Spotlight: Bir kereden de bir şey olur!

Çocuk tacizi dünyanın her yerinde var olan ve tesadüfi deyin ya da demeyin istatistiklere bakınca ciddi oranda din adamları tarafından gerçekleştirildiği görülen bir istismar türü. Ülkemizin bakanının bir dini vakıfta 45 erkek öğrencinin başına gelen tecavüz vakasının ardından bir kereden bir şey olmaz diyebildiği ve yandaş medyanın sustuğu bir olay yaşadık!

Spotlight Bir kereden de bir şey olur kapak

Amerika’da ise bir kereden de bir şey olur diyen ve örgütleşmiş çocuk tecavüzünü gözler önüne seren Boston Globe gazetesinin gerçek hikayesini anlatan Oscar’lı Spotlight, ülkemizde yapılamayanı yaptı yani kral çıplak dedi. 2003 yapımı “The Station Agent / Hayatın İçnden” ve 2007 yapımı “The Visitor / Ziyaretçi” ile yönetmenlik kariyerine muazzam bir başlangıç yapan Tom McCarthy, 2011 yapımı “Win Win / Kazananlar Kulübü” ile de beğeni kazansa da, ilk 2 filminin gerisinde bulunmuştu.

Spotlight: Bir kereden de bir şey olur!

Yönetmenin Adam Sandler’lı 4. filmi, 2011 yapımı fantastik komedi “The Cobbler / Şans Ayağıma Geldi” ise pek beğenilmemişti. 2015 yapımı 5. filmi Spotlight ile tür değişikliğine giden ve çarpıcı gerçek bir hikayeyi perdeye taşıyan Tom McCarthy, “En İyi Film” ve “En İyi Özgün Senaryo” Oscar ödülü ile taçlandırılan bir filme imza attı.



Yönetmen Tom McCarthy (Thomas McCarthy), filmin senaryosunu Josh Singer’la birlikte gerçek bir hikayeden yola çıkarak yazdı. Filmde Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber ve Stanley Tucci gibi isimler yer aldı. Filmin çekimleri Toronto ve Boston’da yapıldı. Yaklaşık 20.000.000 dolara mal olan film, dünya genelinde 63.544.526 dolar hasılat elde etti. Mark Ruffalo ve Michael Keaton, canlandırdıkları gerçek karakterler ile tanışıp rollerine ciddi şekilde hazırlandılar.


Bir kişinin yaptığı, mensubu olduğu kurum sayesinde işlediği suçu gerçekleştirmiş ise kurumu da bağlar! Hele ki onlarca tecavüzün münferit şekilde yapılamayacağı gün gibi ortadayken… Spotlight’ı bir Amerikan hikayesi değil, dünya gerçeği olarak izleyip irdelersek, bir gün bizim de çocuklarımızın başına gelebilecek bir olayın önüne geçebilecek bilince sahip olmuş oluruz. Filmin Oscar ödülüne de bu çarpıcılık ile ulaştığını söylemek pek yanlış olmaz.

Spotlight Türkçe Altyazılı Fragman


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.