LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne Valilik engeli

İstanbul Valiliği, 19 Haziran’da düzenlenmesi planlanan Trans Onur Yürüyüşü’ne ve 26 Haziran’da düzenlenmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini duyurdu.

LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne Valilik engeli

Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada “Vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir”dendi.

Diğer yandan valilik, yasağın yanı sıra İstanbul halkına da eyleme katılmama çağrısı yaptı: “Değerli İstanbullu hemşehrilerimizin bu tür çağrılara itibar etmemelerini, Güvenlik Güçlerinin bu yönde yapacağı uyarılara riayet ederek yardımcı olmalarını rica eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”


LGBTİ+ Onur Yürüyüşü daha önce İzmir’de ‘terör örgütü propagandası’, Ankara’da da ‘provokasyon’ bahanesiyle yasaklanmıştı.

Son günlerde de Müslüman Anadolu Gençliği isimli bir grup ve Alperen Ocakları, yürüyüşe yönelik ‘tehdit gibi açıklama’larda bulunmuş, yürüyüşe katılmak isteyenleri hedef alacaklarını duyurmuştu.

LGBTİ’den Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasına yönelik açıklama

İstanbul Valiliği’nin yürüyüşlerini yasaklaması üzerine LGBTİ açıklama yaptı. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Yıl boyunca yaşadığımız hak ihlallerine ses çıkarmak, eşitlik, özgürlük, yasal statü talebimizi dile getirmek ve varoluşumuzdan utanç değil ‘onur’ duyuyoruz demek için 2003 yılından beri her Haziran ayının son Pazar günü İstiklal Caddesi’nde LGBTİ+ Onur Yürüyüşünü düzenlemekteyiz. Sene de bir gün de olsa şehirlerin merkezinde görünür olmak bizler için büyük önem taşımaktadır.

İstanbul Valiliği bugün yaptığı basın açıklamasıyla 26 Haziran 2016 tarihinde planlanan yürüyüşü yasakladığını duyurmuştur. Aynı kurum, geçtiğimiz sene 100 bin kişinin katılması beklenen Onur Yürüyüşü’nü de ‘Ramazan ayı dolayısıyla bazı grupların hassasiyetleri’ gerekçesiyle engellemeye çalışmış, onlarca kişinin yaralanmasına yol açmıştı. Kaydedilen şiddet görüntüleri bütün dünyada yankı bulmuştu.

Yargı mercilerine başvuracağız

İstanbul Valiliği, basın açıklamasında yürüyüşe yönelik tehditleri gerekçe göstermiştir. Bir kere de buradan hatırlatıyoruz: Devletin asli görevi hak kullanımını engellemek değil, hakkın kullanılmasına engel olan durumları ortadan kaldırmaktır. Başka bir deyişle, Valilik, tehditlere yönelik önlem almak yerine insan hak ve özgürlüklerini harcamayı tercih etmiştir.

Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı, en temel insan haklarından biri olan ifade özgürlüğünün bir parçasıdır ve gerek anayasal gerek uluslararası sözleşmelerce koruma altına alınmıştır. Anayasa’da da geçtiği gibi ‘Herkesin önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı vardır’ Aynı şekilde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlerinin Düzenlenmesine İlişkin kanunda da bu hakkın hangi usullerle kullanılacağı izaha muhtaç olmayacak derecede izah edilmiştir. Tekrar etmek gerekirse valiliğin bu kararı hukuka ve kanuna aykırıdır.


Konuyla ilgili hukuki süreci Onur Haftası Komitesi olarak takip edeceğimizi ve yargı mercilerine başvuracağımızı kamuoyu önünde bir kez daha saygıyla duyuruyoruz”

Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü nedir?

28 Haziran 1969 günü, New York’taki Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireyler uzun süredir kendilerine uygulanan baskı ve şiddete karşı ayaklanmış, baskına gelen polisi bara hapsetmiş, yapılan eylemler ve çatışmalar dört gün boyunca sokaklara yayılmıştı. LGBTİ+ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bu gün, dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında, 1993 yılında kutlanmak istendi. Ancak valiliğin yasaklaması, yapılan gözaltılar ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu Onur Yürüyüşü gerçekleştirilemedi.

