Türkiye’de cinsellik eğitimi var mı?

Günümüzde bilgiye ulaşmanın bu denli hızlı olduğu bir ortamda cinsellik, kapalı kapılar arkasında en çok aranan, en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Okullarda cinsellik eğitimi ile ilgili tek bir ders okutulmadığını düşündüğümüzde, insanların cinsellik ile ilgili bilgileri nasıl öğreneceği en büyük sorulardan birisi.

cinsellik cocuk cinsel egitim aile cinsellik egitimi

Konu cinsellik eğitimi, kimse duymasın!

“Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp” şeklinde bir atasözü var. Sanki tam da cinsellik konusu düşünülerek söylenmiş gibi. Daha küçücük bir çocuğun; “Ben nasıl dünyaya geldim?” sorusuna “Seni leylekler getirdi” diye cevap veren ebeveynlerle büyütülüyoruz. Dünyaya nasıl geldiğini bilmek o çocuğun en büyük hakkı.

Gelişmiş ülkelerde cinsellik eğitimi çocuklara küçük yaşta verilerek okullarda ders olarak okutuluyor. Şu anda ülkemizde yaşı 20’lere yaklaşmış kişilerin cinsellik ile ilgili sorduğu sorular, konu hakkındaki en temel en basit bilgilerden oluşuyor.


Ezber bozulmalı!

Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluk üstlenmeli, en azından şu zamandan sonra bu konu için somut adımlar atmalı. Cinsellik ile ilgili bilgisi olmayan nesiller, sağlıklı çocuk dünyaya getirme konusunda donanımlı olmalı.

cinsellik eğitimi

Çıt yok!

Üniversiteye hazırlandığım dönemde Türkçe dersindeyiz. Çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan hocanın da kadın olduğu bir sınıftayız. Sınıf gürültüden durulmayacak vaziyette, hoca öğrencileri susturmak için çırpınıyor… Bütün sınıfın sesini bastırarak “cinsellik” diye haykıran hocanın ardından bütün sınıf buz kesiyor. Az önce gürültüden içeride durulmayan sınıfta artık çıt çıkmıyor. Toplumumuzda cinsellik gizli saklı konuşulan, öğrenmenin sanki yasak olduğu bir kavram olarak ortada duruyor. Bu kelimeyi duyup yaşı en az 17 olan bütün sınıf öğrencilerinin suskunluğu da cinselliğin gizlilik yanını ortaya koyuyor.


Devir Değişiyor

İnternetin her eve girmesiyle birlikte cinsellik ile ilgili yeni şeyler öğrenmenin yaşı giderek azaldı. Ancak buradaki en büyük handikap, cinsellik ile ilgili doğru bilgilerin okunup okunmadığı. Eğer internette cinsellik hakkında insanların yazdığı yorumlar okunuyorsa, herkesin birçok şeyi yanlış bildiğini düşündüğümüzde, bu durum öğrenme ortamının yanlış olduğunu kanıtlıyor. Bu sebeple cinsellik konusu Milli Eğitim Bakanlığı gözetiminde öğretmenlerin ifadeleri ile öğrencilere aktarılmalı.

cinsellik cinsellik eğitimi Değişen devir ile birlikte, takvim sayfaları, dergi kapakları, yılın en güzel kadını kim anketlerinin de yavaş yavaş sonuna doğru geliyoruz. Yıllardır fenomen haline gelen bir takvimde bundan böyle seksi kadınlar yerine, başarılı kadınların fotoğrafı yayınlanacak. Bu akıma uyan Playboy bile artık çıplak kadın fotoğrafı kullanmayacağını açıkladı. İngiltere’nin ünlü erkek dergilerinden birisi ise dergi basımının kalkacağını yalnızca dijital yayın ile hayatına devam edeceğini bildirdi.


Bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı bu dönemde; büyük kurumlar elini taşın altına koyup, çocukları küçük yaşta cinsellik hakkında bilgi sahibi yapabilecek bir oluşum içine girmeliler. Aksi halde akraba evlilikleri neticesinde sakat doğan çocukların, 20’li yaşlarda bilgisiz insanların, bizi leyleklerin getirdiğine olan inancın bitmeyeceği bir ülkede yaşamaya devam edeceğiz.

Porno hakkında bilinmeyen gerçekler: İnsanı nasıl etkiliyor?