Susanna Tamaro: Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

Tamaro’dan Yeni Kitap: Yüreğinin Götürdüğü Yere Git” adlı kitapla dünya çapında üne kavuşan Susanna Tamaro, sonraki kitabı ‘Yüreğimin Sesini Dinle’ ile mutluluğun anahtarının ‘inanç’ olduğunu söylüyor.

yureginin goturdugu yere git susanna tamaro

Yüreğinin Götürdüğü Yere Git

Tam 12 yıl önce ‘Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’ adlı bir kitap tüm dünyayı sarsmıştı. 80 yaşındaki bir kadının uzaklara giden torununa yazdığı mektuplardan oluşan bu kitabın yazarı İtalyan Susanna Tamaro’ydu. Tüm dünya okuru gibi Türk okuru da bu kitabın etkisinden kolay kolay kurtulamamış adı da neredeyse bir deyim gibi Türkçe’de kullanılır olmuştu. Hatta kitabın çevirmeni Eren Cendey bir keresinde bir gazetede verilen ölüm ilanında “Yüreğinin götürdüğü yere gitti” cümlesini gördüğünü bile söylemişti. İlk kitapta yaşlı bir kadının kelimeleriyle 68 olaylarını, o olayların içindeki kızının yaşadıklarını anlatan Tamaro kitabın devamı olan ve yine Can Yayınları tarafından yayımlanan ‘Yüreğimin Sesini Dinle’de sözü yaşlı kadının kızına ve mektupları yazdığı torununa veriyor.

susanna tamaro yüreğinin sesini dinleBu kez anne ve anneannesinin anılarından kendi varoluş nedenini ve köklerini arıyor küçük kız. Yine inanmayı, inancı, dini öne çıkarıyor Tamaro. Hatta bu kez İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudi kimliğini gizlemek için Hıristiyanlığı seçen büyükannesine ve kendi köklerine de bir selam edip kitabın büyük kısmını İsrail’e, Kudüs’e ayırıyor. Türkiye’ye kitabının tanıtımı için gelen Tamaro serinin üçüncü kitabını yazıp yazmayacağına dair soruya da “Büyük konuşmayayım çünkü ikinciyi de yazmayacağımı söylüyordum. Belki 80 yaşıma geldiğimde üçüncüsünü yazabilirim. Şunu anladım ki bir yazarın bir insanı küçüklüğünden alıp büyütmesi çok eğlenceli. ‘un ‘Kayıp Zamanın Peşinde’de yaptığı gibi. Bir insana hayat boyu eşlik etmek çok keyifli bir duygu” diye cevap veriyor.


Ancak Susanna Tamaro yeni kitabının ilki kadar satacağından şüpheli. Tamarro, 11 Eylül’den sonra insanların boş Amerikan kitapları okuyup kafa dağıtmak istediklerini söylüyor.


Kitaptan Alıntılar: “Dur sessizce. Dur yüreğini dinle. Seninle konuştuğu zaman kalk ve yüreğinin götürdüğü yere git.”
“Kızımı,kocamı ve dünyada herkesten çok sevdiğim erkeği toprağa verdim. Onlar öldüler artık yoklar. Gene de hala bir deniz kazasından kurtulmuş gibi davranmayı sürdürüyorum.


Kaynak: Radikal