Salih Dursun Türk Futboluna kırmızı kart gösterdi

Hakem Deniz Ateş Bitnel, Galatasaray lehine penaltı düdüğü çalınca saha karmakarışık oldu. Trabzonsporlu futbolcular hakemin üzerinde yürüdü; hakem penaltıya neden olan Cavanda’ya kırmızı kart gösterdi. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcu Salih Dursun hakemin kırmızı kartını aldı; hakeme gösterip sahadan çıkmasını istedi.

deniz ateş bilten salih dursun kırmızı kart futbol

Trabzonsporlu futbolcunun gösterdiği tepki Spor Medyasında büyük yankı uyandırdı

21 Şubat 2016 tarihi Türk futbolunun unutulmaz günlerinden birisi oldu. Türk Telekom Arena’da, Galatasaray ile Trabzonspor arasında oynanan maç Galatasaray’ın 2 – 1’lik galibiyetiyle sonuçlandı. Maçın 86. dakikasında Trabzonsporlu futbolcu Salih Dursun maçın hakemi, Deniz Ateş Bitnel’e kırmızı kart göstererek spor tarihinin en ilginç tepkilerinden birisini sergiledi.

Galatasaray ile Trabzonspor arasında oynanan maç bir prestij mücadelesiydi. İlk yarıyı Bordo Mavililer 1 – 0 önde kapattı. Maçın 59. dakikasında Trabzonsporlu Özer kırmızı kart gördü, dört dakika sonra Sarı Kırmızılılar Podolski’nin usta vuruşuyla beraberliği yakaladı. Maç kıran kırana geçiyordu ki 70. dakikada Bordo Mavililer’den Aykut da oyundan atıldı. Ama, asıl büyük şaşkınlık 86. dakikada yaşandı. Hakem Deniz Ateş Bitnel, Galatasaray lehine penaltı düdüğü çalınca saha karmakarışık oldu. Trabzonsporlu futbolcular hakemin üzerinde yürüdü; hakem penaltıya neden olan Cavanda’ya kırmızı kart gösterdi. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcu Salih Dursun hakemin kırmızı kartını aldı; hakeme gösterip sahadan çıkmasını istedi. Bu yaptığı hareket sonrasında hakem tarafından kırmızı kart ile cezalandırılarak oyundan ihraç edildi. Saha sakinleştikten sonra Selçuk penaltıyı gole çevirerek maçın sonucunu belirledi.


Hakem Deniz Ateş Bitnel’e büyük bir tepki gösterildi

gsmac_1Deniz Ateş Bitnel maçın bitiş düdüğünü çalınca gündem yerle bir oldu. Futbolseverler birbirine girdi, sosyal medya #salihdursun etiketiyle çalkalanmaya başladı. Trabzonspor Başkanı saha içerisinde bir tiyatro oynandığını söyledi, Trabzonspor’a destek veren spor kulübü yöneticileri perde arkasında oynanan oyunlara dikkat çekti. Değerli spor yorumcuları futbolseverlere sağduyu aşılamaya çalışırken tetikçi rolleriyle öne çıkan yorumcular bağırıp çağırdı. Trabzonsporlu bir grup taraftar Türkiye Futbol Federasyonu’nun bahçesindeki bayrağı yırttı, binayı taşladı. Ülkemizin spor gündemini yerinden oynatan ‘kırmızı kart cezası’ yabancı ülkelerde  de büyük bir yankı uyandırdı. ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Avustralya’ya kadar birçok ünlü spor gazetesi dün geceki maça geniş yer ayırdı.

Sporseverler tarafından ‘hakem faciası’ olarak adlandırılan türde olaylar sahalarımızda daha önce de yaşanmıştı. Üzücü olan nokta, bu tip olayların sıklaşmış olmasıdır. Maçın hakemi Deniz Ateş Bitnel her iki takım adına yanlış kararlar vermiş olsa da zararın büyük bölümünün Trabzonspor’a dokunduğu konusunda tüm futbolseverlerin hem fikir olduğuna eminim. Galatasaray ile Trabzonspor arasında oynanan maç, hakem seminerlerinde başarısız bir hakem yönetiminin doğuracağı sonuçlara ilişkin iyi bir örnek olarak kullanılmalıdır.

Türk Hakemliğini ileriye götürecek yenilikler yaşama geçirilmeli

KK

Dün akşam Salih Dursun çok ilginç bir tepki verdi. Önce kahkahalarla güldük, maç bittikten sonra düşünmeye başladık. Profesyonel bir futbolcu böyle bir tepki göstermeye neden ihtiyaç duyar? Genç bir hakem neden bu derece başarısız bir yönetim gösterir? Futbol sahalarımızda böyle bir olay yaşanması, futbolumuzun yanlış yönde gittiğini değil, artık gidecek bir yön bulamadığını gösteriyor. Türk futbolunun içinde bulunduğu sorunlar ‘perde arkası oyunlar’, ‘tiyatro’ gibi hayal ürünü iddialarla çözülemez. Bilinçli futbolseverlerin de çok iyi bildiği gibi, aslında perde arkasında hiçbir oyun oynanmamaktadır. Değişim istiyorsak sorunların köküne inmemiz gerekir.


Pazar günkü maçı Deniz Ateş Bitnel merkezinde düşünmemeli, Türk hakemliğini yöneten sistemi sorgulamalıyız. Hakem yetiştirmek futbolcu yetiştirmek kadar önemli ve zor bir iştir. Türkiye Futbol Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulu’nun yönetimsel yapısı baştan aşağı yeniden yapılandırılmalı; çağdaş ve etkili bir yapıya büründürülmelidir. Aksi takdirde, yeni hakem facialarıyla karşılaşacağımıza hiçbir şüphe yok. Hakemlerin performansından hiç kimse memnun değilse hakem camiasını ileriye götürecek adımlar hızla atılmalı. Değişim zamanı geldiyse, daha fazla beklemeyelim.

İlgili yazılar

Sporcunun Gereksinimi – Yaratıcı Düşünme

Futbol kulüplerimiz düzlüğe çıkabilecek mi?

Futbolda Ayrımcılığa Dur!


Tüküreyim sizin Milliyetçilik anlayışınıza


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.