2016 Oscar analizi: Sürpriz adaylar

Oscar Ödülleri, sürpriz adaylar, protestolar ve ‘artık ödül alacak mı?’ diye merak uyandıran isimlerin yarışıyla yine ilgi çekici. 88. Akademi Ödülleri, kısa süre sonra sahiplerini bulacak. Bu yıl ana kategorilerde hiçbir siyahi ismin adaylık almamış olması, önce tepkilere sonra da protestolara neden oldu.

2016 oscar analizi kapak

Quentin Tarantino’nun The Hateful Eight ile ne En İyi Film ne de En İyi Senaryo kategorisinde adaylık alamaması da sürpriz olarak değerlendirildi. Bir diğer dikkat çekici detay da yer aldıkları filmlerde başrolleri paylaşan Tom Hardy, Christian Bale ve Rooney Mara gibi bazı oyuncuların yardımcı kategorilerde ödüle aday gösterilmeleri oldu.’

En İyi Film
8 filmin yarıştığı en iyi film kategorisinde 2 film öne çıkıyor; 6 dalda Oscar adayı Spotlight ve 12 dalda Oscar adayı The Revenant. The Revenant yönetimi ve görselliği ile ön planda olan bir film. Spotlight ise çarpıcı gerçek hikayesi ile dikkat çekiyor. Spotlight’ın ödül yarışında The Revenant’ın bir adım önünde olduğu söylenebilir. Ancak ödülün The Revenant’a gitmesi de sürpriz olarak değerlendirilmeyecektir.


En İyi Yönetmen
Geçen yıl ödüllerin plasesi durumundayken En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Özgün Senaryo ödüllerini kazanmayı başaran Alejandro Gonzalez Inarritu, bu yıl ortaya koyduğu mükemmel eforla ödülün net favorisi. Zor da olsa sürpriz yapabilecek isimler ise 30 yıl sonra çektiği yeni Mad Max ile beğeni kazanan George Miller ve 2003’te çektiği The Station Agent ile gönüllerde taht kurmuş, yılın çarpıcı filmi Spotlight’ın yönetmeni Thomas McCarthy.

En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Erkek Oyuncu kategorisi, şüphesiz ki en çok merak edilen kategorilerden biri. The Revenant ile muazzam bir performansa imza atan Leonardo DiCaprio, 6. Oscar adaylığında ödülün en büyük favorisi durumunda. Bu kategoride Matt Damon ve Bryan Cranston’a fazla şans verilmiyor. Geçen yılın galibi Eddie Redmayne ve başarılı Steve Jobs performansıyla Michael Fassbender ise kazanırlarsa sürpriz olarak değerlendirilecek isimler.

En İyi Kadın Oyuncu
Room’da zor bir karaktere başarıyla hayat veren ve Altın Küre’yi de kazanan Brie Larson, Oscar’ın da net favorisi durumunda. Bu kategoride sürpriz yaşanma ihtimali oldukça düşük görünüyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
En çok merak edilen kategorilerden biri de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisi. Hollywood tarihinin belki de en fazla haksızlığa uğramış ve alay konusu olmuş aktörü Sylvester Sallone, Creed’teki Rocky Balboa performansıyla Altın Küre’yi kazanmış ve Oscar’ın da en büyük favorisi olarak gösterilmişti. Ancak bu kategorinin Oscar adayları arasına filmlerinde başrollerde yer almış ve başarılı performanslar sergilemiş olan Tom Hardy, Mark Ruffalo ve Christian Bale gibi isimlerin dahil edilmesi, işleri biraz karıştırdı. Son aday, Bridge of Spies’ta yabana atılmayacak bir performansa imza atan Mark Rylance’ın da hakkını vermek lazım. Gönüllerin Sylvester Stallone’nin taçlandırılmasını istediği ve fakat ödülü kim alırsa alsın sürpriz olmayacak bir kategori.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Net favorisi olmayan bir kategori. Bununla beraber Alicia Vikander ve Rooney Mara’nın diğer adaylara göre ödüle daha yakın oldukları düşünülüyor. The Hateful Eight’teki başarılı performansıyla göz dolduran Jennifer Jason Leigh ise favori olarak gözükmeyen ama sürpriz yapma potansiyeli olan bir isim. Yine de Alicia Vikander’in burun farkıyla ödülün favorisi olduğu söylenebilir.

En İyi Özgün Senaryo
Bu kategoride Inside Out gibi bir animasyonun adaylık alması şaşkınlığa neden oldu. 2015’in sevilen ve fark yaratan filmlerinden Ex Machina’nın adaylığı ise gayet sevindirici. Ödülün favorisi ise gerçek ve çarpıcı bir hikayeyi başarılı şekilde senaryolaştıran Spotlight’ın senaristleri Thomas McCarhty ve Josh Singer olarak gözüküyor.

En İyi Uyarlama Senaryo
Aday olduğu diğer kategorilerde fazla şanslı görünmeyen The Big Short, Charles Randolph ve Adam McKay imzalı senaryosuyla bu kategorinin favorisi durumunda. Drew Goddard imzalı The Martian ve Emma Donoghue imzalı Room ise sürpriz yapabilecek filmler.

En İyi Animasyon
Inside Out, bu kategorinin net favorisi olarak gözüküyor.

