Sağlıklı yaşam için peynir tüketmenin önemi

Uzman Diyetisyen Gizem Keservuran, “sağlıklı yaşam” için başta kalsiyum olmak üzere birçok mineral ve vitaminden zengin bir besin kaynağı olan peynirin sıkça tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı yaşam için peynir tüketin!

Uzman Diyetisyen Gizem Keservuran sağlıklı bir yaşam için peynir tüketmenin çok önemli olduğunu söyledi. Bazı peynir çeşitlerinin etten bile daha fazla protein içerdiğini belirten Keservuran, peynir tüketmek için birçok sebebin olduğunu vurguladı. Peynirin her zaman sofralarımızın baş tacı bir besin olduğunu belirten Keservuran, şöyle devam etti: “Lezzeti dışında peynir tüketmemiz için sağlık açısından da birçok sebep var. Örneğin, hamilelik döneminde ve kemik erimesinde proteinin yanı sıra yüksek kalsiyum ihtiyacı, peynirin içerdiği zengin kalsiyum ile karşılanabilir.

Çocuklar için en ideal besin

 

Uzman Diyetisyen Keservuran, peynirin Ph seviyesini kontrol edebildiğinden diş için de iyi bir koruyucu olduğuna dikkat çekerek, “Sadece kemik ve kas gelişimi değil, ağız ve diş sağlığı için özellikle gelişme çağındaki çocuklar mutlak surette peynir tüketmeli. Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için önemli bir mineraldir. Özellikle süt sevmeyen çocuklar için peynirin içeriğindeki kalsiyum çok kıymetli. Kalsiyum; sinir sistemi çalışmasında, kasların kasılmasında ve kanın pıhtılaşmasında görev alır. Çocukların kemik gelişimi için kalsiyum almaları önemli. Kalsiyum ve fosfor beraber çalışarak etkinlik gösterirler. Bu nedenle, bu iki mineralin birlikte olduğu peynir, iyi bir seçimdir. Çocukların beslenme çantalarına mutlaka peynir konulmalıdır” diye konuştu.


Sağlıklı yaşam ve kemik erimesine karşı peynir yiyin

Peynirin kemikleri de koruduğunu vurgulayan Keservuran, şunları kaydetti: “Kemiklerimiz 30-35 yaşına kadar kalsiyum depolar, sonra özellikle de kadınlarda menopoz öncesi dönemde başlayıp menopozda hızlanmak üzere kemikte kayıplar başlar. Dolayısıyla sağlıklı peynir seçimi kemik erimesine karşı koruyucudur. Peynir yiyerek vücudumuzun günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bölümünü karşılayabiliriz.”


Peynirin sahip olduğu besin değerleriyle vücudumuz için adeta koruyucu bir ilaç görevini üstlendiğini de ifade eden Keservuran, “Yağda eriyen A, D, E ve K vitaminleri için iyi bir kaynak olan peynir; kalp, kanser ve sinir hastalıklarından korunmak için de ilaç görevini üstlenmektedir” dedi.

Ülkemizin peynir çeşitliliği bakımından şanslı bir coğrafyada bulunduğunu kaydeden Keservuran, her zevke hitap eden peynir çeşitleriyle sağlıklı beslenmenin mümkün olduğunu belirtti.

Her damak tadına uygun peynir


Son yıllarda gelişen teknoloji ve inovatif yaklaşımlar sayesinde ülkemizde çeşitli  farklı tat ve yapıda birçok peynir üretiliyor. Farklı tat ve yapıdaki bu peynir seçenekleri sayesinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de peynir tüketimi artmıştır. Ülkemizde herkes damak tadına uygun bir peynir bulabilmekte ve zevkle tüketebilmektedir.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.