NASA’ya göre Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde son 900 yılın en kötü kuraklık dönemi yaşanıyor.
Yapılan araştırmada kuraklıkların ne şiddette gerçekleştiğini anlamak için ağaç-halka tekniğinin yanında Eski Dünya Kuraklık Atlası kullanıldı. Bu teknikle beraber 1100 2012 yılları arasındaki kuraklık dönemleri tespit edildi.
İncelemeye göre 1998’den günümüze kadar görülen kuraklık seviyesi, son 500 yılın en kuru döneminden yüzde 50 daha şiddetli. Akdeniz Bölgesi’ndeki su kaynakları ise günden güne azalmaya devam ediyor. Halihazırda bu da Akdeniz’i küresel ısınma sürecine sokmakta. Kuşkusuz bu araştırma, insan kaynaklı iklim değişikliğinin boyutlarının dünya üzerinde ne kadar tehlikeli olabileceğini gözler önüne seriyor.
Ajans Press’in yazılı basında yaptığı incelemede rakamlar oldukça dikkat çekici. Ajans Press ‘in incelemesine göre iklim değişikliği ve kuraklık konuları ocak ayı başından beri 236 habere konu oldu.
NASA, 900 yıllık verileri incelendi
Cook ve ekibi, geçmişte Akdeniz kuraklıklarının ne sıklıkla ve şiddette gerçekleştiğini anlamak için ağaç-halka analiz tekniği ile Eski Dünya Kuraklık Atlası’nı kullandı. Bu sayede, Kuzey Afrika, Yunanistan, Lübnan, Ürdün, Suriye, Türkiye, İspanya, Fransa’nın güneyi ve İtalya’yı kapsayan analizler ile geçtiğimiz 1000 yılın coğrafi kuraklık izlerine ulaşıldı. Aynı zamanda 1100 ve 2012 yılları arasındaki tarihsel dokümanlar incelendi ve kuraklık dönemleri tespit edildi.
Ben Cook’a göre, Türkiye’nin de yer aldığı Doğu Akdeniz’de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın en ‘kuru’ döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçti. Son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10 ila 20 arası daha kötüydü. Bu kuraklığın etkileri ise halen devam ediyor.
Doğu Akdeniz, küresel ısınmayı yaşıyor; iklim değişikliği kapıda!
İklim bilimci Ben Cook, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, “İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin önemi ve büyüklüğü, doğal iklim değişkenliğinin boyutlarını anlamamız gerektiğini gösterdi. Asırlar süren doğal değişkenliğin dışında kalan son olaylara ve anormalliklere bakarsak, bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz” dedi.
Araştırmaya katılan ekipteki Yochanan Kushnir de, “Akdeniz, gelecekte insan kaynaklı iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri. Bu araştırma gösterdi ki, son şiddetli kuraklığın geçmiş asırlardaki doğal kuraklıklardan farklı olduğunu gösteriyor. Doğu Akdeniz, küresel ısınmayı hâlihazırda yaşıyor. Elde edilen veriler, gelecek yüzyıldaki kuraklığın risklerini gösteren bilgisayar modelleri için önem taşıyor” diye konuştu.
Araştırma sonuçları, Amerikan Jeofizik Birliği’nin ‘Geophysical Research-Atmospheres’ dergisi tarafından yayınlanacak.
İlgili yazılar
Küresel Isınma ve İklim Değişikliği Dünyayı Nasıl Etkileyecek?
Türkiye’nin 88,5 Milyar doları tehdit altında
İklim Politikaları: 1 Ekolojik Denge
İklim Politikaları 2 Dünyadan Önlemler
İklim Politikaları (3) Türkiye’den Önlemler