Kararan muz vücudumuza neler yapıyor?

Kararan muzun vücudumuza neler yaptığını biliyor musunuz?

Kararan muz vücudumuza neler yapıyor?

Kan basıncı düzeyinin korunması açısından oldukça önemli bir mineral olan potasyum bakımından zengin muz, yüksek tansiyonu düşürmek, damar tıkanıklığını önlemek, kalbin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesine yardımcı olmak ve dolayısıyla kalp ve damarlara bağlı hastalıklardan korunmak için önerilen meyveler arasında yer almaktadır.

Kalp ve Damar sağlığı için muz yemenin önemi

1 muz yaklaşık 540 mg potasyum içerir ve potasyum kalp ve damar sağlığını korumak, tansiyonu kontrol altında tutmak için kilit minerallerden biridir.


Muz gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tansiyon üzerine olumlu etkileri çeşitli bilimsel araştırmalarla doğrulanmıştır. Örneğin ABD’de 40 bin erkek üzerinde yapılan bir araştırmada yüksek oranda lif içeren ve potasyum bakımından zengin bir beslenme programını takip edenlerin kalp krizi ve felç geçirme risklerinin önemli oranda azaldığı tespit edilmiş.

Sonuçları “Archives of Internal Medicine”de yayınlanan bir diğer çalışmada ise muz ve benzeri yüksek lifli gıdaların düzenli olarak tüketilmesi (günde en az 21 gr besin lifi) kalp hastalığına yakalanma riskini %12, damar tıkanıklığına yakalanma riskini %11 oranında düşürüyor.

10 bin yetişkinin 19 yıl boyunca takip edilmesi ile elde edilen bu sonuçlar besin lifinin hayatı tehtid eden hastalıklar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu görmek adına oldukça önemli.

Muz, diğer egzotik meyvelerin arasında popülerliğini biraz yitirmiş gibi durmaktadır. Fakat gerçek şu ki doğanın en en hak ettiği yeri almamış meyvesidir.

Bize ihtiyacımız olan birçok besleyici maddeyi sunmakla kalmaz, aynı zamanda mineral, vitamin, lif, tamamen doğal şeker ve diğer faydalı maddeler açısından zengindir.

Günümüzde, özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde artık bir meyve kusursuz bir şekle sahip değilse kimse onu satın almıyor, yani meyvenin satın alınması için parlak ve göz alıcı olması gerekmektedir. O yüzden muz biraz kararmaya başlayınca, hemen onu çöpe atıyoruz.

Yani mantıklı değil mi? Çoğu meyve çürümeye başlayınca dışı kararır. Ama söz konusu muz olunca, bu kararma muzun olgunlaştığını yani daha fazla TNF içerdiği anlamına gelir.

Eğer TNF’nin açılımının ne olduğunu bilmiyorsanız, kısaca Tümör Nekrosis Faktörü (Tumor Necrosis Factor) yani vücuttaki anormal hücrelerle mücadele eden bir kanser karşıtı maddedir.

Yapılan bir bilimsel çalışma, olgunlaşmış muzdaki TNF’nin gerçekten de tümör büyümesini engellediğini ve hücre ölümü veya başka bir deyişle apoptosis aracılığıyla tümör hücrelerinin yayılmasını önlediğini ortaya koymuştur.

İşte bu yüzden bir daha kararmaya başlayan muzu çöpe atmayın. Hemen yiyin ve vücudunuzu bu sağlık deposu meyveden mahrum etmeyin. Eğer muzun yumuşamaya başlayan kısımlarını yemeyi sevmiyorsanız, blendera atın ve kendinize bir smoothie hazırlayın. İnanın bana, bu lezzete bayılacaksınız.

Muzun faydaları nelerdir?

Muzun faydalarından bazıları

– Mide yanması
– Kan basıncı
– Enerji
– Anemi
– Ülser
– Depresyon
– Kabızlık
– Sinirler veya PMS
– Sıcaklık Kontrolü

Depresyon: Muz, doğal bir aminoasit olan ve vücut tarafından depresyon tedavisinde önemli bir rolü bulunan serotonine dönüştürülen “tryptophan” içerir.

