Danimarkalı Kız: İçindeki Kadını Keşfeden Adam

Tarihin ilk transseksüeli Lili Elbe’nin hayat hikayesinden uyarlanan The Danish Girl / Danimarkalı Kız vizyonda. Danimarkalı Kız, içindeki kadını keşfeden ve o kadın olmak için her şeyinden vazgeçen bir adamın, Einar Wegener’in sansasyonel hayatını anlatıyor.

Danimarkalı Kız İçindeki Kadını Keşfeden Adam kapak

Einar, ressam eşi Gerda Wegener’e kadın kıyafetleri giyip modellik yaptığında içindeki kadını keşfeder. Başta bu durumu Gerda ile bir oyuna çevirse de, çok geçmeden büründüğü kadın karakter Lili olmak istediğine karar verir. Gerda ile ilişkileri yara almaya başlasa da, Einar tarihin ilk transseksüeli olmak için riskli operasyonlar geçirmeyi göze alır…

David Ebershoff’un aynı isimli kitabından uyarlanan Danimarkalı Kız, aslında bir biyografi değil. Yazar, kitabı yazarken birçok gerçek detayı değiştirmiş. Bazı önemli detaylara ise yer vermemiş. Böylece ortaya kurgusal bir roman çıkmış. Senaryo için Lili Elbe’nin günlükleri ve Man Into Woman isimli otobiyografisi kullanılsa, ortaya daha iyi bir sonuç çıkabilirmiş. Filmin senaryosunu yazan Lucinda Coxon, senaryoyu yaklaşık 10 yıllık bir süreçte tamamlamış. Filmi yönetmesi için Tomas Alfredson, Lasse Hallström, Neil LaBute ve Anand Tucker gibi yönetmenlerin isimleri geçse de, nihayetinde yönetmen koltuğuna 2010 yapımı The King’s Speech / Zoraki Kral ile Oscar kazanmayı başaran Tom Hooper oturmuş.


Yaklaşık 25.000.000 dolarlık bir bütçeyle çekilen film, 1930’larda geçen bir hikayeye dayandığı için dekorlar ve kostümler döneme göre tasarlanmış. Filmin büyük bölümü Danimarka’da, geri kalan kısmı ise Belçika, Almanya, İngiltere ve Norveç’te çekilmiş. Gerda rolü için Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Uma Thurman, Marion Cotillard ve Rachel Weisz gibi oyuncular düşünülmüş. Tom Hopper, rol için yükselen yıldız Alicia Vikander’de karar kılmış. Einar rolünü ilk oynaması planlanan kişi Nicole Kidman’mış. Ancak Tom Hopper yönetmen koltuğuna oturunca rolü Eddie Redmayne’e vermiş.

Danimarkalı Kız, başrol oyuncuları Eddie Redmayne ve Alicia Vikander’in başarılı performanslarıyla dikkat çekiyor. Alicia Vikander güçlü performansıyla “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” kategorisinde Oscar’ın en önemli adayı olarak gösteriliyor. Bununla birlikte Vikander’in filmin en fazla süre alan oyuncusu olmasına karşın yardımcı kategoride aday gösterilmesi, tepkilere neden oldu. Eddie Redmayne ise başarılı performansına karşın geçen yılın Oscar galibi oluşu ve bu yılki Altın Ahududu adaylığı nedeniyle ödülün favorisi Leonardo DiCaprio kadar şanslı görülmüyor. Danimarkalı Kız, olağanüstü bir hikayeyi layıkıyla işleyememiş ve sıradan olmanın ötesine geçememiş bir yapım.


The Danish Girl – Danimarkalı Kız Türkçe Altyazılı Fragman

İlgili yazılar

Şeytan ve Korku Sineması

Kübizm ve Sinemadaki Çarpıcı Örneği: Rashomon


Melankoli (Melancholia): Meteor mu metafor mu?


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.