Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi mecliste

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören kanun teklifi bugün genel kurulda oylanacak. Bu nedenle her parti kendi stratejik hamlesini oluşturarak uygulamaya koymuş durumda…

Türkiye'nin kaderi "Dokunulmazlıkların Kaldırılması"

Dokunulmazlıkların kaldırılması teklifi bugün genel kurulda

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda Meclis’e sundukları teklifin, görüşmelerinin takviminde bir değişiklik olmadığını ve düzenlemenin yarın Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacağını söyledi.

MHP, AKP’nin bütün planlarını etkileyecek bir kurultay kriziyle baş başa  

MHP’den de Bahçeli‘ye karşı olan ve AKP’nin dokunulmazlık hamlesiyle başkanlık yolunu açmasından endişe eden kimi milletvekilinin “hayır” diyeceği konuşuluyor.


Türkiye’nin önünde bir sandık var. Ancak bu sandık referandum sandığı mı yoksa erken seçim sandığı mı olacak, bu ay sonu itibarıyla netlik kazanmaya başlayacak.

AKP’li milletvekillerinin imzalarıyla Meclis’e sunulan çoğu HDP’li 138 milletvekili hakkında 667 adet fezleke üzerinden dokunulmazlıkların bir anayasa değişikliğiyle kaldırılması planlanıyor.

CHP ve MHP de dokunulmazlık teklifine destek olacaklarını açıklamıştı. Teklifin AKP, CHP ve MHP’nin 489’u bulan sandalye sayısıyla genel kurulda yapılacak oylamada referanduma gerek kalmadan kabulü mümkün olacak. Ancak partiler anayasa değişikliklerinde grup kararı alamazken, oylamalar da gizli yapılıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu‘nun bir canlı yayındaki “Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz” açıklamasının ardından CHP’de kazan kaynamaya başladı. Bazı vekiller açık açık “hayır diyeceğim” diyerek oy renklerini belirttiler.

HDP bugün genel kuruldaki görüşmelere ve oylamaya katılacak. Bir HDP’linin ifadesine göre; “Bizim katılıp katılmamamız sonucu etkilemeyecek. Ama oylamaya katılıp AKP’den hayır diyeceklerin elini rahatlatacak bir sürpriz üzerinde konuşuyoruz” diyor.

Eğer kulislerde dillendirilen “sürpriz”i uygularlarsa dokunulmazlıkların kaldırılmasına “hayır” diyecek AKP’li vekillerin elini ciddi biçimde rahatlatacak HDP’liler.

AKP’nin hamlesine göre odak “referandum”

367’yi bulamayacağını bilen AKP, planlarını referandum üzerine kuruyor, sadece dokunulmazlıkları halkoylamasına sunarak “HDP’yi dolayısıyla Kürtleri Meclis’ten tasfiye ediyor, başkanlığın yolunu açmaya çalışıyor” eleştirilerine karşılık “çok şıklı” anayasa değişiklikleri üzerinde çalışıyor. Referandumda dokunulmazlıkların kaldırılmasının yanına ikinci değişiklik önerisi olarak “Partili Cumhurbaşkanlığı”nı ekleyecek.

Üçüncü değişiklik önerisi ise “seçim barajının düşürülerek, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmasını sağlayacak anayasa değişikliğini hayata geçirmek” olacak. Böylece AKP, hem CHP’yi hem de HDP’yi “Ne yani barajın düşürülmesini istemiyor musunuz” diyerek köşeye sıkıştıracak. Dokunulmazlıkların kaldırılması referandumunu da barajı düşürme ambalajına saracak. Bir nevi yeni bir “yetmez ama evet” hamlesi yapmış olacak…


İkinci tur cuma günü yapılacak

Reuters’in haberine göre Turan, “Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinde bir gecikme yok. Yarın ilk tur oylama yapılacak. 48 saat sonra da ikinci tur” diye konuştu.

Yarın akşam saatlerinde ilk tur oylamanın gerçekleşmesi durumunda cuma günü sabah ikinci tur oylama yapılabilecek.

CHP haftasonu Antalya’daki parti toplantısı için görüşmelerin gelecek haftaya ertelenmesini istemiş ancak AKP bunu kabul etmemişti.

Turan CHP’nin itirazı hakkında da, “Cuma günü sabah 1000’da başlayan görüşmeler öğlen bitecektir. Çok rahat kampa gideceklerdir. Haftaya da yeni hükümetin kurulması ve güvenoylaması takviminin belirlenmesini istiyoruz” dedi.

Pazar günü olağanüstü kongrede AKP’nin yeni genel başkanını ve aynı zamanda başbakanı belirlemesinin ardından, hükümet kurulma ve güvenoyu süreçlerinin de önümüzdeki hafta Meclis’te gerçekleşmesi bekleniyor.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Meclis’te yaptığı açıklamada,“Biz cuma günü tüm milletvekillerimizle Antalya’da toplanacağımızı önceden ilan ettik. AKP bizim yokluğumuzda TBMM’yi toplamaya kalkarsa sonuçlarına katlanır” ifadesini kullanmıştı.

Turan CHP’nin kendilerine ilk turun bugün, ikinci turunsa çarşamba yapılması teklifiyle geldiğini, kendilerinin de bunu kabul ettiğini dile getirerek “Ancak geçen perşembe HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve CHP Grup Başkanvekili Levent Gök anlaşarak mutabakatı bozdular. Bizi mecburen salı ve cumaya mahkum ettiler” diye konuştu.

Turan, ‘Başbakan dahil firesiz katılacağız’

AKP Meclis Grubu’nun dokunulmazlık oylamalara firesiz ve istisnasız katılacağını da belirten Turan şöyle devam etti: “Başbakan dahil bütün milletvekillerimiz oylamaya katılacak.. Partilerin tavrı net ancak bir parti var ki asıl belirleyici olan o olacak. Bir gün olur bir gün olmaz diyen, en son 367’yi bulamazlar açıklaması yapan bir parti. Umarım herkes bu konuda aklı selim davranır” dedi.


Anayasa değişikliklerinin Meclis’te kabul edilmesi için 367 milletvekilinin oyu gerekirken, düzenlemelerin 330 ila 367 arasında oy alması durumunda referanduma gidiliyor.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.