Gribe karşı koruyan bitki çayları nasıl demlenir?

Havalar dondurucu soğuk. Grip ve soğuk algınlığı sezonu devam ediyor. Kış aylarında çoğu evde bitki çayı demlenir. Peki bitki çayı nasıl demlenir?

kış çayı nasıl demlenir neye iyi gelir bitki çaylarının faydaları bitki çayları

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde açılan Bitki Çayı Demleme Kursu’nda görevli Tekniker Mehmet Şirin Yalvaç, bitki çayını doğru demlemenin püf noktalarını kursa katılan vatandaşlara anlattı.

Havaların soğumasıyla birlikte grip ve soğuk algınlığı mevsimi başladı. Soğuk kış günlerinde hastalıklardan korunmak amacıyla nerdeyse her evde bitki çayları kaynamaya başladı. Peki bitki çayı nasıl demlenir, bitki çayları kaynatılırken şifa veren özellikleri nasıl korunur? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde açılan Bitki Çayı Demleme Kursu’na katılan vatandaşlar, Tıbbi Bitkiler Teknikeri Mehmet Şirin Yalvaç’tan, kış çayını demlemenin püf noktalarını öğrendi.

Havaların soğumasıyla birlikte düşen vücut direncini arttırmanın en kolay yolu olan bitki çaylarının doğru şekilde nasıl demlenmesi gerektiğini vatandaşlara öğretmeyi amaçlayan Zeytinburnu Tıbbi bitkiler Bahçesi bu amaçla Bitki Çayı Demleme Kursu’nu faaliyete geçirdi. Kursa katılan vatandaşlara doğru bitki çayının nasıl demlenmesi gerektiğini anlatan Yalvaç, bir su bardağına yaklaşık bir tatlı kaşığı bitki karıştırarak elde ettiği şifalı kış çayının tarifini verdi.


Bitki çayları ne kadar süre kaynatılmalı?

Yalvaç, kış aylarında boğaz yollarında oluşan enfeksiyonları yok eden Zencefil, baş ağrısına karşı iltihap önleyici bir etkisi bulunan zerdeçal, kan pıhtılaşmasını engelleyerek kalp krizine karşı koruyan tarçın, ağız içerisinde oluşan bakterileri engelleyen karanfil, göğüs ısısını arttırarak birikmiş olan toksinleri atmaya yardımcı olan göğüs yumuşatıcı etkiye sahip havlıcan ve c vitamini açısından zengin olan aynı zamanda da çaya renk katan hibiskus bitkisinden oluşan karışımla elde ettiği kış çayını yaklaşık 15 dakika, 43 derecelik ısıda kaynatarak atölyeye katılan kursiyerlere ikram etti.

kış çayı nasıl demlenir neye iyi gelir bitki çayları faydaları

Kış çayında ıhlamur olur mu?

Ihlamurun diğer bitkilerin etkisini azalttığı için bitki çayına konulmaması gerektiğini vurgulayan Yalvaç, “Ihlamuru kesinlikle öneriyoruz fakat karışım çaylarında etken maddeleri devre dışı bırakıp diğer bitkilerin etkisini azalttığı için ıhlamuru, karışım çaylarında pek önermiyoruz. Ihlamurun tek başına sade halde içilmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Kış çayına bal konur mu?

Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.


Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi.

İlgili yazılar

Her Derde Deva Bitki ve Meyve Çayları

Yosun: Cildimizdeki mucize etkisinin farkında mısınız?


Arpa çimi ve çim suyunun mucizevi faydaları

Gribe iyi gelen bağışıklığı güçlendiren 10 bitki çayı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.