Çocuklar denize hangi saatlerde girmeli?

Yaz tatili çocuklar için deniz, havuz ve güneşin etkileri nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Çocuklarla sağlıklı bir tatil için hazırlık aşamasından, dönüş yolculuğuna kadar bazı önlemlerin alınması önem taşıyor.

çocuklar denize hangi saatlerde girmeli?

Hastalık riski yolculuğa çıkıldığı anda başlıyor

Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, tatilde çocuğunuzun sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

Özellikle uzun sürecek araba yolculuklarında aileleri en çok tedirgin eden nokta klima kullanımıdır. Hava sıcak olduğu için klimanın açılması daha sağlıklıdır; ancak arabanın iç ısınının 22 derecede tutulmasına özen gösterilmedir. Bu yolculuklarda camları açmak son derece sakıncalıdır. İçeride terleyip molada dışarıya çıkan çocuklar, daha tatil yerine varmadan hastalanabilir. Bu nedenle yolculuk sırasında araç içi sıcaklığın belirli seviyelerde olması çok önemlidir. Uçak yolculuklarında da çocuğun genel soğutma sistemi nedeniyle üşümemesi için yanına hırka alınabilir. Ayrıca yolculuğa çıkacak çocuklar ince giydirilmeli, karınları çok fazla dolu olmamalı ve çok fazla sıvı tüketmemelidir.


Çocuklar denize saat 10.00’dan önce ve 16.00’dan sonra girmeli

Tatil yerlerinde çocuklarda en sık görülen hastalıkların başında ishaller gelmektedir. İshale eşlik eden kusma ve yüksek ateş sık görülmektedir. Çocuklar tatil boyunca genellikle çok fazla havuza ve denize girip çıkmaktadır. Bu durum, kulak problemlerine de davetiye çıkartabilmektedir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları da tatillerde çocukların karşılaştıkları sağlık sorunlarından bir diğeridir. Bunlar haricinde hem sinek ve böcek sokmaları hem de yenilen yiyeceklerle ilgili alerjik reaksiyonlar da tatilde riskli durumlar arasındadır. Tatilde çocukları bekleyen bir diğer tehlike, her ne kadar güneş koruyucular kullanılsa da güneş yanıklarıdır. Yanık riskini en aza indirmek için güneş koruyucu kremlerin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında gölgede bile mutlaka güneş koruyucu kremler sürülmeli ve belli aralıklarla tekrarlanmalıdır.


Çocukların olduğu ortamlarda kimyasal sinek kovucular kullanılmamalı

Çocuklu aileler, özellikle 0-1 yaş arasında bebeği olanlar, gidecekleri tatil yerinin özelliklerine göre hazırlık yapmalıdır. Yaz aylarında deniz ve havuz kenarına gidecek olan aileler nemli ve sıcak bölgelerde bulunacakları için çocuklarını daima ince birkaç kat halinde giydirmelidir. Bu kıyafetlerin terletmeyen kumaştan olmasına özen gösterilmelidir. Anneler çantalarında mutlaka güneş koruyucu krem bulundurmalıdır. Çocuklara özel üretilen, 50 faktörün üzerinde iyi bir güneş kremi tatile çıkarken olmazsa olmazlardandır. Bunun yanı sıra seyahat çantalarına bir ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç alınması önerilir. Ayrıca sinek-böcek sokması durumlarına karşı bir alerji şurubu ya da antialerjik bir krem bulundurulmalıdır. Kimyasal sinek kovucu sprey veya prize takılan sinek kovucuların, çocukların bulunduğu ortamlarda kullanılmaması önerilir. Bunlar yerine ultrasonik ses dalgaları çıkaran sinek kovucular ya da küçük bebekler için bileğe takılan, özellikle okaliptüs gibi kokular içeren bantlar tercih edilebilir.

Çocuğunuzun gün içinde ne yediğini ve ne kadar su içtiğini takip edin

Tatilde gün boyu deniz, havuz ya da bahçede oynayan çocuklar, genellikle yemek yemeyi unutmaktadır. Anne babalar çocukların sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamalarını ve tüm öğünlerde doğru besinler tüketmelerini sağlamalıdır. Dondurma tüketiminin sınırlandırılması ve çocuğun bol su içmesine özen gösterilmesi çok önemlidir.

Çocuk tatilde hasta olursa…


Alınan tüm önlemlere rağmen tatilde çocuğun hastalanması durumunda, aileler paniğe kapılmadan çocuklarının hastalıklarına göre bir takım önlemler alabilir. Güneş yanığı ve güneş çarpması halinde ise öncelikle çocuğa bol sıvı verilmeli, gölgede bir süre dinlenmesi sağlanmalı, ateşi varsa ılık duşa sokulmalı, ateşi çok yüksekse doktora danışılarak ateş düşürücü şurup verilmelidir. İshal ve kusma durumlarında ise çocuğa ayran başta olmak üzere bol sıvı verilebilir ve yoğurtlu yiyecekler yedirilebilir. Ateş varsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Tüm bunlara karşın şikayetler devam ediyorsa, çocuğun vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Tatildeyken çocukta kulak ağrısı ortaya çıkarsa, öncelikle bir ağrı kesici verilerek gözlenmelidir. Ağrının kesilmemesi veya tekrarlaması durumunda yine bir hekime başvurulması tavsiye edilir.

Çocuklarda ishal ve kusmaya dikkat! Rota virüsü nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.