Bekir Bozdağ Başbakan adayı mı? Erken seçime gidilecek mi?

Reuters’ın AK Parti MYK kulisinden aldığı bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bekir Bozdağ’ın başkanlığında MHP ve HDP’nin baraj altında kalacağı beklentisiyle başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için Ekim ayında erken seçime gidebilir.

Bekir Bozdağ Başbakan adayı mı? Erken seçime gidilecek mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile dünkü görüşmesinin ardından AKP’de bu ay içinde genel başkan ve başbakan değişikliğinin yolunu açan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, MHP ve HDP’nin oylarının baraj altında kalacağı beklentisiyle TBMM’de başkanlık sistemini sağlayacak çoğunluk için bu yıl erken seçime gidebileceği belirtiliyor.

Bu süreçte MHP’nin hangi genel başkan ile yola devam edeceğinin de kritik unsurlardan biri olduğu ifade ediliyor.


AKP’li yetkililer ve analistler, Erdoğan’ın başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğinin bir an önce hayata geçirilmesini istediğini ve işaret edeceği yeni başbakan ile TBMM’de anayasa değişikliği için gerekli 367 sandalyeyi kazanmaya çalışacağını belirtiyorlar.

Geçen yıl 1 Kasım’da yapılan seçimde AKP yüzde 49.5 oy ile tek başına yeniden iktidar olmuştu. Normal şartlarda seçim Kasım 2019’da yapılacak.

“Erdoğan’dan dün beklenenden çok daha sert bir hareket geldi. Bir geçiş süreciyle genel başkan değişikliği olabilirdi ama tercih etmedi. Artık başkanlık sistemini getirecek bir anayasa değişikliği için Erdoğan tüm imkanları kullanacak” diyen AKP’ye yakın bir kaynak, şunu kaydetti:

“Burada HDP’nin baraj altında olmasının yanı sıra MHP’nin durumu çok kritik. Eğer (MHP Genel Başkanı Devlet) Bahçeli partinin başında kalırsa bu durumda MHP’nin baraj altında kalabileceğinden hareketle, bu yıl bitmeden bir erken seçim şu anda en güçlü seçenek.”

Ankara 12.Sulh Hukuk Mahkemesi MHP’li muhaliflerin başvurusu üzerine MHP’de olağanüstü kongre talebini haklı bulmuş, ancak iki yerel mahkeme kararın Yargıtay tarafından kesinleşmeden uygulanamayacağına hükmetmişti.

MHP’de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak.

Reuters haber ajansına konuşan AKP’li bir MYK üyesi, “Şayet MHP’de mevcut durum devam ederse, (Adalet Bakanı) Bekir Bozdağ‘ın genel başkanlığında Ekim’de erken seçim bekleyebiliriz. Ancak bir sürpriz olur ve olası kongrede MHP’de Meral Akşener başa geçerse, o zaman 2019’a kadar seçimsiz gidilebilir” ifadesini kullandı.


Erken seçim en güçlü ihtimal

Cumhurbaşkanlığı’na yakın olan kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık’ın Başkanı Mehmet Ali Kulat da erken seçimin artık en güçlü ihtimal olduğunu belirterek, “Ekim ya da Kasım’da seçim ciddi olasılık. Bekir Bozdağ en güçlü lider adayı. Artık tek gündem başkanlık sistemi” diye konuştu.

AKP’de potansiyel genel başkan adayları arasında Bekir Bozdağ’ın yanı sıra, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘la, Enerji Bakanı ve aynı zamanda Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak‘ın da adı geçiyor.

Yetkililer, Yıldırım’ın 12 Eylül 2015’te toplanan ve Davutoğlu’nun genel başkan seçildiği AKP Kongresi’nden önce, Erdoğan’ın talimatıyla 1,200’ü aşkın delegenin önemli bölümünün imzasını toplayarak genel başkanlığa aday olmak için adım attığı, ancak Erdoğan ve Davutoğlu’nun parti yönetim listesi üzerinde sağladığı uzlaşı ile adaylıktan vazgeçtiğini bildirmişlerdi.

AKP’li bir başka yetkili ise Berat Albayrak‘ın liderliğinin “nepotizm” algısı oluşturacağı için zor olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanlığı’na yakın bir kaynak ise, şunu söyledi: “Albayrak milletvekili olamaz diyordunuz, oldu; bakan olamaz diyordunuz, oldu. Neden başbakan olmasın?”

Bekir Bozdağ kimdir?

Bekir Bozdağ, 1 Nisan 1965’te Yozgat Akdağmadeni’nde doğdu.

Avukat olan Bekir Bozdağ, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Yüksek lisansını Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Anabilim Dalında tamamladı. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Serbest avukat olarak çalıştı.

22, 23, 24 ve 26 Dönemlerde Yozgat Milletvekili seçilen Bekir Bozdağ, 61. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. 25 Aralık 2013 tarihinde yapılan revizyon ile Adalet Bakanı olarak görev aldı.


AK Parti Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 64. Hükümet’te tekrar Adalet Bakanı olarak görevine devam etmektedir. Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Bozdağ, evli ve 3 çocuk babasıdır.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.