Soğuk algınlığı ve gripte yapılması gereken 10 öneri

Soğuk algınlığı ve grip olduğunuzda neler yapmanız gerekiyor? Gribal enfeskiyonlardan korunmanın 10 püf noktası…

gripten korunmanın iyileştirmenin soğuk algınlığı

Türkiye genelinde ağır kış koşullarında geçen sömestr tatili başta çocuklar olmak üzere mevsim hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Bu dönemde en sık görülen hastalıkların başında grip ve soğuk algınlığı geliyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, soğuk kış günlerinde sıkça gözlenen soğuk algınlığı ve gripten korunma yollarını, bu hastalıklara yakalananların ise neler yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Soğuk algınlığı ve grip hastalığına yakalananların yapması gereken 10 öneri:

1- Bol miktarda sıvı tüketin


Su, meyve suyu, sıcak limon suyu iyi seçenekler arasında yer alır ve ateş esnasında kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olur.

2- Tavuk çorbası için

Tavuk çorbası soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin azalmasında 2 şekilde yardımcı olur. İlk olarak o bölgedeki ağrıyı, şişkinliği giderir ve ikinci olarak burun içindeki salgının hareketini geçici olarak hızlandırır ve böylece burunda yerleşmiş virüslerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.

3- İyi dinlenin

Ateşiniz veya şiddetli öksürüğünüz varsa, mümkünse okula veya işe gitmeyerek evde kalın. Bu şekilde hem daha hızlı iyileşme olanağı sağlanır hem de hastalığın diğer kişilere bulaşması azalır.

4- Odanızın sıcaklığını ve nemini ayarlayın

Odanızı sıcak tutun fakat aşırı sıcak olmamasına özen gösterin. Odanızın havası kuru ise, buhar yapın. Bunun için bir miktar suyu orta büyüklükte bir ısıtıcı içerisinde kaynatın. Ateşten aldığınız suyu 2-3 dakika üstü açık şekilde bekletin. Dilerseniz suyun buharını solumak için başınıza bir havlu örtüp buharı 5-10 dakika boyunca direkt olarak soluyabilirsiniz. Bu işlem için suya 7-8 damla esansiyel yağ damlatmanız yeterli olacaktır. Suyun üzerini açık bırakarak su buharının odanızın havasını nemlendirmesini sağlayabilir ve esansiyel yağın kokusunun odanızı kaplamasına izin verebilirsiniz.

5- Boğaz gargarası yapın

Kaynatılmış ve ılıtılmış 1 çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı tuzu atıp karıştırıp eritin ve daha sonra bu suyla boğazınızı gargara yapın. Her kullanım için bu gargarayı taze olarak hazırlayın. Asla bu suyu yutmayın.

6- Ellerinizi yıkayın

Soğuk algınlığı ve grip virüslerinin büyük kısmı direkt temas ile bulaşır. Grip olan bir kişi eline hapşırdıktan sonra telefona, bardağa, kaleme dokunur. Virüsler burada saatlerce yaşayabilir. Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayınız. Lavaboya gidemiyorsanız, alkollü mendille ellerinizi temizleyiniz.

7- Alkol ve kahveden uzak durun

Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olabilir.

8- Sigara içmeyin

Sigara hastalığın belirtilerini artırabilir. Sigara içmeyiniz ve sigara içilen ortamlarda çocuğunuzu bırakmayınız.

9- Hapşırma veya öksürme esnasında ağzınızı elinizle kapatmayın

Virüsler hapşırma veya öksürme esnasında elinize yapışarak diğer kişilere geçebilir. Bu yüzden mendil kullanın ve daha sonra hemen atın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmına öksürebilir veya hapşırabilirsiniz.

10- Yüzünüze dokunmayın

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri vücudunuza göz, burun veya ağız yoluyla girerler. Bu kişilerin yüzlerine dokunma hastalığın bulaşmasındaki en önemli noktadır.

Soğuk algınlığı ve gripten korunmak için 10 ipucu

1- Ellerinizi yıkayın

El yıkama ve kişisel hijyen gripten korunmada önemli yöntemlerdendir.


2- Mendil kullanın

Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalı ve daha sonra eller yıkanmalıdır.

3- Mendil yoksa hapşırma esnasında kolun iç kısmını kullanın

Bu şekilde eller kullanılmadan ağız kapatılır.

4- Yüzünüze dokunmaktan kaçının

Yanınızda soğuk algınlığı geçiren birisi varsa veya kapalı bir ortamda masa, sandalye gibi yüzeylere elinizle sık temas ediyorsanız, elinizi burun, ağız ve gözünüze götürmekten kaçınınız.

5- Sigaradan uzak durun

Sigara solunum yollarını irrite eder ve soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara duyarlı hale getirir. Çocuklarınızın yanında sigara içmek onları da hastalıklara daha duyarlı hale getirir.

6- Paylaşmayın

Bardak, tabak veya diğer mutfak gereçlerini paylaşmayın. Kendi bardağınızı kullanın. Evde soğuk algınlığı olan bir kişinin bardağını, tabağını ayırın.

7- Eşyaları temizleyin

Mutfak ve banyo tezgahlarını temiz tutun. Çocukların oyuncaklarını periyodik olarak yıkayın.

8- Soğuk algınlığı olan bir kişiden uzak durun

Soğuk algınlığı olan bir kişi ile yakın ve uzun süreli temastan kaçının.

9- Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmayın

Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulması önerilmektedir.

10- Sağlıklı yaşam sürün

İyi beslenmek, egzersiz, iyi bir uyku bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

İlgili yazılar

Gribe karşı koruyan bitki çayları nasıl demlenir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren 10 bitki çayı

Domuz gribi salgını (H1N1): En çok merak edilenler


Nikotin bağımlılık yapar: Sigara mı Sağlık mı?

Ihlamur çayı faydaları neler? Nasıl demlenmeli?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.