Nobel Barış Ödülü’nün sahibi: Tunus Dörtlüsü

2015 Nobel Barış Ödülü Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verildi. Sivil toplum kuruluşlarından oluşan Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne ödülün 2011’de başlayan Arap isyanlarının ardından demokrasiyi inşa etme çabalarından dolayı verildiği açıklandı.

tunus dortlusu tunus dörtlüsü kimdir tunus ulusal diyalog dörtlüsü oslo nobel ödülleri Nobel Barış Ödülü

Nobel Barış Ödülü’nde Arap Baharı vurgusu yapıldı. Tunus Dörtlüsü kimdir?

Açıklamada ödülün “2011’de Yasemin Devrimi öncesinde Tunus’ta çoğulcu bir demokrasinin inşa edilmesine kararlı katkılarından dolayı verildiği” söylendi.

Tunus Dörtlüsü, Tunus Genel Sendikası, Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği’den oluşuyor.


Oslo’daki ödül töreninin açılısında bir konuşma yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, ödüle layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün, 21 partiyi bir araya getirerek siyasi çözüm konusunda ulusal diyaloğa yol açan katkılarını anlatarak dini partiler ile seküler partiler arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Kaci Kullmann Five konuşmasını Martin Luther King’in “Karanlıkları karanlıklar kovamaz. Ancak aydınlık kovabilir. Nefret nefreti yok edemez. Nefreti ancak sevgi kovabilir” sözleri ile tamamladı.

Tunus Genel Sendikası, Tunus İnsan Hakları Örgütü, Tunus Hukukçular Birliği ile Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu’nun oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Arap Baharı sürecinde ülkelerinde demokrasinin yerleşmesi için yaptıkları katkılardan dolayı ödüle layık görülmüştü.

Dörtlü adına ödülü Abdessattar Ben Mousa, Quided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahfoud ve Houcıne Abassi birlikte kabul etti.

tunus arap bahari tunus dörtlüsü arap baharı nasıl başladı Nobel Barış Ödülü 2015

Tunus kararı neden şaşırtıcı?

Nobel Barış Ödülü Komitesi Tunus Dörtlüsü’nün “İç savaşın kıyısına gelmiş bir ülkede alternatif barıçıl bir süreç başlattığını” ifade etti. Komite’nin Başkanı Kaci Kullman Five “Ödül her şeyden önce büyük engellere rağmen ulusal kardeşlik için altyapı hazırlayan Tunus halkına cesaret vermeyi hedefliyor. Komite bunun diğer ülkeler tarafından örnek alınacağını umuyor” dedi.

Karar bazıları tarafından süpriz olarak değerlendirildi. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Nobel tarihçisi Oeyvind Stenersen, “Bu Müslüman dünyasındaki çatışmaların kalbine inmeye çalışan iyi bir ödül. Fakat oldukça şaşırtıcı, hiç beklenmiyordu” dedi.

2015 Nobel Barış Ödülü için kimler aday gösterilmişti?

Nobel Barış Ödülü için gösterilen 273 aday arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Papa Francesco Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın editörü Dmitry Muratov, Arap blogcu Raif Badawi, Kongolu doktor Dr. Denis Mukwege, Eritreli papaz Mussie Zerai, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Edward Snowden yer aldı.


nobel ödülleri ne zaman başladı nobel barış ödülü nedir Nobel Barış Ödülü 2015

Nobel Ödülleri ne zaman başladı?

Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlandı.

Nobel Barış Ödülü’ne ise bugüne kadar 87 erkek, 16 kadın ve 25 organizasyon layık görüldü.

Günümüzde Nobel Barış Ödülü, başkent Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi tarafından veriliyor. Bu komitenin üyeleri ise Norveç parlamentosu tarafından seçiliyor.

2014 Nobel Barış Ödülü ise çocuk hakları aktivistleri 17 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kailash Satyarthi’ye verilmişti.

Oslo komitesi, Nobel Barış Ödülü’nü Twitter hesabından dünyaya böyle duyurdu:


 İlgili yazılar

Su Gibi Aziz Sancar

İlkler Unutulmaz: Nobel Kimya ödülü bir Türk’ün

Ara nobel Türkiye’den Nobel Barış Ödülüne Bir Aday


Nobelli Orhan Pamuk


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.