Enerji: Efor gerektiren bir egzrsiz öncesinde 2 adet muz yemek hem kan şekerini dengeler hem de egzersiz sırasında ihtiyaç duyacağınız enerjiyi verir.

Kramplar: Egzersiz sırasında veya geceleri yaşanan kas krampları için muz yiyebilirsiniz.

Adet öncesi sendromu: Adet öncesi sendromu yaşıyorsanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak serotonin üretimini tetikleyen muz tüketebilirsiniz.


Şişlik: B6 vitamini bakımından zengin olan muz vücudun aşırı su tutmasını önler, zayıflamaya yardımcı olur, sinir sistemini destekler, ve beyaz kan hücresi üretimini arttırır.

Toksinler: Muz, sindirime yardımcı olan ve vücutta bulunan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan “pektin” içerir.

Kabızlık: Besin lifi bakımından zengin olan muz bağırsak hareketi sağlayarak kabızlığın geçmesine yardımcı olur.

Reflü: Mide asidini dengeleyen muz aşırı asit üretimi nedeniyle yaşanan reflü ağrılarına iyi gelir.

Hafıza: Muzu düzenli olarak yiyerek hafıza ve konsantrasyon için önemli bir mineral olan potasyumu yeterli miktarda alabilirsiniz.

Kaşıntı: Sinek sokması ya da alerji nedeniyle kaşınan bölgelere muz kabuğunun içini sürebilirsiniz.

Vücut sıcaklığı: Sıcak günlerde muzun tüketilmesi ile vücut sıcaklığını düşürebilirsiniz.

Sigarayı bırakma: Sigarayı bırakırken yaşanan “yoksunluk” belirtilerini B vitaminler, potasyum ve magnezyum içeren muzla azaltabilirsiniz.

Kanserden korunma: “Internal Journal of Cancer”da yayınlanan bir araştırmaya göre, antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi böbrek kanseri azaltıyor. Aynı araştırmada haftada 6-8 adet muz yemenin böbrek kanseri riskini %50’ye kadar azalttığının altı çiziliyor.

Hastalık: Yüksek ateş ve ishal gibi ani kilo kaybına neden olan durumlarda besin değeri bakımından zengin olan muz yemek, ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri daha kolay almanızı sağlar.

Muzun besin değeri nelerdir?

1 adet orta büyüklükte muz:

110 kalori
3 gr besin lifi
14 gr şeker
75.5IU A vitamini
10.3 gr C vitamini
0.1 gr E vitamini
0.1 mg riboflavin
0.8 mg niasin
0.4 mg B6 vitamini
23.6 mcg folat
5.9 mg kalsiyum
0.3 mg demir
21.9 mg magnezyum
26 mg fosfor
422 mg potasyum
0.2 mg çinko
0.1 mg bakır
0.3 mg manganez
1.2 mcg selenyum içerir.

Muzun genel olarak “iyi bir enerji kaynağı” olarak gösterilmesinin altında yatan neden şeker bakımından zengin olmasıdır. Fazla yendiğinde günlük olarak alınması önerilen şeker miktarı aşılabilir.

1 adet muzla sağlıklı beslenme listelerinde önerilen potasyum miktarının yaklaşık %25’ini tek başına karşılayabilirsiniz.

Dikkat! 1 gün içinde 5 adet muz yerseniz ihtiyacınızdan fazla potasyum almış olursunuz. Bu bir alışkanlığa dönüşürse ishal, mide bulantısı, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir.


Düzenli olarak önerilenden fazla potasyum almak ilerleyen yaşlarda böbreklerin potasyumu eleme fonksiyonu üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

Karabuğday nedir? Tüketmeniz için 13 sağlıklı neden

Kinoa: Yeni çağın mucize besini Quinoa


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.