Gebelik ve menopozda kilo alımı

Erişkin kadınlar özellikle gebelik ve emzirme döneminde, doğum kontrol hapı kullanırken ve menopoz döneminde kilo alırlar. Menopoz döneminde ortaya çıkan kilo alma olayı kanda kadınlık hormonu denilen östrojenin azalması neticesinde oluşur. Azalan östrojen hormonu çeşitli mekanizmalarla  metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımı yapmaktadır.

menapoz-gebelik- kilo alımı

Prof. Dr. Metin Özata ile şişmanlık ve “Türkiye’de obezite gerçeği” konusunun devamında gebelik ve menapozda kilo alımı hakkında sorularımıza devam ediyoruz…

Röportaj: Prof. Dr. Metin Özata

Kadınlarda gebelik ve menopoz dönemi herhalde kilo alımı yapıyor?


Erişkin kadınlar özellikle gebelik ve emzirme döneminde, doğum kontrol hapı kullanırken ve menopoz döneminde kilo alırlar. Doğum sayısı arttıkça alınan kilolarda artma olmaktadır. Bu dönemlerde kadınların kilo almamak için beslenmelerine dikkat etmesi ve egzersizi bırakmaması gerekir. Kilo alan bir kadının doğum kontrol ilaçlarını kullanmaması gerekir.

Menopoz döneminde ortaya çıkan kilo alma olayı kanda kadınlık hormonu denilen östrojenin azalması neticesinde oluşur. Azalan östrojen hormonu çeşitli mekanizmalarla  metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımı yapmaktadır.

gebelik-hamilelikte kilo alımı

Menopoz tedavisi için ilaç alınsa bile kandaki östrojen hormonu tam olarak düzelmediği için de menopozdaki kadınlarda kilo vermede sıkıntılar olmaktadır. Bu hastalarda diyet, egzersiz ve bazı zayıflama ilaçları faydalı olabilmektedir.  Menopoza girdikten sonra mutlaka açlık ve tokluk kan şekeri ile tiroit hormon tetkiklerini yaptırmakta fayda vardır.

Kadınlarda yumurtalık kistleri de kilo yapar mı?

Her kist kilo yapmaz ancak Polikistik Over Sendromu denen bir hastalık kadınlarda  kilo atışı ve şeker hastalığına yatkınlık yapmaktadır. Bu hastalarda ayrıca tüylenme ve adet bozukluğu vardır.  Teşhis için hormon tetkikleri ve yumurtalık ultrasonu yapılır.  Tedavide bu hastalığa yönelik ilaç tedavileri uygulanır.

Yaş arttıkça insanlar neden kilo alıyor? 


Yaşla birlikte kilo artımının bir nedeni, kanda pankreas bezinden salgılanan insülin hormonu ile böbreküstü bezinden salgılanan kortizol hormonunun artmasıdır. Her iki hormon da çeşitli mekanizmalarla yağ birikimi artırmaktadır. Aslında bu hormonlar yağların parçalanmasını veya erimesini engelleyerek yağ miktarının artmasına neden olurlar. Diğer bir neden de yaşla birlikte hareketin azalmasıdır.

Kullanılan bazı ilaçlar da kilo aldırabilir mi? 

Bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo aldırır. Bu ilaçlar kullanılırken beslenmeye dikkat etmeli ve hareket artırılmalıdır. Kilo artıran  ilaçlar arasındaşunları sayabiliriz:

  • Psikiyatrik hastalıklar ve depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Kortizon
  • Doğum kontrol hapları
  • Tansiyon ve kalp hastalığı tedavisinde kullanılan beta bloker grubu adı verilen ilaçlar (Dideral, Tensinor, Beloc gibi)
  • Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan tabletler ve insülin tedavisi
  • Epilepsi (sara) hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Alerji, grip-sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik adı verilen ilaçlar.

Röportajımız Gece Yeme Sendromu konusundaki sorularımızla devam edecek… Değerli hocamız Prof. Dr. Metin Özata’ya verdiği yararlı bilgiler için teşekkür ederiz.

İlgili yazılar

Hamilelikte spor bedeni ve ruhu rahatlatıyor

Bebekleri sallayarak uyutmak doğru mu?


Erkeklerde prostat muayenesi neden yapılır?