Çocukların karnelerine ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?

Okul başarısında ailelerin çocuklarını ödüllendirirken kantarın topuzunu kaçırmaması gerekiyor. İyi bir karne karşısında, pahalı hediyeler almak yerine, çocuğu fark edici bir yaklaşım sergilemek daha olumlu sonuçlar doğuruyor. Karne iyiyse nasıl hediyeler alınacak? Kötü karnenin cezası ne olacak? Peki iyi karne nasıl ödüllendirilmeli, kötü karne getiren çocuğa nasıl yaklaşılmalı?

Çocukların karnelerine ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?

Karne hediyesi alırken ölçünün kaçırılmaması uyarısında bulunan Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, “Okula gitmek ve ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. ‘Karnen iyi notlarla dolu olursa sana hediye alırım’ gibi bir yaklaşım yanlıştır. Bu şekildeki yaklaşımlar çocuğun her başarısında ya da yerine getirmesi gereken sorumluluklarında maddi imtiyaz veya hediye beklentisine neden olur” dedi.

Çocuğun karnesine nasıl tepki göstermeli?

Okullar yarıyıl tatiline giriyor. Evdeki en önemli gündem konusu şüphesiz karnenin nasıl geleceği… Karnesinde hangi notların olacağını, hangi derslerden kalıp hangilerinden geçeceğini aşağı yukarı önceden tahmin eden çocuğunuzu en çok meraklandıran ise sizin göstereceğiniz tepki! Karne iyiyse nasıl hediyeler alınacak? Kötü karnenin cezası ne olacak? Peki iyi karne nasıl ödüllendirilmeli, kötü karne getiren çocuğa nasıl yaklaşılmalı? Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, bu soruları sizin için yanıtladı:


Karne hediyesi seçerken maddi değil, manevi hediyeleri vermeye dikkat etmeli

Çocuğunuza sevgi ve takdir ödülü

Karneyi ödüllendirirken maddi ödülleri kullanmak ve pahalı hediyeler almak yerine çocuğunuzu fark etmek ve manevi ödüllendirme olan ‘Aferin, seninle gurur duyuyorum’ veya ‘Tebrik ederim’ sözler daha faydalıdır. Sevgi ve takdir, çocuğa verilen en büyük hediyedir.

Okula gitmek ve ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. ‘Karnen iyi notlarla dolu olursa sana hediye alırım’ gibi bir yaklaşım yanlıştır. Bu şekildeki yaklaşımlar çocuğun her başarısında ya da yerine getirmesi gereken sorumluluklarında maddi imtiyaz veya hediye beklentisine neden olur.

Çocukların karnelerine ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?

 Çocukla sihirli cümlelerle iletişim kurun: “Ben sana güveniyorum”

Öğrencinin dönem içindeki başarısının ve gayretinin göstergesi olarak kullanılan notlar, bazen gereğinden fazla önemsenebilir. Çocuk daha iyi not alamadığı için suçlanabilir. Ailenin yaptığı baskı sonucunda çocuğun kendine olan güveni sarsılabilir. Ailesinin onu değil de notları önemsediği fikrine kapılarak kendini değersiz hissedebilir. Bu nedenle çocuğunuzun karnesi kötü ise onu korkutmayın. Zaten utanarak karnesini size gösterirken bir de siz aşağılarsanız, başarısızlığı kabullenir ve derslerini düzeltmek için hiçbir çaba harcamaz. Bu yüzden çocuğunuz karnesini getirdiğinde ders notları düşükte olsa, ona sarılıp, öpün ve ne olursa olsun sizin çocuğunuz olduğunu hissettirin.


Çocuğunuzu moralle yüreklendirin

Notları düşük olduğu dersleri gülümsemeyerek “Artık ikinci dönem biraz daha fazla çalışarak düzeltirsin, ben sana güveniyorum, daha başarılı olacaksın” v.b. sözlerle moral vererek yüreklendirin. Ona inandığınızı gösterin. Eğer özel desteğe ihtiyacı varsa tatil süresince fazla sıkmadan, özel bir öğretmenden destek alabilirsiniz.

 Çocuğunuzu asla tatilden mahrum etmeyin!

Çocukların karnelerine ailelerin yaklaşımı nasıl olmalı?

Çocuklarınızın karnesinde düşük notlar olsa bile, tatilde dinlenmesine ve eğlenmesine izin vermelisiniz. Başarısız olduğu dersleri sürekli çocuğunuza hatırlatıp, tatilden mahrum edip, onun keyif alacağı zamanını zehir etmemelisiniz. Bunun yerine çocuğunuzla birlikte akademik başarısını arttırmak için çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Çocuğun gelişimsel ve akademik durumuna göre tatilde olduğunu göz önünde tutarak oyun oynamaya uzun süre zaman ayırmanız gerekir. Unutmayın ki öğrenme sadece masa başında soru çözerek olmaz. Çocuklar oyun oynayarak da öğrenebilirler. Bu yüzden çocuğunuza oynayarak öğreneceği etkinlikler seçebilirsiniz.

Çocuğunuzla oyun ve eğlence: Birlikte pasta ve börek pişirin, çiçek dikin.

Çocuğunuzu tatilde ders çalışması için zorlamayın. Oyun, eğlence, dinlenme haklarına saygı gösterin ve buna yönelik planlar yapın. Aile içi ilişkilerin güçlendirmek ve çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmesi açısından çalışan anne – babalar için okul tatili bulunmaz bir fırsattır. Sinema, tiyatro, şehir gezisi, hayvanat bahçesi, yürüyüş gibi çocuğunuzun hoşuna gidecek faaliyetleri birlikte gerçekleştirin. Tüm ailenin oynayabileceği oyunlar oynayabilirsiniz.


Çocuğunuzun evde olduğu saatlerde sıkılmaması için yaşına ve gelişimine uygun olarak ev sorumlulukları verebilirsiniz. Örneğin birlikte yemek, pasta veya börek pişirebilirsiniz. Bu onların hem büyüdüklerini hem de evde bir birey olarak yer aldıklarını pekiştirir.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.