Fed faiz artışı yapmayacak mı? Dolar yeniden yükselir mi?

Fed faiz artışı yapmayacak mı? ABD’de istihdam verilerinin hayal kırıklığı yaratmasının ardından dolar değer kaybetti, gözler Amerikan Merkez Bankası Fed’e çevrildi. Peki Fed Başkanı Yellen’in açıklamaları ne anlama geliyor?

Fed faiz artışı yapmayacak mı? Dolar yeniden yükselir mi?

Yılın ikinci yarısında dolar tekrar yükselişe geçebilir

Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Kıdemli Uzmanı Uraz Çay, FED Başkanı Janet Yellen’ın 6 Haziran’da Philedelphia’da yaptığı açıklamaları, global piyasalar açısından analiz etti.

Yellen’ın genelde bir önceki konuşmasına göre daha güvercin bir tutum sergilediğini belirten Çay, yine de 2016 yılının ikinci yarısında piyasa fiyatlamalarında dolar endeksinde tekrar bir yükseliş görmemizin hâlâ yüksek bir olasılık olduğuna dikkat çekti


Küresel piyasalar, cuma günü beklentilerin çok altında gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından, FED Başkanı Janet Yellen’ın Philadelphia’da yaptığı konuşmaya odaklandı. FED Başkanı, katıldığı etkinlikte son dönemde açıklanan makroekonomik verileri değerlendirirken, “Gelecek veriler, beklediğim gibi işgücü piyasası şartlarının güçlendiği ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığını gösterirse, faiz oranında ek kademeli artışlar muhtemelen uygun olacaktır” değerlendirmesini yaptı, ancak faiz artırımı zamanlamasına yönelik herhangi bir yorumda bulunmadı.

Yellen’in açıklaması ne anlama geliyor?

Yellen’ın bu konuşmasının ardından Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Kıdemli Uzmanı Uraz Çay, Janet Yellen’ın konuşmasını değerlendirdi:


“Yellen’ın, pazartesi günü ekonomik görünüm üzerine yaptığı konuşmada, beklentilerin oldukça altında kalan mayıs ayı tarım dışı istihdam verilerinin açıklanmasından önce Harvard Üniversitesi’nde yaptığı konuşmaya nazaran, daha güvercin olduğu söylenebilir. Bu konuşmanın güvercin olarak algılanmasının nedeni, ikinci faiz artışının zamanlamasını belirtmeyerek ‘faiz artışı sürecinin önceden belirli bir zamanlaması yok’ cümlesini sık sık kullanması. Ancak konuşmanın detaylarına baktığımızda, mevcut ekonomik durumda istihdamın tam kapasiteye yaklaştığını ve genel olarak olumlu bir tablo çizdiğini belirtiyor (2015 yılında aylık yaklaşık 230K, 2016 ilk çeyreğinde aylık 200k istihdam üretimiyle %5’in altına inan işsizlik oranı verilerinden hareketle). İş açılışlarının mart ayında rekor seviyeye ulaşması ve istifa oranlarındaki artış da -istihdam piyasasına güvenen çalışanların daha hızlı istifa edeceği yaklaşımıyla- bu olumlu duruşu destekliyor. 2016 Nisan – Mayıs aylarında sadece 80K istihdam yaratılması ve mayıs ayındaki kötü rakamlar, her ne kadar aşağı yönlü riskleri artırsa da, bu durumun daha az kişinin aktif olarak iş aramasından kaynaklandığının göstergesi olarak yorumlanıyor.”

Uraz Çay, Yellen’ın konuşma metninde, istihdam konusunda genel olarak olumlu bir resmin çizilmesi ve bunun sık vurgulanmasının, enflasyon hedeflemesinin aslında daha büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkabileceğinin göstergesi olduğuna dikkat çekti. Çay sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamı manşette beklenti altı kalsa da, ortalama saatlik ücretlerdeki %2.5’luk yıllık artış aslında geçen hafta cuma günü açıklanan verinin faiz artışı sürecinde olumlu bakılması gereken bir nokta olduğunu gösteriyor. Ücret artışının önümüzdeki dönemlerde hem enflasyona pozitif, hem de aktif iş arayanlara olumlu olarak yansıması beklenebilir.

“Detaylara bakmaya devam ettiğimizde olası bir beklenmedik ekonomik şokta mevcut durumda konvansiyonel para politikası araçlarının kullanılabilirliğinin tartışılması, haziran ayında tekrar toparlanan istihdamda (haftalık işsizlik başvurularının da sinyal verdiği üzere) temmuz ayında ikinci bir artış görülmesini artıracak bir diğer değişken.


“Konuşmayı kısaca özetlemek gerekirse, faiz artışı sürecinde haziran ayı olasılığının artık oldukça azalması (Brexit tartışmalarının da konuşmada bulunması), ancak temmuz ayı için olumlu gelecek ekonomik verilerin, kararın hızlı bir şekilde verilmesine sebep olacağı söylenebilir. 2016 ikinci yarısında piyasa fiyatlamalarında dolar endeksinde tekrardan bir yükseliş görmemiz hala yüksek olasılık.”

Dolar ABD istihdam verisiyle sert düştü!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.