Mart ayının değişken havasına tavuk suyu çorba

Soğuk ve karlı günlerin ardından güneşin yüzünü göstermesiyle ısınan havalar kış mevsimini artık geride bıraktığımızı düşündürüyor olsa da bir günde iki ayrı mevsimi yaşatan Mart ayına girmek üzereyiz. İbn-i Sina’nın tedavi protokolünde de yer alan tavuk suyu çorbası, antik çağlardan beri gribi iyileştiren en güzel tedavi seçeneklerinden biri olarak kabul görüyor.

Mart'ın değişen hava koşullarında sağlıklı beslenin

Gribin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mevsimsel olarak yaygın görüldüğüne işaret eden Olcay Barış; her yıl bu aylarda Kuzey Yarım Küre ülkelerinde grip vakalarının artış gösterdiğini yapılan araştırmaların desteklediğini söylüyor. Güneşe aldanıp ince giyinenler, özellikle vücut savunması zayıf olan yaşlılar, hamileler ve çocuklar, bir anda soğuyan hava ile gribin pençesine düşüyorlar. Kişilerde ciddi sıkıntılara yol açan gribal enfeksiyonlardan doğal yollarla korunabileceğimizi söyleyen Olcay Barış; aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin de oldukça önemli yer tuttuğunu vurguluyor.

Gripten korunmak için en az 5 porsiyon sebze ve meyve yemek gerekiyor!

Yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı olanların soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma risklerinin de daha yüksek olduğunu, hastalık hallerinde ise hastalıklarının daha ağır seyrettiğini söyleyen Olcay Barış, sebze ve meyvelerin hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkin olduklarını belirtiyor. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen göstermek, günde en az 5 porsiyon (400 gram) tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. Vitamin ve minerallerin çoğu, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan, yenilebilenlerin kabukları soymamak veya gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soymamız gerekiyor.


E Vitaminini içeren besinleri C Vitamini içerenlerle birlikte tüketin!

Gribin sistemden daha hızlı atılması için genel olarak vücudu güçlendiren C vitamini bakımından zengin gıdaların, içeceklerin tüketilmesi öneriliyor. Uzman Diyetisyen olan ve “Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası“na da rehberlik ederek doğru beslenmenin kurallarını kadınlarla paylaşan Olcay Barış; savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin; havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra bolca portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tercih edilebileceğini söylüyor. C vitamini içeren besinlerin yanında enerji veren E vitamini barındıran yiyecekleri de mutlaka tüketmemiz gerekiyor. E vitamini soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmakla birlikte A vitamininin okside olmasını da engellenmektedir. E vitamini içerdiği bilinen fındık, ceviz vb. yağlı tohumlardan imkan dahilinde günde bir avuç yenilmelidir. Özellikle C vitamini barındıran besinlerle birlikte fındık iyi bir takım savunması oluşturur ve bağışıklık sisteminizi daha da güçlendirmiş olursunuz.

Gribe Yakalanınca Su Kaybediyoruz!

Grip enfeksiyonu esnasında görülen ateşin her bir derece yükselmesi vücuttan yüzde 10 oranında sıvı ve enerji kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kronik hastalığı olan hastalarda ciddi sıvı kayıpları olmakta, enerji ihtiyacı artmaktadır. Enfeksiyon esnasında vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır.

Tavuk Suyu Çorba Beyaz Hücreleri Etkiliyor!

Mısır’da soğuk algınlığı için önerilen ve İbn-i Sina’nın tedavi protokollerinde yer alan tavuk suyu çorba, antik çağlardan beri gribi iyileştiren en güzel tedavi seçeneklerinden biri olarak görülüyor.Tavuk suyu çorbanın gribe iyi geldiği bir çok uzman doktor tarafından dile getirildiği gibi Olcay Barış’ın da tavsiyeleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre tavuk suyu çorba yapılırken kullanılan doğal malzemeler, vücudu enfeksiyonlardan koruyan beyaz kan hücrelerini etkiliyor ve beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmak için havayoluna yakın yerlere toplanıyor. Sıcak bir kase tavuk suyu çorbası içtiğimiz zaman boğazdaki şişkinliğimizi azalıyor, boğaz mukozası yatışıyor, boğaz ve burun tıkanıkları azalıyor.

Tavuk Suyu Çorbanıza Yer Elması Ekleyin!

Bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve adeta sistemin sigortası sayabilceğimiz probiyotiklerin

oluşmasının tek şartının prebiyotikler olduğunu söyleyen Olcay Barış, yer elmasının çok iyi bir prebiyotik olduğunun bilinmesi gerektiğini söylüyor.Prebiyotik etki gösteren ‘inülin’ maddesi açısından oldukça zengin olan ve vücut direncini artıran yer elmasını; bol karabiberli, sarımsaklı tavuk çorbanıza ekleyerek,daha güçlü bir savunucu oluşturmuş olursunuz.Yemeklere bu tarifle yapılan bir tavuk suyu çorba ile başlamak Mart ayında zamansız yakalanabileceğiniz soğuk algınlığının tüm belirtilerini ortadan kaldıracak iyi bir öneri olacaktır.


Dengeli Beslen, Harekete Geç! kampanyası

Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç, obeziteye karşı mücadele amacıyla ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında, uzman diyetisyen ve şef ile ‘dengeli beslenme’ anlatılırken, dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile de kadınların harekete geçmeleri ve eğlenerek spor yapmaları hedefleniyor. Drama Etkileşimli Öğrenme Metodu ile her evde yemekle ilgili yaşanan durumlar tiyatral olarak canlandırılıyor. Böylelikle kadınların ve çocukların hem empati kurarak öğrenmeleri sağlanıyor.

Şenpiliç’in ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sosyal sorumluluk projesi kapsamında; Milli Eğitim Bakanlığı ve İSMEK ile işbirliği yapılarak binlerce kadına ve devlet okullarında eğitim gören çocuklara ulaşıldı. Kampanya 2016 yılında Türkiye geneline taşınacak.

İlgili yazılar

Tavuk çorbası hastalıklara karşı koruyor

Tavuk eti tüketmeniz için 5 önemli sebep

Fazla kilolara karşı 3 günlük Protein Diyeti


Erkekler mükemmel karın kasları için neler yapmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.