Yaşar Nuri Öztürk sevenlerini yasa boğdu

Ünlü İlahiyat Profesörü Yaşar Nuri Öztürk, bugün 16.30’da evinde vefat etti. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi devam eden Öztürk, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu. Yıllardır kendine özgü uslubuyla halkı medyada bilgilendiren ve bir çok kitabı olan din bilgini Yaşar Nuri Öztürk, sevenlerini yasa boğdu.

Yaşar Nuri Öztürk sevenlerini yasa boğdu
Yaşar Nuri Öztürk mide kanseri teşhisiyle 12 Kasım 2011’de ameliyat olmuş ve 3.5 ay kemoterapi görmüştü.

Öztürk, rahatsızlığından dolayı geçtiğimiz günlerde de Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Burada bir süre tedavi gören Öztürk daha sonra evine geçmişti.

Yaşar Nuri Öztürk’ün yaşamını yitirdiği haberini Halkın Yükseliş Partisi (HYP) Genel Başkanı Ragıp Önder Günay Facebook sayfasından duyurdu.


Gazeteci Hulki Cevizoğlu da Öztürk’ün saat 16.30’da evinde yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

İlk bilgilere göre Öztürk’ün cenazesinin Cuma günü öğleden sonra Üsküdar’daki Şakirin Camii’nden kaldırılacağı belirtiliyor.

Doğumgünü 22 Haziran olan Öztürk’ün ölüm gününün de aynı günde olması da anlamlı bir tesadüf olarak görüldü.

Akşam saatlerinde acı haberin yayılmasının ardından Yaşar Nuri Öztürk’ün vefat haberini alan ünlüler ve sevenleri sosyal medyada çok sayıda mesaj paylaşıyor.

Yaşar Nuri Öztürk kimdir?

Yaşar Nuri Öztürk, Bayburtlu bir anne ile Sürmeneli bir babanın çocuğu olarak 22 Haziran 1945 tarihinde Trabzon’un Sürmene ilçesinin Küçükdere köyünde doğmuştur. Çoğu Çaykara’da bulunan Niyazoğlu sülalesindendir. İlk eğitimini babasından Kur’an okuyarak aldı ve dokuz yaşında hafız oldu. On yıllık klasik medrese eğitiminden sonra hukuk ve ilahiyat tahsilini tamamladı. 12 yıl imamlık ve vaizlik yaptıktan sonra üniversiteye tekrar dönerek
1980 yılında “İslam Felsefesi” konulu doktorasını tamamladı ve 1986 yılında aynı dalda doçent oldu.


Ortadoğu,Balkanlar, Avrupa ve Afrika ülkeleri, ABD, Güney Kore ve Japonya’da kendi alanı ile ilgili akademik araştırmalar yapan Öztürk, ayrıca Fransa’da Grenoble Üniversitesinde çalıştı.New York’ta “İslam Düşüncesi ve Çağdaş Sufî Düşünce” dersleri okuttu.

Türkçe, Arapça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerinde çeşitli çalışmaları bulunan Yaşar Nuri Öztürk, 1978 ve 1982’de “Türkiye Milli Kültür Vakfı” ödülünü kazandı.

Yurt dışında ve yurt içinde pek çok yerde İslam dininin zihniyeti, insan ve insan hakları konularında konferanslar verdi. Türkiye’de Kur’an-ı Kerim’in Özüne Dönüş Hareketi’nin öncüsü olan ve Time Dergisi’nin gerçekleştirdiği “20. Yüzyılın En Önemli Kişileri” listesinde kamuoyunca belirlenen yüz isim arasında ilk on arasına girdi.

İlk tercümesi Elmalılı M. Hamdi Yazır tarafından yapılan Kur’an’ın yorum katılmamış Türkçe çevirisini yayınladı. 1993 – 2003 yılları arasında 126 baskı yapan bu çeviri, “Türkiye Cumhuriyeti Tarihinin En Çok Baskı Yapan Kitabı” sayılıyor.

1992 yılında İstanbul Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi kuruldu. 19.11.1993 yılında ise Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk kurucu dekan olarak atandı.

14 Şubat 2013 tarihinde TRT sanatçısı Nazlı Kanaat ile nişanlandı.


Yaşar Nuri Öztürk, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. Daha sonra CHP’den istifa etti. Ardından da Halkın Yükselişi Partisi’ni kurdu ve bu partinin genel başkanlığını dört yıl boyunca sürdürdükten sonra 19 Ekim 2009 tarihinde üniversite ile çok ilgilenemediği gerekçesiyle genel başkanlıktan istifa ederek aktif siyasi hayatını sona erdirmiş oldu.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.