Tavuk çorbası hastalıklara karşı koruyor

Tavuk çorbası ile grip ve soğuk algınlığına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Hastalıkların en yaygın olarak görüldüğü kış aylarında hastalıklardan korunmak için tavuk çorbası gibi doğal yollardan yararlanabilirsiniz.

pırasalı tavuk çorbası tarifi (620x426)

Diyetisyen Canan Aksoy, protein başta olmak üzere pek çok besin öğesini içeren tavuk çorbasının özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlenmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Kış ayları hastalıkların çok daha fazla görüldüğü dönemler. Özellikle okul gibi toplu yerlerde çok daha kolay yayılıyor. Bu yüzden çocukların bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek besinlere ağırlık vererek beslenmeleri gerektiğini dile getiren Diyetisyen Canan Aksoy, tavuğun protein olmak üzere demir, çinko mineralleri gibi pek çok besin kaynağı içerdiğinin altını çiziyor.


Tavuk etinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesiyle ilgili olarak Diyetisyen Canan Aksoy şu açıklamayı yapıyor: “Grip bağışıklık sistemi düştüğünde ortaya çıkar. Bağışıklık sistemini özellikle bu aylarda güçlü tutmak, grip gibi pek çok enfeksiyon hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sisteminin en küçük ama en etkili oyuncuları, immünoglobülinler ve antikorlardır. Tavuk eti, kaliteli protein içeriği sayesinde, bu oyuncuların devamlı oyunda aktif kalmasını sağlar. Tavuk eti, içerdiği aminoasitleri sayesinde hücresel boyutta bağışıklık sistemimizi güçlendirir.”

Bağışıklık Sistemi üzerinde en etkili vitamin B6

Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemi hastalıklara davetiye çıkarır. Yetişkinlere göre çocukların bağışıklık sistemi çok daha zayıftır. Bu yüzden hastalanma ihtimalleri çok daha yüksektir. Bunu önlemek için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek üzere en etkili vitamin olan B6’nın tavuk etinde bulunduğunu dile getiren Diyetisyen Aksoy şöyle söyledi: “Bağışıklık sistemi üzerinde en etkili vitaminlerden biri olan B6, direkt olarak antikor üretimine yardımcıdır. B6 vitamini eksikliğinde, hücresel bağışıklık yanıtlarının düştüğü, antikor sayısında azalma olduğu tespit edilmiştir. Tavuk eti -özellikle göğüs eti- B6 vitamininden zengindir. Tavuk çorbası ve özellikle tavuk göğsü, karnozin ve anserine denilen birtakım aminoasitlerin yan yana gelmesi sonucu oluşan iki güçlü antioksidan açısından zengindir. Karnozin ve anserin içeriğinden dolayı, tavuk çorbalarının grip, soğuk algınlığı, viral enfeksiyonlar, öksürük gibi hastalıklarda doğal bağışıklık sistemi cevaplarının artmasına yardımcı olduğu belirtilmektedir.”

En sağlıklı tavuk çorbası nasıl yapılır?

• Bir tavuk göğsünü ve bir tavuk butunu 4-5 bardak soğuk su ile haşlayın.


• Haşlama suyunun içine bir adet soğan ve bir adet havucu küp şeklinde doğrayarak ilave edebilirsiniz.

• Haşlanan tavuk etlerini küçük parçalara ayırıp, tekrar haşlama suyunun içine koyun.

• 4 çorba kaşığı yulafı (yulaf kullanmamızın nedeni, beta glukan içeriği sayesinde bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu katkısıdır) soğuk suyla ıslatın. -Yulaf istemiyorsanız, tel şehriye de kullanabilirsiniz.- 10-15 dakika bekledikten sonra tavuk suyu ve etinin bulunduğu tencereye ekleyin.

• Tuz, taze çekilmiş karabiber ve arzunuza göre zerdeçal veya kırmızı biber ilavesiyle kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.

• Üzerine ince kıydığınız maydanoz serpip, limon suyu sıkarak tüketebilirsiniz.


• Bu şekilde pişirerek, bağışıklık sistemini güçlendirici ve besleyici bir tavuk çorbası hazırlamış olursunuz. Yulaf yerine şehriye veya sadece sebze kullanarak da hazırlayabileceğiniz bu çorbayı blenderdan geçirerek ek besine başlamış, 8 ayın üstündeki bebeklerin beslenmesinde de kullanabilirsiniz.

Beslenmede 50 yaş ve üstü için kurallar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.