Kaslı atletik ve fit bir vücut için 6 etkili fitness tüyosu

Yoğun bir egzersiz dönemi için spor salonunun yolunu tutan erkekler, kaslı olmak uğruna sağlıklı beslenmeyi ve su içmeyi ihmal edebiliyorlar. Oysa atletik ve fit bir vücut için su, beslenme, uyku ve egzersiz dörtlüsü büyük bir önem taşıyor.

Kaslı atletik fit bir vücut için su tüketmek neden önemli?

Atletik bir vücut için su, beslenme, uyku ve egzersiz dörtlüsünden birini aksatmanın kas yapma sürecine ve sağlığa zarar verdiğini belirten Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, “Düzenli spor yaparken düzenli beslenemezseniz, egzersizden istediğiniz performansı alamazsınız. Düzenli egzersiz yaparken ve sağlıklı beslenirken yeterince su içmezseniz, zamanla vücudunuza zarar verirsiniz” diyor.

Yoğun bir egzersiz dönemine giren erkekler, sadece kas yapmaya odaklanınca sağlıklı beslenmeyi ve yeteri kadar su içmeyi unutabiliyorlar. Oysa ki, fit bir vücuda sahip olmak için su, beslenme, uyku ve egzersiz olmazsa olmazlar arasında ilk sıralarda.


Egzersizin mevsimi yoktur

Kaslı ve atletik bir vücut görünümü için en etkin çözüm olarak görülen spor ve egzersiz, aslında sadece kilo vermek veya daha iyi görünmek için değil; kas, kemik ve kalp damar sistemini korumak, depresyondan uzaklaşmak, kan yağlarını sağlıklı sınırlarda tutabilmek, diyabet ve kanserden korunmak için de büyük önem taşıyor. Sağlıklı bir vücuda ve yaşama sahip olmak için sürdürülebilir bir şekilde egzersiz yapmayı tavsiye eden Waternet Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, egzersizin mevsimi olmadığını vurgulayarak, “İster yürüyün ister fitness yapın isterseniz de futbol oynayın ama hayatınızın her döneminde mutlaka egzersize yer verin” diyor.


Kaslı atletik bir vucüt geliştirmek için bu dört maddeyi sakın unutmayın!

Spor yaparken sağlığımızı korumak için düzenli egzersiz, düzenli beslenme, düzenli uyku ve yeterli su tüketiminin önemine işaret eden Diyetisyen Canan Aksoy, bu dörtlüden biri aksadığında spor sürecinin ve vücudumuzun zarar gördüğünü dile getiriyor. “Düzenli spor yaparken düzenli beslenmezseniz, egzersizden istediğiniz performansı alamazsınız. Düzenli egzersiz yaparken ve sağlıklı beslenirken yeterince su içmezseniz, zamanla vücudunuza zarar verirsiniz” diyen Canan Aksoy, özellikle kas geliştirici antrenmanlar yapanlar için bu dört kuralın kilit bir öneme sahip olduğunun altını çiziyor.

Yakılan her bir kalori için bir mililitre su almak gerekir

Vücuttaki kas kitlesi arttıkça su ihtiyacının da artacağına dikkat çeken Diyetisyen Canan Aksoy, “Kas hücrelerinin yüzde 80’lik bölümünü, yağ hücrelerinin ise yüzde 25-30’luk kısmını su oluşturur. Kas kitleniz arttıkça, aynı hareketleri yaparken daha fazla enerji harcarsınız, buna bağlı olarak da vücudunuzun yaktığı kalori miktarında artış görülür. Yaktığınız her bir kalori için bir mililitre su almanız gerekir, bu da daha fazla su içmenizi zorunlu kılar. Sağlık için spor yaparken su içmeyi unutmayın” diyor.

Kaslı fit bir vücut için en iyi fitness tüyoları

  1. Spora asla aç gitmeyin. Egzersizlerden 1-1.5 saat kadar önce mutlaka karbonhidrat almaya çalışın.
  2. Kahvaltıdan sonra egzersiz yapacaksanız, kahvaltınızda ekmek bulundurmayı ihmal etmeyin.
  3. Kahvaltıdan önce veya akşam iş çıkışında spor yapacaksanız, karbonhidrat açısından zengin meyve, kuru meyve, süt ve yulaf hayatınızı kurtarabilir.
  4. Egzersiz öncesinde asla su içmeyi kısıtlamayın hatta tam aksine bol bol su için.
  5. Egzersiz sırasında her yarım saatte bir 1 bardak su içmeye çalışın. Bu, performansınızın artmasına yardımcı olabileceği gibi vücudunuzdan toksinlerin atılmasını da sağlayacaktır.
  6. Egzersiz çıkışı ilk bir saat içinde yağsız et, tavuk, balık gibi yağsız protein kaynaklarına, yanında salata veya meyve gibi antioksidan zengini besinlere ve makarna, ekmek, çorba gibi bir karbonhidrata yer verin.

Egzersizden sonraki ilk bir saat içinde idrar çıkışınız varsa, bu, egzersiz sırasında yeterli miktarda su içtiğiniz anlamını taşır; idrar çıkışınız yok ise, spor yaparken tükettiğiniz su yetersiz demektir. Yetersiz su tüketimi, böbrek üzerine aşırı yük binmesine yol açar, vücut sıcaklığı yükselir ve bunlar, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için tercih edilen durumlar değildir.

Erkekler mükemmel karın kasları için neler yapmalı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.