Spor yaralanmalarını önlemek için neler yapılmalı?

Sağlıklı yaşam için düzenli aktivite çok önemli. Ancak yapılan sporun kişiye zarar değil, fayda sağlaması gerekli. Spor sakatlanmalarında ilk yardım nasıl yapılır?

Spor yaralanmaları kendini nasıl hissettirir? Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak neler yapılmalıdır? En sık karşılaşılan sakatlıklar...

Spor yapmak sağlık için çok faydalı olsa da bilinçsiz yapılan spor aktiviteleri, yaralanmaları da birlikte getirmektedir. Ne yaparsanız yapın spor yapanlarda sakatlanmaları önlemek imkansızdır. Ancak belirli hususlara dikkat ederek bunu en aza indirebiliriz. Yapılan geniş kapsamlı çalışmalarda sportif zedelenmelerin, belirli konulara dikkat edildiğinde %25 oranında daha az görüldüğü saptanmıştır.

Yapılan sporlarda zedelenmeler ve sakatlanmalar önlenebilinir mi?

Öncelikle fiziksel kondisyonumuzun yapılan spora uygun olması gerekir. Eğer bir sporu yapacaksanız yeterli oranda antreman yapmalısınız. Sporunuza uygun muntazam aralıklarla yapılan antremanlar sizi yaptığınız spora uygun hale getirecek ve sakatlık oranı azalacaktır.


Yapılan sporun kurallarını çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Bilhassa temas sporlarında bu çok önem kazanır. Kurallara uyulmadan yapılan sporlarda sakatlık oranı artmaktadır.

Spor yaralanmaları kendini nasıl hissettirir? Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak neler yapılmalıdır? En sık karşılaşılan sakatlıklar...

Yapılan spora uygun giyinmeli ve uygun ekipman kullanmalıdır.

Yaptığımız spora göre dizlerimizi, ellerimizi, gözümüzü, dişlerimizi ve başımızı koruyucu ekipman kullanmalıyız. Giydiğimiz ayakkabılar içlerindeki destekler daima gözden geçirilmelidir.

Sakatlıkların önlenmesinde istirahat çok önemli bir konudur. Yorgun olarak yapılacak spordan sonra sakatlık oranlarında artma gözlemekteyiz. Aynı şekilde yapılan sporun uzun süre yapılması, ya da yapılan bir müsabaka sonrası diğer bir müsabakaya devam daima vücudumuz için zararlı olacaktır. Vücudumuzun önce dinlenmesi sonra spora devam etmemiz gerektiği akıldan asla çıkarılmamalıdır.

Yapılacak her sportif aktivasyon öncesinde mutlaka iyi bir ısınma ve germe yapılmalıdır. Isınma ve germeler sizi yapacağınız spora uygun hale getirir yani sizi yapacağınız spora hazırlar.

Spor yaralanmaları kendini nasıl hissettirir? Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak neler yapılmalıdır? En sık karşılaşılan sakatlıklar...

Yorgun olduğunuzda ya da ağrınız olduğunda spora ara vermelisiniz. Ağrı size bir problem olduğunu göstermektedir. Üzerine gitmekle daha sonra ciddi sorunlar yaratacak sakatlıklarla yüz yüze kalabilirsiniz.


Maalesef son günlerde yanlış ayakkabı giyme, destek kullanmama ve ağrısı olmasına rağmen spora devam etme sonrası onlarca aşil tendon rüptürü görülmüş ve ameliyat edilmiştir ve edilmektedir.

En sık karşılaşılan sakatlıklar nelerdir?

Bağların gerilmesi ya da kopması
Diz sakatlıkları
Ayak bilek bağ zedelenmesi
Aşil tendon zedelenmesi
Adele sakatlıkları
Stres kırıkları
Kırık ve çıkıklar

Spor yaralanmaları kendini nasıl hissettirir?

Eklemde ya da sakatlanan bölgede ani ve şiddetli ağrı, şişlik, bacak ya da uylukta ise üzerine basamama, eklemi oynatamama, kırık yada çıkıkta o bölgede şekil bozukluğu oluşabilecek

Unutulmaması gereken bir husus ise eğer spor sırasında herhangi bir sakatlık oluşursa derhal sportif faaliyete ya da egzersize son verilmelidir.

Spor yaralanmalarında ilk yardım olarak neler yapılmalıdır?

Yaptığımız sporu hemen bırakmalıyız. Sonra sakatlanan bölgeye kompresyon bandajı uygulamalı ve üstünden buz kompresi uygulamalıyız. Eğer alt ekstremitede sorunumuz varsa asla üzerine ağırlık vermemeliyiz. Daha sonra mutlaka bir doktora görünmeli ve daha sonra ciddi problem yaratabilecek zedelenmelerin acilen ve kısa sürede tedavisini yaptırmalıyız.

Spora başlamadan önce neye dikkat etmek gerekir?


Spor sağlığınız için yapılmalıdır. Ancak düzgün ve kurallara uygun olarak yapılmazsa karşımıza sakatlıklar çıkar. Sağlığımız için yaptığımız sporun vücudumuza uygun olup olmadığına, o spor için uygun ekipmanımız var mı yok mu, spor yapılacak zeminin uygunluğuna bakılmalı, spor öncesi mutlaka ısınma ve germe hareketleri yapılmalı ve asla tok karnına spor yapmaya çıkılmamalıdır.

Yeni trend alarmı: Kadınlarda karın kası


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.