Tuz ile tanışmayan çocuklar neden daha sağlıklı?

Her 7 kişiden birinin böbrek hastalığına yakalandığı ülkemizde, özellikle gelecek nesillerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor.

Tuz ile tanışmayan çocuklar neden daha sağlıklı?

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamalarda, tuz ile tanışmayan çocukların ileriki yaşlarında, böbrek hastalığının en önemli nedenlerinden yüksek tansiyon hastalığına daha az yakalandığına dikkat çekti.

Son yıllarda en sinsi ilerleyen hastalıklar arasında yer alan böbrek yetmezliği aslında önlenebilir bir hastalık. Fakat geç teşhis edildiğinde hastalar organ nakline ve diyalizle yaşamaya mahkum oluyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her 7 kişiden biri böbrek hastası. Bu nedenle özellikle genç nesillerin ileride böbrek hastalığına yakalanmamaları için yeme-içme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü düzenlenen Dünya Böbrek Günü’nde böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla birçok farkındalık çalışması gerçekleştiriliyor.



Tuz ile tanışmayan çocuklarda yüksek tansiyon daha az görülür

Prof Dr. Akpolat, çocuklukta kazanılan alışkanlıkların ileri yaşlarda sağlıklarını etkilediğini, özellikle tuza dikkat edilmesi gerektiğini ve anne-babalar olarak çocukların küçük yaşlardan itibaren böbreklerini korumak gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Tuz ile ilişkili lezzet kazanılan bir duyudur. Yani nasıl alışılırsa öyle gider. Tuz ile tanışmayan çocuklarda ileriki yaşlarda yüksek tansiyon daha az görülür. Sağlıklı bir insanda vücudun gereksinimi olan tuz taze alınan sebze ve meyvede bile mevcuttur”.

Çocuklarda da kalıtsal veya yapısal böbrek hastalığı olabilir


Tüm bunlarla birlikte kalıtsal böbrek hastalıkları konusunda da anne-babaları uyaran Akpolat, doğumdan 4 yaşa kadar kalıtsal hastalıkların ön planda olduğuna dikkat çekti. “15 yaşından büyük çocuklarda ise sıklıkla mikrobik olmayan böbrek iltihabına bağlı olarak böbrek yetmezliği görülebiliyor. Erken tanı ile bu hastalıklar tamamen tedavi edilebilir veya ilerlemesi yavaşlatılabilir. Yanık ve kazalarda kan basıncı hızla düşürerek böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Gelişme geriliği, sık ateşlenmeler ve bacak-göz kapaklarında şişme böbrek hastalığının ilk bulguları arasında yer alabiliyor” diyen Prof. Dr. Tekin Akpolat ayrıca fast food tarzı beslenme alışkanlıklarının da böbrek sağlığını tehdit ettiğini belirterek, böbrekleri korumak için çocukların ayrıca hareket etmeleri, kilo almamaları ve yeterli miktarda su içmelerinin altını çizdi.

Özgür Adımlar Kampı: Romatizmalı çocuklar el becerilerini konuşturdu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.