Trans Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

Trans Onur Yürüyüşü’ne tekbirlerle engel olmak isteyen 11 kişi gözaltına alındı. Valilik tarafından izin verilmeyen 7. Trans Onur Yürüyüşü’ne polis engel oldu.

Trans Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi

Gözaltına alınan yürüyüşçülerden biri, polis aracına götürülürken, “Alışın buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” diye tepki gösterdi.

Taksim’de valiliğin izin vermemesine rağmen yapılacağı belirtilen 7. Trans Onur Yürüyüşü’ne tepki için gelen gruplara polis engel oldu. Sloganlar atan grupların Taksim Meydanı’na girişine izin verilmedi. Ara sokaklarda toplanan LGBTİ grubuna polis müdahale etti. Diğer yandan tekbir getirerek Türk bayrağı açan başka bir grup da meydana yürümek istedi.

Homofobik gruplardan 11 kişi gözaltına alındı

Bir hafta önce Alperen Ocakları ve Müslüman Anadolu Gençliği isimli homofobik gruplar tarafından hedef gösterilen Trans Onur Yürüyüşü öncesi, mitinge engel olmak isteyen 11 kişi gözaltına alındı.


trans onur yürüyüşü taksim meydanı gözaltı tekbir

Daha önce İstanbul Valiliği, 19 Haziran’da düzenlenecek 7’inci Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran’da yapılacak 14’üncü İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini açıklamıştı.

LGBTİ, yürüyüşün anayasal bir hak olduğunu belirterek Valilik kararını tanımayacaklarını söylemişlerdi

Açıklama üzerine Trans Onur Haftası Komitesi ve İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, kararı tanımayacaklarını söylemiş ve “Valilikten izin istemedik ki!” yanıtı vermişti. Bu sırada Alperen Ocakları ve Müslüman Anadolu Gençliği isimli gruplar, hem Trans hem de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü tehdit etmişlerdi.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yönünden İstiklal Caddesi tarafına yürüyen ve Trans Yürüyüşü’ne engel olmak isteyen bir grup, Taksim Meydanı’nda polis tarafından durduruldu. İstiklal Caddesi’ne geçişlerine izin verilmeyen gruptakiler, “Onlar da geçmeyecek” diyerek polise tepki gösterdi. Grup, Taksim Meydanı’ndan ara sokağa girerek alandan uzaklaştı.

trans onur yürüyüşü tekbir getiren grup taksim'e yürümek istedi

Tekbir getiren grup da Taksim’e yürümek istedi

Bir süre sonra Divan Kavşağı’nda toplanarak tekbir getiren başka bir grubun etrafı polis tarafından çevrildi. Türk bayrağı açarak Taksim’e yürümek isteyen gruptakiler polis tarafından gözaltına alındı.


Taksim Meydanı’nda bekletilen çevik kuvvet araçlarına bindirilen eylemciler emniyete götürüldü. Öte yandan polisin Taksim Meydanı ve çevresindeki ‘güvenlik önlemleri’ sürüyor. Metro Taksim durağında durmazken, polis metro çıkışlarında bekliyor.

trans onur yürüyüşü polis müdahalesi

LGBTİ grubuna polisin sert müdahalesi

İstiklal Caddesi ara sokaklarında toplanan LGBTİ gruba polis sert bir şekilde müdahale etti.

Taksim’de 19-26 Haziran tarihleri arasında yapılması planlanan ancak İstanbul Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklanan ‘LGBTİ Onur Yürüyüşü’nü yapmak isteyen yaklaşık 50 kişilik grup, İstiklal Caddesi ara sokaklarında toplandı.

Polis, Kıvılcım Arat’ı gözaltına almaya çalıştı

Polis görüşmelerden sonra dernek önünde basın açıklaması yapılmasına izin verdi, ardından açıklamayı engelledi. Basın açıklamasını okuyan İstanbul LGBTİ’den Kıvılcım Arat’ın mikrofonuna vuran polis, Arat’ı gözaltına almaya çalıştı.

Sokakta gazetecilerin bir kısmını dışarı çıkaran ve darp ederek kitleyi dağıtmaya çalışan polis, görüntü ve fotoğraf almaya çalışan gazetecileri de darp etti. Polis, kitlenin dağılmaması üzerine bu kez gaz bombaları ve plastik mermilerle saldırdı. Çıkan arbedede gözaltına alınanlar olduğu öğrenildi.


Basın açıklaması yapmak isteyen grubu polis dağılmaları konusunda uyardı. Daha sonra alandan gazetecileri uzaklaştıran polis uyarıları dikkate almayan gruba müdahale etti. Ara sokaklarda slogan atan gruba karşı polis boyalı mermi kullandı. Grup bölgeden uzaklaşırken emniyet görevlilerinin aldığı önlemler devam ediyor.

LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne Valilik engeli

Taksim LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne çok tehlikeli çağrı

Alperen Ocakları’ndan Onur Yürüyüşü’ne tehdit


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.