İstanbul’da ilk Onur Yürüyüşü 2003 yılında gerçekleşti

Yasaklar karşısında hareketin talepleri ve aldığı toplumsal destek güçlendi ve ilk İstanbul Onur Yürüyüşü 2003’te, Onur Haftası gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O zaman ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. 2015 yılında ise 13. Onur Yürüyüşü beklenmedik şekilde polis tarafından engellendi. Ancak mücadeleye kararlı olan LGBTİ+ hareketi, 26 Haziran 2016 günü 14. Onur Yürüyüşü’nde yeniden sokakları doldurmak istiyor. Onur Haftası etkinlikleri her sene yapılan çağrıya kulak veren bağımsız bir gönüllü grubu tarafından hazırlanıyor.

2016 Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü etkinlikleri

Gelenekselleşen İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası bu yıl 24. yılını kutluyor. “Örgütleniyoruz” temasıyla gerçekleşecek 24. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri, 20-26 Haziran 2016 tarihleri arasında, Taksim ve çevresindeki birçok mekanda ücretsiz olarak gerçekleşecek.

Onur Haftası Komisyonu, çağrı metninde “Her yıl on binlerce kişiye ulaşan kalabalıkla, barış içinde gerçekleşen İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü için bu yıl da sokaklarda olmak istiyoruz. Orlando katliamının ertesinde, LGBTİ+’leri tanımayanlara, aşkı baskılayanlara, nefret kusanlara inat sesimizi yükseltelim.” diyor.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası’nın “Örgütleniyoruz” başlıklı bu yılki teması çerçevesinde17 şehirden 18 LGBTİ+ örgütü Onur Haftası etkinliklerinde olacak: Düzenlenecek forumda, Eskişehir, İzmir, Antakya, Diyarbakır, Mersin, Gaziantep, Afyon, Adana, Çanakkale Trabzon’un da aralarında olduğu şehirlerden gelen aktivistler, LGBTİ+ dernekleri, sendikaların ve siyasi partilerin LGBTİ+ örgütlenmeleri, LGBTİ+ öğrenci kulüpleri ve bağımsız aktivistler bir araya gelecek, sokağa çıkmanın bile zorlaştığı günlerde bir araya gelmenin hallerini, bu koşullarda örgütlü olmanın alternatif yöntemlerini, neler yapıldığı ve neler yapabileceğini konuşacak.

Bu yıl hiçkimsenin cinsel, romantik ve cinsiyet kimliğinin hiçbir şekilde geride bırakılmaması için LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) kısaltmasının sonuna ilk defa artı eklendi. Onur Haftası Komisyonu bu isim güncellemesiyle “hareketimizde aslında gökkuşağı paletinin tüm kombinasyonlarının varolduğunu ve dışarıdan bakarak kimseye kimlik tayin edemeyeceğimiz bilincinin toplumsallaştırılmasını” amaçladıklarını belirtti. Haberin devamı

Alperen Ocakları’ndan Onur Yürüyüşü’ne tehdit

Alperen Ocakları, 26 Haziran’da gerçekleştirilecek 2016 LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne ‘her şeyi göze alarak’ engel olacaklarını açıkladı. Alperen Ocakları Vakfı İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, yürüyüşü ‘terbiyesizlik’ olarak niteledi. Mircan, “İsmi onur yürüyüşü olan ama aslı ahlaksızlık olan ve toplumun sinir uçlarına dokunan bu tip ahlaksızlıkların normalleştirilmesine, özendirilmesine asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu. Haberin devamı

Taksim LGBTİ Onur Yürüyüşü için çok tehlikeli çağrı


LGBTİ’nin Onur Yürüyüşü öncesi Müslüman Anadolu Gençliği (MAG) adlı bir grup Taksim için aynı gün ve saatte şiddet çağrısında bulundu. Grup yayınladıkları bildiri ve afişte, “Laikistan Cumhuriyeti’nin müsaade ettiği sapkınlığa müdahale etmekle mükellefiz, seni de bekliyoruz” denildi. Haberin devamı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.