Monschau: Film seti tadında Avrupa kasabası

Monschau adeta film platosu gibi bir kasaba… Ortasından geçen deredeki ördekleriyle, eski sokakların çevrelediği küçük kafeleri, evlerin pencerelerinin önündeki sardunyalarla Monschau kesinlikle huzur ve dinginlik vaad ediyor.

Avrupa’da ne zaman bir şehre gitsem, bulunduğu ülkeye ait bir şey hissederim. İspanya’nın canlılığı, İtalya’nın güneşi, İsviçre’nin doğası, Fransa’nın sanatı, Almanya’nın düzeni illaki belli eder kendini.

Gözümü kapatıp Monschau’ya koysalardı beni, kesinlikle hangi ülkede olduğumu bilemezdim. Şahsına münhasır güzel bir doğa kasabasının Almanya’da olduğunu hissetmem oldukça zor oldu.


Almanya Eyfel Bölgesi’nde yer alan kasaba, Belçika sınırından sadece iki kilometre uzakta. Hız sınır tabelasının hemen yanındaki küçücük sınır işaretini görmezseniz Belçika’ya geçtiğinizi anlayamayabilirsiniz bile.

Bu ufak kasabayı niçin görmeniz gerekiyor?

Çünkü geçmişi 11 yüzyıla dayanıyor ve bu sokak taşlarında bile hissedilebiliyor. Harabe kalesi ise bu tarihin tanığı olarak ihtişamıyla turistleri selamlıyor.

Tarih boyunca Prusya, Fransa, Belçika ve Almanya yönetimi altında bulunması sebebiyle her kültürden aldığı tatları harmanlamış ve ortaya orijinal bir doku çıkarmış.


Monschau yolunda ilerlerken önce tırmanıyor sonra kıvrılan yollardan inerek yeşil bir dağ eteğine erişiyorsunuz. Şehir saklandığı yerden size göz kırpıyor. Üstelik tertemiz havası ve film setini andıran peyzajı ile…

Bir zamanlar kıyafet yapım evleri ile endüstriyel açıdan da önem taşırken şu an gelirinin neredeyse tamamını dört mevsim aktif olan turistik faaliyetlerden sağlıyor. Bir yanda dar sokaklarda evinin önünde oturmuş sohbete dalmış yerlisi diğer yanda ise fotoğraf makinesine sarılmış turistleri. Sokakta dondurma arabasıyla size gülen dondurmacı amca ve sokaklara masa atmış kafeler.

Trafiğe kapalı sokaklarda yayaları tek rahatsız eden şehir tutu yapmakta olan şirin tren bile kasabanın dokusuna göre seçilmiş.

Bize öğretilmiş Avrupa şehirlerine alternatif yer arıyorsanız kesinlikle gitmeniz gereken bu kasabaya ulaşım ise çok kolay ve rahat. Tren veya kiralayacağınız araba ile Almanya’dan ve Belçika’dan kısa sürede gitmeniz mümkün.

Rehber bilgi:

  • Monschau’nun yeşil doğasına uygun içinde bir dekorasyona sahip, çiçekli pencereleriyle sevimli bir yerde kalmak isterseniz Hotel Lindenhof güzel bir tercih olabilir. Laufenstrasse 77, 52156 Monschau, 02472/4186
  • Almanya’da bira konusunda hayal kırıklığına uğramazsınız ama lezzetli yemek ve iyi biranın bir araya geldiği Zum Haller’ı listenize ekleyebilirsiniz. Eschbachstr. 4, Monschau 02472-2308
  • Kurucusu Wilhelm Maassen CaffeeRösterei olan Wilhelm Maassen’in yeri. Burada kahvenin en özel çeşitlerini deneyebilirsiniz. Stadtstr. 24 52156 Monschau Phone: 02472/8035880

Monschau’ya ulaşım:


Kuzey Ren Westfalya Eyaleti’nde bulunan Monschau’ya trenle veya otomobil kiralayarak ulaşmanız mümkün. Aachen’a 70-80 km uzaklıkta… Belçika’dan da kasabaya haftasonu kaçamaları yapanların sayısı hiç az değil.

Makedonya Gezisi: Üsküp


Gizem Şıvka Pideci
2005'dan beri iş sebebiyle Brüksel’de yaşıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra MBA'ini Brüksel'de tamamladı. Kurumsal hayatına pazarlama alanında devam ediyor. Avrupa Tarihi, NATO ve Avrupa Birliği ile ilgili konularda kendini geliştirmeyi seviyor. Yaşadığı şehirde lokal tur vermek profesyonel hobisi. Yaptığı işlerde farklılık yaratmaya çalışmak bazen yorsa da jogging, sosyal sorumluluk projeleri, pilates, kitap ve arkadaş sohbeti en iyi terapisi. Aylık ulusal bir anne bebek dergisi ve İndigo Dergisi yazarı.