Invincible: Yenilmez

Invincible (Yenilmez)… Vince Papale’nin ilham veren gerçek yaşam öyküsü… 30 yaşındaki bir barmen tüm sporseverlerin gönlünde yatan rüyayı gerçeğe dönüştürebilir mi?

yenilmez filmi invincible mark wahlberg sinema vince papale yenilmez spor filmleri

Yönetmen: Ericson Core

Yapımcı: Gordon Gray, Mark Ciardi


Senaryo: Brad Gann

Görüntü Yönetmeni: Ericson Core

Oyuncular: Mark Wahlberg, Greg Kinnear, Elizabeth Banks

Yapım Yılı: 2006

Ülke: A.B.D.

yenilmez filmi invincible mark wahlberg sinema vince papale yenilmez spor filmleri walt disney kapakInvincible (Yenilmez); spor filmi türünün başarılı örneklerinden birisi olarak göze çarpan, enerji dolu bir film. Amerikan futbolcusu Vince Papale’nin gerçek yaşam öyküsünden esinlenilmiş; gerçeklere büyük sağdık kalınmış. Film, vizyona girdiği dönemde spor filmlerinden hoşlanan sinemaseverlerin büyük beğenisini kazanmıştı.


Yıl, 1976… Philadelphia Eagles, işsizlik nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan Philadelphia halkının tek umududur. Kulüp yönetimi Eagle’yi eski parlak günlerine döndürmek amacıyla Dick Vermeil’i antrenörlüğe getirir. Vermeil; takım taraftarların heyecanını geri kazanabilmek için Philadelphia sakinlerinin katılımına açık, kapsamlı bir seçme yapacağını açıklar. Vermeil’in çağrısından heyecan duyanlar arasında Vince Papale de vardır. Vince Papale; yarım zamanlı olarak öğretmenlik yapmakta, geceleri de barmen olarak çalışarak hayat mücadelesi vermektedir. Öğretmenlik işini kaybetmesinin ardından karısı tarafından da terk edilir. 30 yaşındadır, profesyonel bir oyuncunun fizik gücüne sahip değildir ama şansını denemekle kaybedeceği hiçbir şey yoktur. Antrenör Vermeil, Papale’nin seçmelerde gösterdiği performanstan etkilenerek hazırlık kampına davet eder. Kampa davet edilmesiyle bir anda halk kahramanı olan Papale için asıl mücadele şimdi başlamıştır. Altı hafta sürecek kamp sonunda takım kadrosuna seçilmesi şarttır. Vince, hayatının şansını değerlendirebilecek kapasiteye sahip midir? Bundan sonrasını filmi izleyince görelim…

Yönetmen Ericson Core dikkat çekici mesajlarla dolu, düşündürürken eğlendiren, temposu yüksek bir film çekmiş. Kolay anlaşılan diyaloglar ile sade bir anlatıma yönelmiş, oyun sahnelerinde kamerayı çok iyi kullanmış. Film müziklerinde ağırlıklı olarak popüler sound’un kullanılması filmdeki aksiyonu güçlendirmiş. Filmin finalindeki maç ise seyirciyi ayağa kaldıracak kadar heyecanlı çekilmiş.

invincible ppÖykünün kahramanı Vince Papale, ünlü oyuncu Mark Wahlberg tarafından canlandırılıyor. Atletik vücuduyla bir amerikan futbolcusunu canlandırmak için uygun bir fiziğe sahip olmasının yanında, dramatik sahnelerde de iyi bir oyunculuk sergilemiş. Kariyerinde iki Oscar adaylığı bulunan Wahlberg, temiz yüzü sayesinde iyi karakterleri başarıyla canladırmasıyla tanınıyor. Papale’yi keşfeden antrenör Dick Vermeil’i ünlü karakter oyuncusu Greg Kinnear canlandırmış. Kinnear bir amerikan futbolu antrenörü için biraz yumuşak bir görüntü çizse de, dramatik sahnelerde çok başarılı oynuyor.

Invincible (Yenilmez); gösterişten uzak, sade bir film olmakla birlikte, zengin mesajlarıyla seyirciyi etkiliyor. Film, en zor günlerimizde bile yaşama sıkı sıkıya sarılmayı sürdürmemiz gerektiği, umudun hiçbir zaman tükenmeyeceği gibi olumlu bir mesaj üzerine kurulmuş. Papale’nin arkadaş çevresi ve babasıyla olan diyaloğuna ilişkin sahneler dostluk ve aile bağları açısından seyircinin kalbini okşuyor. Papale’nin verdiği mücadele, yakalanan küçük bir şansın azim ve inançla peşinden gidildiği takdirde ne kadar büyük kazanımlar sağlayacağı üzerine önemli bir ders olarak öne çıkmış.

“Karakteri olan takım, kendinden daha iyi olan takımı yenebilir.”

Wahlberg Papale Vermeil yenilmez invincibleAmerikan futbolunun unutulmaz antrenörlerinden birisi olan Dick Vermeil’in soyunma odasında ve antremanlarda yaptığı konuşmalar sporseverler ve spor adamları için ufuk açan dersler olarak göze çarpıyor. Başarısız bir sezonun ardından morali bozuk, inançsız bir havayla sezona hazırlanan oyuncularına yeniden motivasyon kazandırmak için kullandığı söylemler yalnızca spor adamlarının değil, çıkış arayan her azimli insanın ilgisini çekebilir. Dick Vermeil’in, 30 yaşına gelmiş bir barmenin sahip olduğu potansiyeli keşfetmesi, kendisinin çok iyi bir yetenek avcısı olduğunu açıkça gösteriyor. Papele’yi keşfi ile ilgili olarak ‘Seçmeler sırasında harika bir koşucu olduğunu fark ettim. Bizimle oynayacak seviyede değildi ama amerikan futboluna karşı son derece coşkulu bir yaklaşımı vardı. Bu nedenle, hazırlık kampına davet ettik.’ şeklinde konuşuyor. Vince Papale ise o dönem yaşadıklarını ‘Tek istediğim kabul edilmek, takımın bir parçası olmak, bir Philadelphia Eagle olmaktı. Seçmede Eagles’in yıldızlarına karşı oynadım, inanılmaz bir anıydı.’ şeklinde anlatıyor.

Invincible (Yenilmez), Pazar sabahı için son derece uygun bir yapıt. Amerikan futbolunun teknik derinliklerine inilmediği için, Amerikan futboluna ilgi duyan ve duymayan tüm sinemaseverlerin filmi ilgiyle seyredeceğine eminim. Renkli, heyecanlı, duygu dolu filmlerden hoşlanıyorsanız, bu filmi seversiniz. İyi seyirler…


Aşağıdaki videoya tıklayarak filmin tanıtımını izleyebilirsiniz.


 

Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.