Çocukluklarda doğru oturma neden önemli?

Çocuklarda yanlış oturma pozisyonu omurgayı olumsuz etkiliyor. Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte teknolojik cihazlara olan bağımlılık da arttı. Bu durumun yetişkinleri etkilediği gibi çocukları da etkilediği bir gerçek.

Çocukluklarda doğru oturma neden önemli?

Çocuklarda doğru oturma kritik önem taşıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk yanlış oturma pozisyonu ile sabit kalarak uzun süre bilgisayar oyunları, video ve çizgi film izleyen çocukların omurgalarında bozuklukların oluşmasının olası olduğunun altını çiziyor.

Vücudumuzun temel taşı olan omurga, çocukluk döneminde gelişiyor ve asıl pozisyonuna oturuyor. Bu nedenle özellikle gelişim dönemlerinde çocuklara doğru oturma pozisyonlarının gösterilmesi çok önemli. Çünkü çocukların yanlış oturma pozisyonları, önlem alınmazsa ileride bel, sırt ve omurga gibi vücudun önemli bölümlerinde bozulmalara sebep olabilir.


Yanlış oturma pozisyonu omurgayı olumsuz etkiliyor

Özellikle çocukluk döneminde omurga için doğru oturuş pozisyonunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk, çocukların uzun süre aynı pozisyonda kalmamasını söyleyerek son yıllarda gelişen akıllı cihazlara olan bağımlılığın omurga üzerine olan etkilerini değerlendiriyor:

“Çocukların teknolojiyi ve iletişim araçlarını erişkinlerden daha farklı kullandığı bir gerçek.. Çocukların uzun saatler boyu bir ekrana kilitli kalmasına yol açan  bu durum, onların zihinsel gelişimini etkilediği gibi aynı zamanda fiziksel gelişimini de etkiliyor. Son yıllarda 1 yaşındaki çocukların bile dokunmatik ekranları kullanmayı bildiği düşünüldüğünde 5-6 yaşındaki çocukların bu tehlikeyle daha yakın olduğunu görebiliyoruz. Akıllı cihazları belirli bir sürenin üzerinde kullanan çocukların yanlış oturma pozisyonunda uzun süre kalması, bel, boyun, omuz ve kolları dahil olmak üzere omurgayı da olumsuz etkiliyor. Buradaki en önemli görev ise ailelere düşüyor.”


Ailelerin bu konuya çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, son zamanlarda çocuklarda bağımlılığın artığını da ifade etti: “Bu aletleri hayatımızdan tamamen çıkaramayız ancak onlarla yaşamayı çocuklarımıza öğretmeliyiz. Çocuklara belirli saatler koymalıyız ve en önemlisi uygun bir ortam hazırlamalıyız. Çocuklar oyun oynarken ya da video izlerken yerde ya da koltuk tepesinde değil masa üzerinde vakit geçirmeliler. İdeal oturma pozisyonu ile çocuklarda da baş dik, bel ve kalçaların arka kısmı destekli ve köprücük kemikleri yere paralel olmalı ”

İlgili yazılar

Bel fıtığından kurtul ve dans et

Skolyoz: Çocukların geleceğini tehdit eden hastalık


Bel sırt boyun ve ayak ağrıları için ne yapılmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.