Tuz tüketimi zararlı mı?

Aşırı tuz tüketimi sağlıksız bir geleceğin kapılarını aralıyor. Başta hipertansiyon olmak üzere kalp-damar hastalıklarının da tetikleyicisi olan yüksek miktarda tuz tüketimi, böbrekler de dâhil birçok organda hasara neden olabiliyor.

tuz tüketimi zararlı mı

Ülkemizdeki tuz tüketiminin Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) belirlediği oranın yaklaşık 3 katı olduğuna dikkat çeken Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Uzman Diyetisyeni Sibel Mumcu “Sofradaki küçük alışkanlıklarla başlayan fazla tuz tüketimi; hipertansiyon, osteoporoz, göz rahatsızlıkları, böbrek ve kalp damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor” diyor.

Yapısındaki sodyum ile vücutta elektrolit ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkin rol oynayan tuz, yüksek miktarlarda tüketildiğinde vücutta ağır hasarlara neden olabiliyor. Aşırı tuz tüketiminin vücutta oluşturduğu ödemle birlikte hipertansiyona, inmelere, böbrek, kalp ve göz hastalıklarına yol açtığını söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu “Tuzun vücutta meydana getirdiği tahribat, birbirini tetikleyerek domino taşı etkisi gösterebiliyor. Aşırı tuz tüketiminin yol açtığı hipertansiyon; diyaliz ihtiyacını ortaya çıkartabilecek böbrek hasarlarına ve yetmezliklerine neden olabileceği gibi, beyin damarlarına vereceği zararla konuşma bozukluğuna, beyin kanamasına hatta felçlere sebep olabiliyor” diyor. Hipertansiyonun tüm dünyadaki felçlerin yaklaşık yüzde 60’ından, kalp hastalıklarının ise yaklaşık yüzde 50’sinden sorumlu gösterildiğini belirten Mumcu “Tuz tüketimiyle yakından ilişkili olan hipertansiyondan korunmak ve sağlıklı bir geleceğe sahip olmak için şimdiden bir adım atın ve tuz tüketiminizi bugünden azaltın” diyor.



1 gram daha az tuz tüketin, kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini yüzde 5 azaltın!

Ülkemizdeki günlük tuz tüketiminin 15 gram ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği tüketim miktarının üç katı olduğunu söyleyen Uzm. Diyetisyen Sibel Mumcu “Fazla tuz tüketiminin neden olduğu yüksek kan basıncı, ülkemizdeki ölümlerin en önemli nedeni olan kalp hastalıklarının başta gelen risk faktörünü oluşturmaktadır. Oysa tuzu 1 gram bile azaltmak kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini ise yüzde 5 oranında azaltabilir” diyor.

Tuzla gelen zararlardan küçük detaylarla korunun!


Tuz tüketiminin kontrol edilerek zararlarının en aza indirilebileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Sibel Mumcu, hastalıklardan korunmak için beslenme alışkanlığında yapılabilecek küçük alışkanlıkları sıralıyor:

  • Yemeklerinizi tuzla değil, taze baharatlarla tatlandırın. Maydanoz, kekik, fesleğen, dereotu ve nane gibi taze otlar yemeğinize tuzdan çok daha fazla lezzet katacaktır.
  • Tadına bakmadan yemeğinize tuz eklemeyin ve yemek masalarınızdaki tuzluklarla vedalaşın. Böylece tuz kullanımını yüzde 15 azaltabilirsiniz.
  • İşlenmiş ve tüketime hazır birçok üründe yüksek miktarda tuz bulunur. Bunu etiketlerde yazan sodyum miktarlarını inceleyerek hesaplayabilirsiniz. Etikette yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarptığınızda içinde yer alan tuz miktarına ulaşabilir ve bu yöntemle o gıdadan ne kadar tuz aldığınızı bulabilirsiniz.
  • Zeytin, peynir ve turşu gibi tuz oranı yüksek olan gıdaları tüketmeden önce suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz.
  • Ve sofranızda tuz oranı düşük gıdalara; sebze, meyve, süt, yoğurt ve kuru baklagillere daha çok yer vererek sağlıklı yarınlara bugünden yatırım yapabilirsiniz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.