Yabancı Dilde En İyi Film
Macar yapımı Saul Fia / Son of Saul, ödülün favorisi durumunda. Film, Cannes’da da büyük ödülü kazanmayı başarmıştı. Türk – Fransız yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in Fransa adına yarışan filmi Mustang ise sürpriz yapabilecek film olarak gösteriliyor.

En İyi Görüntü Yönetmeni
Bu kategorinin favorisi The Revenant ile başarılı bir işe imza atmış olan Emmanuel Lubezki. Sürpriz yapabileceği düşünülen diğer isimler Mad Max: Fury Road’un görüntü yönetmeni John Seale ve Sicario’nun görüntü yönetmeni Roger Deakins

En İyi Kurgu
Mad Max: Fury Road ile Margaret Sixel ve The Big Short ile Hank Corwin’in isimleri ödül için daha yüksek sesle konuşulsa da, The Revenant ile Stephen Mirrione ve Spotlight ile Tom McArdle da yabana atılmayacak isimler. Bu kategoride ödül şansı olan tek aday ise Star Wars: The Force Awakens ile Maryann Brandon ve Mary Jo Markey. Favori burun farkıyla Margaret Sixel.


En İyi Prodüksiyon Tasarımı
Bu kategoride ödül yarışının 2 film arasında geçeceği söyleniyor. Mad Max: Fury Road ile Colin Gibson ve Lisa Thompson bir adım önde gibi görünseler de The Revenant ile Jack Fisk ve Hamish Furdy’de ödülün diğer ciddi adayları.

En İyi Kostüm Tasarımı
Bu kategoride Sandy Powell, hem Carol hem de Cinderella ile aday. Özellikle Cinderella ile beğeni kazanmış ve favori olarak gösterilmekte. Sürpriz yapabilecek aday ise Mad Max: Fury Road ile Jenny Beavan olarak gözüküyor.

En İyi Görsel Efekt
En İyi Görsel Efekt kategorisi güçlü rakiplerin çarpışacağı bir kategori. Favori burun farkıyla Star Wars: The Force Awakens ile Roger Guyett, Pat Tubach, Neal Scanlan ve Chris Corbould. Bununla beraber Mad Max: Fury Road ile Andrew Jackson, Tom Wood, Dan Oliver ve Andy Williams ve The Revenant ile Richard Mcbride, Matt Shumway, Jason Smith ve Cameron Waldbauer’de oldukça ciddi adaylar.

En İyi Müzik
The Hateful Eight’in müziklerine imza atan ve Altın Küre’yi kazanan efsanevi besteci Ennio Morricone’nin 6. Oscar adaylığında ödülü ilk kez kazanıp kazanamayacağı merak konusu. Morricone ödülün favorisi. Kendisini zorlayabilecek tek adayın Star Wars: The Force Awakens’in müziklerine imza atan, tamı tamına 50 kez Oscar’a aday gösterilip 5 kez ödülü kazanmış olan bir diğer efsanevi besteci John Williams olabileceği söyleniyor.

En İyi Şarkı
Oyunculuk kategorisinde Altın Küre kazanarak dikkat çeken Lady Gaga, Oscar yarışına Diane Warren’la birlikte The Hunting Ground için bestelediği ve seslendirdiği Til It Happens to You ile dahil oldu. Gaga ve Warren, Spectre için Writing’s On The Wall’u besteleyen Sam Smith ve James Napier ile sıkı bir rekabet içindeler. Az da olsa Fifty Shades of Grey için Earned It’i besteleyen The Weeknd, Belly, Jason ‘DaHeala’ Quenneville ve Stephen Moccio’ya da şans tanınıyor. Yılın es geçilen filmi Youth’un David Lang imzalı hoş şarkısı Simple Song#3’nin de kuvvetle muhtemel es geçileceği söylenebilir.

En İyi Belgesel
Amy ödülün favorisi olarak gösteriliyor. Sürpriz yapabilecek yapımlar ise Cartel Land ve The Look of Silence.

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı
3 adaylı kategoride yarış Mad Max: Fury Road ve The Revenant arasında geçecek gibi görünüyor. Mad Max: Fury Road ödülü biraz daha yakın.

En İyi Ses Miksaj
En iyi ses miksaj kategorisinde ödül yarışında Mad Max: Fury Road’un bir adım önde olduğu ve fakat The Revenant ile Star Wars: The Force Awakens’in de ödül için ciddi adaylar olduğu söylenebilir.

En İyi Ses Kurgu
Tıpkı En İyi Ses Miksaj kategorisinde olduğu gibi ödül yarışında Mad Max: Fury Road’un bir adım önde olduğu ve fakat The Revenant ile Star Wars: The Force Awakens’in de ödül için ciddi adaylar olduğu söylenebilir.

En İyi Kısa Animasyon
Ödülün favorisi Sanjay’s Super Team, plasesi ise World of Tomorrow.

En İyi Kısa Film (Canlı Aksiyon)

Ödülün favorisi Ave Maria. Sürpriz yapabilecek film olarak Shok gösteriliyor.

En İyi Kısa Belgesel
Ödül yarışının Body Team 12 ve Claude Lanzmann: Spectre of The Shoah arasında geçeceği öngörülüyor. Body Team 12’ye biraz daha fazla şans veriliyor.

İlgili yazılar

!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali programı açıklandı!


Leonardo DiCaprio Altın Küre Gecesi’nin yıldızı oldu


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.