Human belgeseli: Bizi İnsan Yapan Nedir?

Fransız yönetmen, gazeteci ve doğa aşığı fotoğrafçı Yann Arthus-Bertrand’ın son belgeseli İnsan (Human) bu sorudan yola çıkarak çarpıcı hikayelerle bize kendimizi, insan olmayı sorgulatıyor. İzleyenlerin hafızasından kolay kolay kazınamayacak gerçek hikayelerin yer aldığı Human belgeseli uzun metrajlı ilk üç bölümüyle YouTube’da 3.7 milyon gösterime ulaştı.

human belgeseli filmi

Bizi İnsan Yapan Nedir?

Yann Arthus-Bertrand altmış ülkede iki binden fazla insanın hikayesini dinleyerek oluşturduğu belgeseli şu sözleriyle açıklıyor:

‘Kelimelerin gücü üzerine bir yapıt’ 

“Başlarda ütopik ve bir deli işi gibi görünen bu fikre çalışma arkadaşlarım büyük bir  alçakgönüllülükle yaklaştı. Hayalim  kelimelerin gücü üzerine kurulup dünyanın eşsiz görüntüleriyle beslenen bir film yapmaktı. Yaptığım görüşmeler sorularıma cevap arayıp, karşımdakini analiz etmek üzerine değildi. İnsanın ruhunun en derinliğine ulaşacak cevapları onların bir bakışında, ifadesinde, bir kelimesinde bulmaktı. Buradaki her hikaye eşsiz.”


Yann Arthus Bertrand human movie filmi belgesel

Belgeselin ilk bölümünde sizi karşılayan ilk hikaye bir katilin itiraflarına ait. Tüylerinizi diken diken edip, gözünüzü kırpmadan izleyeceğiniz bu hikaye kalbinizi sızlatacak cinsten.

Dev projenin arka planında olanlar

Yaklaşık üç yıl süren çalışmalarda 60 ülkede 2020 kişi ile görüşülmüş. 63 farklı dilin konuşulduğu bu röportajlarda yaşı, ülkesi, kültürü, dini ne olursa olsun her konuşmacıya aynı sorular sorulmuş.

Özgür hissediyor musunuz?  Hayatın anlamı nedir? Yüzleşmek zorundan kaldığınız en zor durum nedir ve bundan ne ders aldınız? Gezegenimizdeki insanlara mesajınız nedir? Ve bunun gibi birçok çarpıcı soru…


Bir saatin üzerinde süren görüşmelerin gazeteciler için en önemli önceliği samimi ve doğal geçmesi yönündeymiş.

Toplamda 16 gazeteci, 20 kameraman, 5 editör  ve 12 prodüksiyon ekibinin çalıştığı proje için Yann şöyle diyor:

‘Ekibimi bir aile gibi seçtim. Güçlü inançları olan, hayatının en zor ve ilginç filmini yaptığının bilincinde olan kişilerdi’.

Cameron Diaz da Human belgeselinde yer aldı.

What Makes Us Human: Bizi İnsan Yapan Nedir?

Tüm sinema yapım tekniklerine karşı gelen bu proje belirlenmiş bir senaryo olmadan sadece İnsan üzerinden yol alıyor. Hiçbir oyuncunun ve anlatımın yer almadığı bu sürükleyici ve eşsiz belgesel bir  yapıt olma yolunda ilerliyor. Her izleyici için insan ruhunun kalbine yapılan bir yolculuk olan bu belgesel, lirik müzikler ve görkemli hava görüntüleriyle bezenerek sizi farklı bir sinema tecrübesine davet ediyor.

What Makes Us Human: Bizi İnsan Yapan Nedir?


‘Human’ (İnsan) belgeselinin ilk üç bölümünü Youtube üzerinden İngilizce alt yazılı olarak izleyebilirsiniz. Henüz Türkçe altyazı veya dublaj mevcut değildir. Şimdiden iyi seyirler!

 

Human belgeselini YouTube’da izlemek için tıklayın


Burcu Örs Akram
İlk iş hayatıma 18 yaşında Habertürk Tv’ de başladım, takip eden on yıl bir çok medya kuruluşunda reklam, pazarlama, satış alanlarında orta ve üst düzey yöneticilik yaptım. İktisat mezunuyum. Sosyal antropoloji ve Sanat Tarihi üzerinede eğitim aldım. 2013 yılında kalıcı olarak Londraya yerleştim. Burada yabancı firmalara sosyal medya yönetimi, çeviri, danışmanlık alanlarında freelance hizmet veriyorum. Antropoloji özel ilgi alanlarımdan olup, seyahat etmeyi, yeni kültürleri ve yemekleri denemeyi çok severim. İyi bir okur ve yazarım, kısa hikayeler yazıyor ve bu alanda kendimi geliştiriyorum.