kaynaklar:

  • http://www.11v11.com
  • www.premierleague.co.uk

 

Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.