Dokunulmazlıkların kaldırılması oylaması son durum

Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinin 1. maddesi 373 oy ile kabul edildi. 2. madde 374 oyla kabul edildi. Üçüncü madde kilit öneme sahip. Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada kabul oyu 367’yi aşarsa referandum yapılmadan anayasa değişecek.

Dokunulmazlıkların kaldırılması oylaması son durum

1. Madde oylama sonucu:

531 vekil oy kullandı. 373 kabul, 138 ret, 8 çekimser ve 9 boş oy çıktı.

2. Madde oylama sonucu:

İkinci madde: 526 vekil oy kullandı. 374 kabul, 136 ret, 4 çekimser, 11 boş ve 1 geçersiz oy çıktı.


3. Madde oylaması devam ediyor. Üçüncü oylama neden önemli?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği 2. tur oylaması bugün yapılıyor. Toplantı, CHP’liler ile Meclis Başkanı İsmail Kahraman arasındaki “laiklik” tartışması ile başladı. Tartışmanın büyümesinin ardından CHP’liler salonu terk etti. Tartışmalar sonrası dokunulmazlık teklifinin 1’inci maddesi için oy kullanıldı. Resmi sonuçlara göre 373 kabul oyu verilerek, referandum aralığı aşıldı.

TBMM Genel Kurulu, AK Parti’nin verdiği dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. Salı günü yapılan görüşmelerin ardından bugün 3 turlu oylama yapılacak.

1. Madde ne?

Birinci madde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren idari mercilerden, başsavcılıklardan ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına intikal ettirilerek, dokunulmazlığın kaldırılması talep edilen dosyalardan başlamak üzere, Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon’da bulunan tüm dokunulmazlık dosyaları ile İçtüzük’te öngörülen usul uygulanmaksızın ve herhangi bir ayırım yapılmaksızın bütün milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeriyor.

2. Madde ne?

Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halk oylamasına sunulması halinde oylanır.

367 evet oyu çıkarsa ne olacak?

Eğer maddenin tümü üzerindeki oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.

İlk tur oylama sonuçları nasıldı?

Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti. Teklifin ilk maddesine 350 oy, ikinci maddesine ise 357 kabul oyu çıkmıştı. Bu yüzden bugün çıkan sonuç sürpriz oldu.

Laiklik tartışması yaşandı

Dokunulmazlıların ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu’nu yöneten Başkan İsmail Kahraman’a, CHP’li Levent Gök ‘laiklik’ ile ilgili sözlerinden dolayı oturumu yönetemeyeceğini söyledi. Meclis Başkanı Kahraman’ın sözlerinin doğru olduğunu bildirmesi üzerine CHP’liler “Türkiye laiktir, laik kalacak” diye slogan atarak, Genel Kurul salonunu terk etti.


Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik Anayasaya değişikliğinin ikinci tur oylamasının yapılacağı Meclis Genel Kurulu’nu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açtı. Kahraman, 19 Mayıs ‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladıktan sonra grup başkanvekillerine söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis Başkanı Kahraman’a ‘laiklik’ ile ilgili sözlerinden dolayı “Bu oturumu sizin yönetmenizi uygun görmüyoruz. Böyle bir tabloda dokunulmazlıkların konuşulacağı ortamda laikliğe aykırı sözlerle ilgili sizinle ilgili fezleke gelmemiştir. Böyle bir toplantıyı yönetme durumunuz olmadığını yüksek sesle belirtmek istiyorum. Bu sözün ne anlama geldiğini kamuoyu vicdanının tatmin edici şekilde açıklamanız gerekir” dedi.

CHP’liler Genel Kurul’u terk etti

Meclis Başkanı Kahraman, ‘laiklik’ sözlerine ilişkin daha önce açıklama yaptığını belirterek “Buna ait açıklamam toplantıdan iki gün sonra tarafımdan yapıldı. Anayasayı gayet iyi bile bir kişiyim. Hiçbir kavram tarifsiz olmaz. Belki atfettirenler yanlış atfettirdi. Sözlerim doğrudur” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Grup Başkanvekili Levent Gök ve CHP’li milletvekilleri Kahraman’a tepki gösterdi. CHP’li Gök, “Sözlerim doğrudur derken biz ne anlamalıyız” derken CHP’liler Genel Kurul’da ‘Türkiye laiktir, laik kalacak’ sloganı atarak salonu terk etti.

Aradan sonra oylamaya geçildi

Tartışmaların ardından oy verme işlemi başladı. Teklifin 1’inci maddesi oylanırken CHP’li vekiller Genel Kurul’a döndü. Resmi sonuçlara göre 373 kabul oyu verilerek referandum aralığı aşıldı. Teklife 138 ret, çekimser 8, boş 9, geçersiz 3 oy kullanıldı.

1’inci maddenin ardından teklifin 2’nci maddesi için görüşülmeye geçildi.

Teklifin tümü oylanıyor

Genel kurulda 2 madde ile teklifin tümünün oylaması yapılacak. Milletvekilleri toplamda 3 gizli oylamaya girecek. AK Parti, görüşmesiz oylama yapılacak oturumları TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetmesini kararlaştırdı. Böylece oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’ın bu kez oy kullanması sağlanacak.

AK Parti 316 oyla genel kurulda bulunacak. MHP’nin firesiz “Evet”, HDP’nin firesiz “Hayır” oyu kullanması bekleniyor. CHP ise düzenlemeye karşı çıkan milletvekillerinin “Hayır” tavrında ısrar etmesi nedeniyle zorlanıyor. CHP’de, paket referanduma giderse partinin siyaseten zorlanacağı görüşü hâkim.

138 dokunulmazlık dosyası bekliyor

330-367 arasında oy çıkarsa paket Resmi Gazete’de yayımlandıktan 60 gün sonraki pazar günü referanduma sunulacak. 367’nin üzerinde kabul edilirse referandumsuz kabul edilmiş sayılacak. Bugün ikinci oylaması yapılacak teklif, Anayasa’ya geçici bir madde eklenmesi suretiyle, hakkında bugün itibarıyla fezleke bulunan milletvekillerinin, bu fezlekelerle sınırlı olmak üzere dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngörüyor.


Teklif kabul edilirse, bugün itibarıyla 667 fezlekede 138 milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılarak, yargılanmaları sağlanacak. Mahkemeler, milletvekillerini bu değişikliğe dayanarak tutuklu da yargılayabilecek.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.